Kondansatörün güç faktörü nasıl 1 çıkar?

Bunun 50 Hz deki reaktansı 160 Ω. Şebekeya bağlarsam 1.43 A akım çekecek. Ben de bunu şebekeye bağladım, ama güç analizörü üzerinden. Sıfıra yakın bir güç faktörü görmeyi beklerken, güç faktörü bire yakın çıkıyor. Bu nasıl olur yav? Tamamen rezistif olan tost makinasını bağlasam güç faktörü tam 1 çıkıyor, tamamen kapasitif olan bir kondansatörü bağlıyorum, güç faktörü gene 1 çıkıyor. Bir yerde bir hata var ama anlamadım ...

25306 eklentisine bak

25307 eklentisine bak
Yokogana WT210. Amerika fiyati 3.800 Dolar imis.
 
Son düzenleme:
devreye seri bir direnc baglasan.

Zaten şu anda kondansatörün davranışı %98 rezistif. Seri direnç bağlarsak daha da rezistif olacak ve 1'e daha yakın bir güç faktörü çıkacak.

Şimdi tekrar denedim. WT210 voltaja 6.5 V diyor, ama multimetre ile ölçünce voltajın 220V olduğunu görüyorum. Alet tamamen yanlış ölçüyor sanki.
 
Problemi buldum. Benim aldığım ucuz çin malı korumalı banana konnektörde temassızlık varmış. O yüzden voltaj ölçüm hattı bağlı değil, sadece akım ölçüm hattı bağlı imiş. ölçülen 6 V da hayalet voltaj :mad:

IMG_20230904_002036.jpg
 
Konnektörü yenisi ile değiştirdim, şimdi ölçümler normal. Güç faktörü 0.002

IMG_20230904_002218.jpg
 
Aslında bobin ile de deneme yapıp gene güç faktörünün 0'a yakın olduğunu görmeye çalışabiliriz. Ama ideal bobin, ideal kondansatörden çok daha zor. Ancak 50 kVA lık bir dağıtım trafosu bulmak lazım ki kaçak direnci ihmal edilecek seviyede olsun ...
 

Forum istatistikleri

Konular
5,990
Mesajlar
102,214
Üyeler
2,518
Son üye
ceyhun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top