Mikro Step
Kıdemli Üye
- Katılım
- 25 Eylül 2022
- Mesajlar
- 5,897
Soldaki isik oldugunda ledi yakar, sagdaki karanlikta ledi yakar.
Yüksek akım, düşük gürültü, yüksek kazanç, yüksek hız, düşük offset voltajı vb. özel ihtiyaçlar olmadığı sürece lm358 her yerde iş yapar. İnput voltajları pozitif beslemeye yaklaşmamalı ve çıkış voltajının maximum çıkacağı değerin pozitif beslemenin 1.5V altına kadar olduğunu göz önünde bulundurmak yeterli. Datasheette "common mode voltage range", "input voltage range" diye geçer.Devredeki OpAmp ve Transistörün model numaralarını ben göremedim, bu elemanları devrede çalışacak şekilde nasıl seçtiniz?
Hocam ne var mesela? LM358 candır da inputları ve çıkışı GND'ye yeterince yaklaşan başka opamp da olur. komparatör olur. hatta komparatör çıkışı transistör gibi bile kulanılabilir. Bence LM311, LM393 ve LM358'i bir sonraki alışverişine eklemelisin.Olsa dükkan senin
bu hangi programda çizilmiş?
LM358L, UA741CP, TL071CP, LM358P elimde olanlar.Hocam ne var mesela? LM358 candır da inputları ve çıkışı GND'ye yeterince yaklaşan başka opamp da olur. komparatör olur. hatta komparatör çıkışı transistör gibi bile kulanılabilir. Bence LM311, LM393 ve LM358'i bir sonraki alışverişine eklemelisin.
Çizimi sen yollamıştın. Paint Brush ile üzerinde oynadım.bu hangi programda çizilmiş?
Özel ihtiyaçlar yoksa besleme voltajı, "input voltage range" ve "output swing" bilmek yeterli. Bu verileri yazarken hangi şartlar altında geçerli olduğu da belirtilir. mesela opamp çıkış yükü 2k ve 10k gibi değerlerde iken, beslleme voltajı 5V veya 15V iken simetrik iken vb... LM358L lm358P burada aynı işi görür.Devre kurmadan önce bilmediğimiz bir transistör, OpAmp için mutlaka datasheeti incelenmeli galiba.
Transistör ve OpAmp için ele alırsak datasheet te hangi kısımlara bakmalıyız ve devreyi ona gör ekurmalıyız?
Beyz akımı yetmediğinden Transistör tam açılmamış olabilir, buradan transistör üzerine düşen güç arttığı için yandığını anlarsın, beyz akımını arttırmak için beyz direncini düşürürsün vb...