Kurşunsuz Lehim Kullanan Varmı?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Tecrübe eden var mı? Anladığım kadarı ile daha sağlıklı ve daha ucuz... peki lehimleme alışkanlığı, mukavemet olarak farklar var mı acaba...?

1623065070791.png

Sonradan düşününce vazgeçtim bende. Benim vibrason altında ufak tefek çalışan kartlarım var. Şimdi bu kurşunsuzun huyunu suyunu bilmiyoruz. iki gün sonra soğuk lehim yapar diye çekindim...

Bugune Kadar :
Feray, Kurtel, Alpha, Balver zinn
birde chinese bir marka kullandım keşke makarasını saklasaymışım...

Elimde Lehim bitmek üzere 2-3 makara alacak baya fiyatlı olmuşlar kabaca makara (500gr) 250TL civarında geziyor...

Yıllarca bende kurşunlu lehim kullandım. Kurşunlu lehimin en büyük avantajı düşük sıcaklıklarda eriyebilmesi. Yanlış hatırlamıyorsam 180-190 derecelerde eriyebiliyor. Bu nedenle ısı ayarı olmayan, ucuz havyalar kullanılarak bile çok kaliteli lehim yapılabilmesi mümkün. Kurşunsuz lehim çok daha yüksek sıcaklıklarda eriyebiliyor. Düşük güçlü ucuz havyalarda bunu kullandığınız zaman eridiğini görebilirsiniz ama PCB ye uyguladığınız anda havya gücü yeterli değilse veya ısıyı sabit tutamıyorsa, çabucak donacak ve kalitesiz veya soğuk lehim oluşabilecektir. Bir de kurşunsuz lehim mat bir yüzey oluşturur. Diğeri kadar parlak değildir. Tek avantajı kurşun içermemesi. Dolayısı ile insan sağlığına ve doğaya zararlı olmadığı söyleniyor. Bana göre, kullanıcı olarak, kana karışmadığı sürece kurşunlu lehimin içerdiği kurşunun kısa vadede korkulacak kadar zararlı olmadığını düşünüyorum. Asıl zararlı olan her iki tip lehiminde içerdiği flux. Asıl bunu solumamak gerekiyor. Sonuç olarak hobi kullanımda, küçük çaplı üretimlerde kurşunlu lehim en ideali. Ancak tabi endüstriyel anlamda büyük çaplı üretimlerde, kurşunlu lehimin doğal kaynakları etkilemesi olası.

Hammadde sıkıntısından olsa gerek. Soldex i aramıştım bir koli almak istiyorum diye sadece bayilere satıyoruz hammadde problemimiz var demişlerdi. Bu adamları daha önce (pandemi öncesi) aradığımda bir tane veririz diyorlardı.

Aynen, kullanım zamanı içerisinde kendi kendine metal kıllar çıkıyor.

Benim telin markası soldex değilmiş :D Telefonda yanlış anlamışız olayı. Arkadaş bana solder okuyor ben soldex anlıyorum...

Elime gelen tel bu çin malı ama aynı makaradan daha önce bitirdim. Bu telde güzel....

1623149557208.png

Kurşunsuz lehimi övdüler ve almış bulundum. Dedikleriniz doğru. Lehimleme işlemi bitince soğuk lehim gibi mat duruyor. SMD veya entegre lehimleme için tavsiye etmem.
Kablo lehimlemeye çok uygun. Yani büyük yüzey varsa kullanabilirsiniz.
3bdc640a897037114eab2fc87dd3a056.jpg

Kurşunsuz lehimi övdüler ve almış bulundum. Dedikleriniz doğru. Lehimleme işlemi bitince soğuk lehim gibi mat duruyor. SMD veya entegre lehimleme için tavsiye etmem.
Kablo lehimlemeye çok uygun. Yani büyük yüzey varsa kullanabilirsiniz.
3bdc640a897037114eab2fc87dd3a056.jpg

Ben Çok kablo lehimliyorum. Siz kurşunsuz lehim ile kablo lehimlerken nasıl bir avantaj görüyorsunuz...

Ben Çok kablo lehimliyorum. Siz kurşunsuz lehim ile kablo lehimlerken nasıl bir avantaj görüyorsunuz...
Dikkat ettiyseniz entegre ya da SMD için önermedim. Zaten Ben dekinin üzerindeki yazıya göre %99 kalay.
Kalayın ısınınca yayılma ve donunca tutuculuk özelliği daha fazla. Ama kırılma ve dağılma özelliği var burası da bir gerçek.
Eski televizyon anakartların üzerindeki fabrikasyon lehim gibi donuk duruyor. Bence kablo ve kalın kablo lehimlemeye birebir.

En son 500 Gr soldex 0.75mm ebatlısını 2020 8. ayda 104 TL'ye aldım. Kargo dahil...

Keşke 3 makara alsaydım.

Yaklaşık 25 Sene oldu ve ben Soldex markasını hiç kullanmadım. Yani nasıl bir his olduğu hakkında en ufak fikrim yok. Sadece Kurtel alıyorum, orada Kurtel yoksa başka bir yere bakıyorum. Soldex daha mı iyi acaba? Dediğim gibi hiç bir fikrim yok, daha iyi derseniz denerim.

Bende şöyle bir soru sorayım. Lehimler farklı miktarlarda flux barındırıyor %1,2,3 gibi. Bunun ideal bir oranı var mı? Yoksa ne kadar çok o kadar iyi mi? Bir de no clean lehimler var sanırım bunların flux oranı düşük oluyor %1 gibi.

Evet Feray da vardı dimi :) Baya uzun zaman önce kullanmıştım. En son 5-6 ay önce 0.75mm 200gr Kurtel makarayı 35 TL'ye bulunca son kalan 2 taneyi almıştım. Biri bitti diğeri %80 civarında. En yakın zamanda aynı yere tekrar çıkarma yaparım, fiyat yine uygunsa gücüm yettiği kadar stoklarım. Ama sanmıyorum çünkü internette bile 200gr 80-90 TL civarı. Muhtemelen uzun süre satamadığı için fiyat artışından haberi olmamıştır.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back