Kapalı kutu bir devrenin giriş ve çıkış empedansları

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,728
Bir çok elektronik tasarım, birden fazla alt devrenin birbiri ile değişik şekillerde bağlanmasından oluşur. A alt devresinden B alt devresine en az kayıpla sinyal aktarılabilmesi için, A'nın çıkış empedansı, B'nin giriş empedansına olabildiğince yakın olmalıdır. Buna "empedans uyumu" denir. Düşük frekanslarda, empedans uyumsuzluğu sadece kayıplara sebep olur. Ama yüksek frekanslarda, empedans uyumsuzluğu devrenin hiç çalışmamasına, hatta çıkış veren devrenin arızalanmasına bile sebebiyet verebilir. Empedans uyumunu temin etmek için kapalı kutu bir devrenin giriş ve çıkış empedanslarını ölçebilmemiz gereklidir.

Bu konuda, düşük frekanslarda çalışan devrelerin giriş ve çıkış empedanslarının ölçümü üzerinde duracağız. RF devrelerinde empedans hesabı ayrı teknikler ve özel cihazlar gerektirir, o yüzden buradaki konumuzun dışındadır.
 
GİRİŞ EMPEDANSI ÖLÇÜMÜ

iim.PNG


Şekildeki gibi kapalı kutu, tek girişli bir devre var elimizde. Bu devrenin giriş empedansını ölçmek için bu devrenin girişindeki voltajı, ve devrenin içine akan akım miktarını bilmemiz yeterlidir. Girişteki voltajı ölçmek kolay. Ama girişe akan akımı ölçmek için, ya çalıştığımız frekanslarda hatasız ölçüm yapabilen bir ampermetre lazım, yada devreye seri olarak bir algılama direnci koyup bu direnç üzerinde düşen gerilimi ölçüp buradan akımı hesaplamalıyız. Seri direnç metodu en uygun metottur, çünkü bu şekilde, devreyi etkilemeyecek değerde bir direnç seçme şansımız var.

1) Devrenin girişine 1Ω seri direnç bağlıyoruz. Bu direnç üzerinden de devrenin girişine bir sinyal bağlamalıyız. Örneğin bu devre bir amfi ise, bu amfinin girişine 1 KHz'lik bir sinyal uygulayabiliriz.

2) Devre üzerinde V1 ve V2 gerilimlerinin RMS değerlerini ölçeriz.

Sonra da devrenin giriş empedansınu şu şekilde hesaplarız:

[math] I_R = \frac{(V_1 - V_2)}{R_1} [/math][math] Z_i = \frac{V_2}{I_R} [/math]
 
Son düzenleme:
ÇIKIŞ EMPEDANSI ÖLÇÜMÜ

oim.PNG


Şekildeki gibi kapalı kutu, tek çıkışlı bir devre var elimizde. Bu devrenin çıkış empedansını ölçmek için şu işlemleri yapmamız gerekir:

1) Öncelikle devrenin belli bir çıkış vermesini sağlamalıyız. Örneğin bu devre bir amfi ise, bu amfinin girişine 1 KHz'lik bir sinyal uygulayıp çıkışında da bu sinyalin yükseltilmiş halini görmeliyiz.

2) Devrenin çıkışına herhangi bir yük bağlamadan, çıkış boşta iken, çıkıştaki gerilimin RMS değerini ölçeriz. Bu değere VO diyelim.

3) Devrenin çıkışına belli bir yük bağlarız (RL) ve sonra da bu yük üzerindeki gerilimin RMS değerini ölçeriz. Bu değere de VL diyelim.

Bu durumda, devrenin çıkış empedansı:

[math] Z_O = R_L \frac{(V_O - V_L)}{V_L} [/math]
 
Son düzenleme:
buradaki giriş çıkış empedansı z parametrelerindeki z11 ve z22 mi?
yoksa giriş empedansı devrenin zeş değeri
çıkış empedansıda thevenin empedansı mı?
 
buradaki giriş çıkış empedansı z parametrelerindeki z11 ve z22 mi?
yoksa giriş empedansı devrenin zeş değeri
çıkış empedansıda thevenin empedansı mı?

z parametrelerinin anlamı farklı. Benim burada anlattığım metot, devrenin giriş ve çıkışında bulunan başka devreler ile ilgili herhangi bir varsayımda bulunmuyor. Mevcut şartlar altında giriş ve çıkış empedansını hesaplıyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,788
Mesajlar
99,006
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top