Kaçak akımlı cihazı bulmak

frekans50

Aktif Üye
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
858
Daire içi kaçak akım sigortasına ilave olarak bina girişindeki sigorta atıyor. Bina girişindeki sigortaya ulaşmak benim için zor. Site görevilisi çağırılacak vs.

Atık sigortayı kaldırmadan üzerine paralel direnç takarak düşük bir kaçak akım geçirsem, bu sayede denemeler yapabilirim. Faz hattına da direnç bağlanacak. Aletleri sırayla takarak sorunlu olanı bulabileceğim.

Daha kolay yolu var mıdır?
 
Son düzenleme:
ilk fırsatta bina girişindeki KAKR'yi selektif tiple değiştirin.

öncelikle bina girişindeki KAKR ulaşılabilir olduğunda ev içindeki KAKR ve sigortaların hepsi inik olsun.

bina girişindeki KAKR'yi devreye verin.
ardından evdeki ana sigortayı ve KAKR'yi devreye verin.
ardından da 15-20 saniye arayla sigortaları tek tek kaldırın. bu esnada KAKR açma yaparsa ilgili linyede izolasyon bozukluğu olduğu anlaşılır.

tabi bu kaçak akımdaki en basit arıza senaryosu iş'e yaramazsa farklı aksiyonlar almak gerekecektir.
 
Son düzenleme:
Daire içi kaçak akım sigortasına ilave olarak bina girişindeki sigorta atıyor. Bina girişindeki sigortaya ulaşmak benim için zor. Site görevilisi çağırılacak vs.


Sigortayı attırmadan sorunlu aleti bulmak için nasıl bir yol izlemeliyim? Kaçak akım sigortası atmış iken üzerine bir direnç bağlasam kaçak akımı ölçsem? Böylece denemeler yaparak sorunlu aleti bulabilirim. Fakat bu esnada aşağıdaki sigorta atabilir.. Ne kadar direnç takayım? veya çamaşır makinesi gibi aletlerin fişine düşük değerli DC akım uygulayarak kaçak olup olmadığını mı anlasam?
İkisi aynı anda atıyorsa kaçak kuvvetlidir (şalterin üzerindeki ayar doğruysa). Evinizde özellikle toprak hattı bağlantısı olan cihazlardan birinde kaçak olabilir (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın...). Ne olduğunda atıyor biraz takip edebilirseniz iyi olur.
 
Sorunlu cihazı tespit etmek amacıyla özel bir uzatma kablosu-priz yaptım. Toprak hattında akım sınırlama ve led var. faz hattında seri lamba. Bu uzatmaya takılan hiç bir cihaz sigortayı attırmayacak demektir.

1724171410423.png


Prizlerden tüm cihazları sökerek sigortayı açtıktan sonra, aygıtları dolaşarak bu uzatmayla test ettim. Hiç birinde abartılı kaçak akım çıkmadı. Sonuncu aygıtı takmadım. Galiba arıza sonucunda. Tamir ortamında denemek üzere ayırdım. Şimdilik çözüldü.
 
Son düzenleme:
Özel bir uzatma kablosu-priz yaptım. Toprak hattında 3mA akım sınırlama ve led var. faz hattında seri lamba. Bu uzatmaya takılan hiç bir cihaz sigortayı attırmayacak demektir.

35589 eklentisine bak

Prizlerden tüm cihazları sökerek sigortayı açtıktan sonra, aygıtları dolaşarak bu uzatmayla test ettim. Hiç birinde sorun çıkmadı. Sonuncu aygıtı takmadım. Galiba arıza sonucunda. Tamir ortamında denemek üzere ayırdım. Şimdilik çözüldü.
Gövdeye kaçaklar devreyi başka yollardan da tamamlayabilir. Su boruları buna örnek verilebilir. Ben kaçak bu tip arıza aramalarını 10 mA kaçak akım rölesi ile yapıyorum, giriş çıkışında fiş ve priz var.
 
prizden beslenen alıcıların koruma topraklamasına her ne sebeble olursa olsun direnç bağlamak doğru değildir.

günümüzde alıcılar eskiye göre daha kompleks yapıya sahipler. 3-5 dakika prize bağlayıp sonuç almak mümkün olmayabilir. örneğin çamaşır makineleri...

kaçak akım alıcılardan değil de yerleşik tesisattan kaynaklanıyorsa ne olacak. örneğin aydınlatma, priz veya özel linyeler...

bi de kaçak akım farklı noktalardaki kaçak akımların toplamından kaynaklanıyorsa ne olacak?

aklıma bi çok şey geliyor ama daha fazla yazamayacağım. son olarak kullanılan yöntemi güvenli bulmadığımı ve çok bi iş'e yarayacağını da zannetmediğimi belirteyim, vesselam.
 
Son düzenleme:
Abi izolasyon test cihazlari is e yaramaz mi bu durumda?
alıcıların bağlı olmadığı yerleşik tesisatta izolasyon megeri sonderece yararlı olur. hatta bazı alıcıların kablo, reziztans veya motorların lokal izolasyon testi de yapılabilir. taşınabilir cihazlar için daha ileri düzey PAT testi falan da var fakat bu konuda bi tecrübem yok.

kaçak akım arızalarında kaçak akım pensampermetresi, izolasyon megeri ve daha önce üzerinde konuştuğumuz line splitter kullanımını faydalı buluyorum. hatta denetimlerde kullanılan çok fonksiyonlu tesisat kontrol cihazları arıza tespitini oldukça hızlandırabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,533
Mesajlar
111,108
Üyeler
2,684
Son üye
kofteci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top