Kaçak Algılama Devresi

Bowman

Aktif Üye
Katılım
7 Ekim 2022
Mesajlar
112
Bir devre kurmak istiyorum. Ultrasonik kaçak tespit ile alakalı. İki cihaz olacak biri transmitter diğeri receiver. Transmitter kolay orada problem yok ama receiver tarafında azıcık kafam karıştı.

Vericide de alıcıda da 40 kHz ultrasonic transducerleri kullanacağım. Receiver tarafında şöyle bir şey yapmak aklıma geldi. Hem doğru mu diye sormak istedim hem de sizlerin de fikirlerini merak ediyorum. (Bunu bir cihazda mikro metre düzeylerinde delikler vs. var mı diye yapmak istiyorum. Delik varsa receiver sinyali alabilecek.)

Receiver devresi için kafamda şöyle bir blok şema oluşturdum.

40 kHz Transducer -> 40 kHz Band Pass Ön Filtreleme -> Ön Yükselteç -> 40 kHz Band Pass Filtreleme -> Ana Yükselteç -> MCU

40 kHz Band Pass filtre için Deliyannis-friend filtresini gördüm. Merkez frekans 40 kHz olacak, frekans bandı ise 1-2 kHz. Ön yükselteç için low noise amplifier olduğu için TL071 kullanabilirim diye düşünüyorum. Ana yükselteç için ise LM358 yeterli diye düşünüyorum.

Sizin görüşleriniz nedir? Eğer sizce de mantıklı ise filtre hesaplarını vs. yapıp malzeme alıp denemelere başlamayı düşünüyorum.
 
Ultrasonic kacak tespitinde vericiye neden ihtiyacin var?

Neyse normalde cok cok yuksek basincta sivi yada gaz akitan borularda mikrometrik delik yada catlak olursa boru yakinindan gecen canlilar jiletle dogranir gibi dogranir.

Bunun icin ultrasonic alicilar kullanilir. Cunku kacak sivi ya da gaz ultrasonic ses yayar.

Neyse devre yapmak yerine bu kacagi tespit etmenin cok daha pratik yolu var.

Uzunca bir mukavvayi havada gezdirirsin. Mukavva kacak yolu ile cakisirsa peynir gibi kesilir.
 
Son düzenleme:
Ultrasonic kacak tespitinde vericiye neden ihtiyacin var?
Bu basınçlı bir hatta tespit edilecek bir kaçak projesi değil. Mesela bir kutu var. Kutunun bir noktasında insan gözünün tespit edemeyeceği bir delik var. Verici kutunun içinde olsun alıcı ise dışarıda. Eğer delik varsa ultrasonik dalga geçebilecek böylece verici dalgayı alacak ve delik olduğu anlaşılacak. Bu sebeple bir vericiye de ihtiyacım olacak.
 
Anladim. Boyle bir cihaz yapilmis mi?

Bana pek mantikli gelmedi. Ultrasonic ses isik gibi belli bir dogrultuda yayilir. Bir kutunun yuzeyinde mikrometrik bir delik varsa kutuya yoneltecegin ses muhtemelen o catlaga dik olmadigi surece disari cikmayacaktir. (Tahmin)

Ultrasonic catlak kontrolundeki yontem daha farkli diye biliyorum.
 
Anladim. Boyle bir cihaz yapilmis mi?

Bana pek mantikli gelmedi. Ultrasonic ses isik gibi belli bir dogrultuda yayilir. Bir kutunun yuzeyinde mikrometrik bir delik varsa kutuya yoneltecegin ses muhtemelen o catlaga dik olmadigi surece disari cikmayacaktir. (Tahmin)

Ultrasonic catlak kontrolundeki yontem daha farkli diye biliyorum.
Bir cihaz var ama bire bir benim istediğim senaryoya uyan bir cihaz değil. Bu benim için de biraz elektronik ile haşır neşir olma işi. Sonuç alamasam bile 1-2 şey kaparım diye düşünüyorum.

Ultrasonik çatlak kontrolünde sizin bildiğiniz yöntem nedir?
 
Kritik bir bir uygulama icin metal kaynagi yapildiginda kaynak yeri ultrasonic test cihazi ile incelenir.
Bunun icin kaynak bolgesine ultrasonic ses gonderilir ve yansimalara bakilir. Eger kaynak yerinde catlak ya da bosluk varsa ekoda bu belli olur.

Tibbi cihazlardaki eko cihazina benzedigini dusunuyorum.

Anlatimim ansikolopedik bilgiye dayali.

Bu kontrolde 40Khz in dusuk kalacagini saniyorum.

Gorseller fikir verecektir.


Fakat mikrometre boyutllarindaki deligin bu yontemle tespit edilebilecegi konusunda kuskularim var.
 
Son düzenleme:
Kutuya basincli hava verilip havuzda test edilebilir.

Basincli tupler bu sekilde test ediliyor.
 
Ultrasonic verici icin sinusel sinyal uretmende fayda var. Fakat kare dalgayi basit bir RC ya da LC ile de transducere verebilirsin. Transducera voltaji ne kadar yuksek genlikte basarsan alici devrende o kadar rahat edersin. Bu amacla verici devresinde enduktans hatta transformator bile kullanilir.

Dusundugun mantik da sorun yok. Cift besleme kullanmayacaksan LM358 kullanabilirsin. Fakat cift beslemeyi goze alirsan TL071 daha iyi olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,521
Mesajlar
110,884
Üyeler
2,681
Son üye
Oğuzhan06

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top