Kademeli Trafo İçin Voltaj Seçme Devresi

Unal

Yeni Üye
Katılım
20 Haziran 2020
Mesajlar
8
Merhaba, Elimde RD DPS5020 ayarlı Güç kaynağı ve çok çıkışlı bir troidal trafo var. (38V, 13.6V, 19V, 7,5V, 15V ve 3,6V). Bu ilisi ile lineer güç kaynağı yapmak istiyorum. Ancak kafama takılan bir iki mesele var. Çıkışta örneğin 5V ihtiyacım varken gidip de 38V u 5V a düşürmeye çalışmayayım.

1-Bu konu için hazır satılan voltaj seçme devresi bulabilir miyim.
2- Hazırı yoksa çıkış voltajını arduino ile takip ederek giriş voltajını ona göre röle ile seçsem problem olur mu? (Neden opamp kullanmıyorsun diyebilirsiniz, opamplar hakkında hiç bilgim yok. Arduino ile istediğimi yapabiliyorum.)
3- Tüm giriş voltajları için tek bir köprü diyot ve kondansatör kullanabilir miyim.
 
305D veya benzeri isimle satılan laboratuvar güç kaynakları bulunmakta. İki opamp ile gerilim seçimi, bir opamp ile gerilim ayarı, bir opamp ile de akım ayarı yapılmış. Ayrıca sabit akım ayarı da bulunmakta. Bunların şemalarını inceleyebilirsiniz. Sadece iki röle ile dört gerilim seçimi yapılmakta.
Arduino ile de yapabilirsiniz.
3. soruya evet. 63-100V arası bir kondansatör veya grubu ve uygun akımlı köprü diyot yeterli olur.
 

Yukarıdaki sayfada @Gokrtl yaptığı bir devre var. Röle yerine triyak kullanan bir yöntem kullandı. Elektronik bilgi-becerin yeterli ise buna bakabilirsin. değilse röle ile anahtarlamayı araştırmaya devam et.

Yalnız giriş voltajı anahtarlama yaparken besleme voltajın kesileceği için anahtarlama yapacak kısmı ayrı bir güç kaynağı/trafodan beslemen gerekeceğini göz ardı etme.
 
RD DPS5020 anahtarlamalı bir güç kaynağı. Bunu kullanarak lineer güç kaynağı yapmak mantıklı olmaz. Ama toroid trafoyu kullanıp, ayrı bir lineer güç kaynağı devresi kullanabilirsin.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,219
Mesajlar
105,932
Üyeler
2,588
Son üye
orderFC

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top