JCD8898 Kart sorunu

Halis

Üye
Esenlikler. Elimde arızalı bir JCD8898 sıcak hava istasyonu var. Sıcak hava kısmı sağlam ancak lehim kısmı çalışmıyor. Sorunu gidermek için cihazın içini açtığımda -aşağıda işaretli- iki adet kompanentin fiziksel hasar aldıgını gördüm, yerinden söktüm ve aynılarını temin edip değiştirmek istiyorum. Ancak söktüğüm kompanentlerin üzeri kazınmış olduğu için kodunu ve değerini okuyamıyorum. Bilgi sahibi olanlar yardımcı olabilirse çok sevinirim. Teşekkür ederim.
20241129_193746.jpg

TImur Bey'in paylaştığı görsellerde ki kontrolcü kartı ile benim kontrolcü kartım arasında uyuşmazlıklar var.

Eksik yarıiletken bir TRIAC, BTA16. Direnç de 100 Ω. Direncin gücünü bilmiyorum ama. 1 - 2 W olabilir.

BT136 nın akım taşıma kapasitesi çok daha düşük. Biraz marjinal olur. Benim kartta BTA16 vardı ama Çinli maliyeti düşürmek için belki senin kartta BT136 kullanmış olabilir.

BT136 nın akım taşıma kapasitesi çok daha düşük. Biraz marjinal olur. Benim kartta BTA16 vardı ama Çinli maliyeti düşürmek için belki senin kartta BT136 kullanmış olabilir.
Zaten iki Triac'ın bacakları arasında bir fark yoktur. O halde bir adet smd 100Ω direnç ve BTA16 alırsam sorunu çözmüş olurum doğru mudur hocam?

Zaten iki Triac'ın bacakları arasında bir fark yoktur. O halde bir adet smd 100Ω direnç ve BTA16 alırsam sorunu çözmüş olurum doğru mudur hocam?

Eksikleri gidermiş olursun, ama sorun çözülür mü o konuda birşey diyemeyeceğim :)

Bu havyanın sapı nazik ve fiziksel zorlanınca içeride kısa devre oluyor. Havya sapı zorlayarak kullanıldıysa arızaya bu sebep olmuş olabilir.

İşlemciyi değiştirmişler, ona göre de displaylerden birisinin nasıl sürüldüğü değişmiş. Bir de daha kuvvetli bir zener koymuşlar besleme tarafına. Bu zener sürekli yanması ile meşhurdu. Onun dışında bir de bazı komponent referanslarını değiştirmişler. Senin kartta R28 olan, benim kartta R4.

Bu arada TRIAC'a da yanlış bakmışım. Devrede iki tane TRIAC var, birisi sıcak havayı sürüyor, diğeri havyayı. Sıcak havanın TRIAC'ı BTA16, havyanın TRIAC'ı BT136. Senin resmini koyduğun U3, havyayı süren TRIAC, yani BT136 olacak.

Aynen. Yığınların altında arayıp buldum benim söktüğüm devreyi ve ölçtüm.
İşlemciyi değiştirmişler, ona göre de displaylerden birisinin nasıl sürüldüğü değişmiş. Bir de daha kuvvetli bir zener koymuşlar besleme tarafına. Bu zener sürekli yanması ile meşhurdu. Onun dışında bir de bazı komponent referanslarını değiştirmişler. Senin kartta R28 olan, benim kartta R4.

Bu arada TRIAC'a da yanlış bakmışım. Devrede iki tane TRIAC var, birisi sıcak havayı sürüyor, diğeri havyayı. Sıcak havanın TRIAC'ı BTA16, havyanın TRIAC'ı BT136. Senin resmini koyduğun U3, havyayı süren TRIAC, yani BT136 olacak.
Hocam o zaman bir adet BT136 ve 1 ohm degerinde bir smd direnç alırsam eksigi tamamlamış ve sorunu çözmüş olurum öyle mi?

Hocam o zaman bir adet BT136 ve 1 ohm degerinde bir smd direnç alırsam eksigi tamamlamış ve sorunu çözmüş olurum öyle mi?

Yukarıda dediğim gibi, iki eksik komponenti tamamlamış olursun. Ama sorunu çözmüş olur musun birşey diyemeyeceğim, çünkü sorunun teşhisini koymadık.

@Halis bu arada yukarıda daire içine aldığın işlemci nedir? Kazımadılarsa ne olduğuna bakabilir misin?

Forum istatistikleri

Konular
7,102
Üyeler
2,877
Son üye
mrnobodyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back