Korumali batarya paketleri

hakan8470

abantu
Katılım
17 Şubat 2022
Mesajlar
2,999
Bazi batarya paketlerinin, pilleri bozuldugunda degistirilse dahi kullanilabilir olmuyormus. Sebebi de icerisindeki IC, EEPROM vs parcalarmis. Eger bu parcalarin voltaj i kesilmeden pil degisimi yapilsa dahi, sarj etme sayilarini hafizada tutup sayiya ulasilinca yine sarj olma sorunu yasayanlar varmis. Bunlarla karsilasmadim, sadece duyum benim icin.

Ben sadece bazi laptop bataryalarinda bu tur sorunlar oldugunu biliyordum, yenisini satin almak benim icin en iyi cozumdu. Ve isin gercegi, bu mekanizmanin nasil calistigini ya da IC de neye bakip, pil i degistirmeye calismak dogru-yanlis kestiremiyorum.

M9S8MP16V ye sahip sanirim 7S bir pil paketinin, pillerini degistirmek istiyorum. Datasheet sanirim su

Burada nereye bakip, nasil bir yol izlemek gerekir?
 
Eğer sadece EEPROM olsaydı iş kolaydı, içinde saklı olan şarj sayacını sıfırlaman yeterli idi. Ama burada işlemci kullanılmış. İşlemci de programlandıktan sonra muhtemelen kilitlenmiştir. Bu durumda içindeki flash belleğe erişim yoktur ve şarj sayacını da sıfırlamak mümkün olmaz. Ancak firmware HEX dosyasını bulacaksın ve sıfırdan tekrar programlayacaksın. Veya işlemci kilitlerini kırmanın yolları var, kilidi kırarsan, bir programlayıcı ile içerideki flash belleğe erişim açılır.
 
Abi bu islemcinin guc u kesilse calisir mi bir daha? yoksa guc kesilmeden mi ne yapacaksak yapmak lazim?
 
Abi bu islemcinin guc u kesilse calisir mi bir daha? yoksa guc kesilmeden mi ne yapacaksak yapmak lazim?

O konuda bir bilgim yok. Ama güç kesilince birşeylerin değişeceğini sanmıyorum. Flash bellekteki şarj sayacının değeri korunacak neticede.
 
Goruntu bu , uzeerinde vernmik gibi bir sey var, IPA , Selulozik Tiner is e yaramadi.
20240707_154307.jpg


En ustteki 8 bacaklinin uzerinde PMRQ yaziyor. sanirim su

Ntc'yi kısa devre edince bazı modellerde bms sıfırlanır önce onu deneyin
su an calisiyor abi, sadece pillerini degistirmek istiyorum. Pilleri cikardigimda calismaz mi bir daha diye endise ediyorum.
 
Aslinda ben calistigini saniyor olabilirim, cunku ekteki videolarda bariz bir fark var. Ancak sadece bir hucrenin voltaji 1.2V olculuyor, digerleri 4.05V , belkide bunun icin boyle bir uyari veriyor olabilir bunu su an bilemiyorum.
 

Ekler

  • 2024-07-07 16-13-57.mp4
    3.6 MB
  • 2024-07-07 16-14-55.mp4
    5.9 MB
Disardan o 1.2V olan hucreyi 3.3V a cekince, uyari gitti.
 
Disardan o 1.2V olan hucreyi 3.3V a cekince, uyari gitti.

Batarya ömrünü tamamlamamış ve sadece o hücre bozuk ise yeni pil ile değiştirip denenebilir.

Pil paketi ameliyata yatırılır. Narkoz için ilgili pilin terminallerine düşük akımla 3.7 volt verilir. Bağlantı kesilince buradan beslenin diye. Sonra eski pil sökülüp yeni pil takılır. Hasta dışarıdan besleme kesilerek narkozdan çıkarılır.

Geriye bms in pilleri balanslaması için bir kaç döngü kontrollü şarj deşarj edilip takip edin.

Organ naklinde pil değiştirilirken özdeş pil olması için özen gösterin.

Başarılı ameliyatlar.
 
bu genelde özel tasarım cihazlarda oluyor. mesela elektrik süpürgeleri gibi. geçmişte bir solunum cihazı için bu işle uğraşmıştık. cihazın pili 1-2 senede işlevini yitiriyor ve medikal olduğu için cihaz açılmıyor yeni pil 500 euro. içindeki pil hücreleri de değiştirsen sistem açılmıyor çünkü içinde texas battery management chip var. chip i2c veya benzeri bir bus üzerinden haberleşiyor ve bazı kısımlar kriptolu.

bu kriptoları çözen - yeniden programlayan vs. rus-çinli firmalar var o dönem bizden 1000-1500 euro galiba bir ücret istemişlerdi.
 
Bu firma da 650 Euro istiyor, Serkan abinin cozum yolunu deneme planlarim var ancak , oyle bir paket yapilmis ki komple hepsinin (pillerin) cikartilmasi gerekiyor.
 
@hakan8470

Eğer bu bataryanın çalıştırdığı cihaz ile arasında bir iletişim var ve batarya onay vermeden cihazın çalışmaması gibi bir durum söz konusu ise endişelenmek lazım. Fakat böyle bir durum yok ise bence korkacak bir şey yok.

Ben olsam parçalayıp hücreleri değiştiririm. BMS in kendini kitleme ihtimali varsa da bence zayıf. Öyle olsa bile yeni BMS takar geçerim.

Sonuçta çalıştırdığı cihaz illa o bms i görmek ve onay almak zorunda değilse ortada sorun yok.
 
Eğer bu bataryanın çalıştırdığı cihaz ile arasında bir iletişim var ve batarya onay vermeden cihazın çalışmaması gibi bir durum söz konusu ise

Sadece bu siyah kirmizi kablo, ve batarya + - var. Orada Code NTC yaziyor. Uclarinda voltaj olcemedim. 28kΩ civarlarinda direnc olcuyorum sadece. Bunun iletisim hatti olmadigina emin olabiliriz sanirim.


1720369226986.png


Abi bunu denemenin en iyi yolu , batarya ayakarinin lehimlerini cikarip biraz bekleyip tekrar lehimlemek sanirim. calisirsa yeni pilleri tak.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,656
Mesajlar
113,403
Üyeler
2,731
Son üye
mercan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on TA3UIS's profile.

Senin gibi amatör telsizciler burada dedikodu yapıyorlar. :)
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top