Kurşunsuz Lehim Kullanan Varmı?

Ben bu 3 kanallı olup, içinde reçine yada flux denilen kimyasal bulunan tellerden memnunum. Sanki lehimlemeyi kolaylaştırıyor.
Sizce, sakıncaları neler?

Ben bu 3 kanallı olup, içinde reçine yada flux denilen kimyasal bulunan tellerden memnunum. Sanki lehimlemeyi kolaylaştırıyor.
Flux zaten iyi bir lehimleme için gerekli. Yalnız flux oranı lehimden lehime değişiyor. Belki ideal bir oranı vardır. O konuda bilgisi olan varsa bizi aydınlatabilir.

Son düzenleme:
Gerçi zaten harici olarak flux kullanınca lehimdeki flux oranı çok önemli olmayabilir.

İçinde pasta olmaya tel vardır heralde ama ben ne kendisini nede kullanan birini görmedim. Genelde tel içindeki pasta miktarı yeterli olur. Lehim yapışmıyorsa harici pasta takviye edilir.

Bu yaz tatilinde çalışmak için bir dizgi firmasında işe girdim. Mekanik montajda çalışıyordum normalde fakat bugün lehimlemede eleman lazim olduğu için en çok potansiyeli beni gördüler ve medikal bir cihazın kartında kurşunsuz telle lehimleme işi verdiler. Hiç kurşunsuz tel kullanmadığımı söyledim bana anlattılar. Bir kaç saat 2.54mm header ve daha ince pin aralıklı bir takım bacaklı soketlerin lehimlemesini yaptım. Bu firmada lehimlemeyi tam anlamı ile standartlara uygun yapmak zorundayız haliyle ve ince pinlerde bombeli/fazla lehim olunca fazlasını almak kurşunsuz lehim telinde çok zorladı beni. Lehim daha çabuk çamurlaşıyor. Havya ucu lehimi kolayca üzerine almıyor. Sürekli olarak havya ucunu temizleme ihtiyacı hissettim. Lehim pompasi veya lehim emme teli vermediler. Fazla lehimi havya ile almanın bir taktiğini bulmam lazım, bunun nasıl yapabilirim nelere dikkat etmem lazım. Ekipmanlar da gayet güzel. Ersa icon1 havya ve alpha marka amerikan lehim teli kullanıyoruz.

Kurşunlu lehim teli olsa smd dahi bir cok kılıfı lehimlerim ama kurşunsuz çok değişikmiş sanirsam pratik yaptıkça alışıcam :)

Havya ucu temiz olursa ve calisilan alan flux icinde olursa kisa dokunusta dahi havya ucunun lehimin fazlasini uzerine almasi lazim. Cok fazla dahi olsa yine temizleyip, yine ayni yere gidilirse, yine almaya devam ederek azalmasi lazim o lehimiin diye dusunuyorum. Flux ta vermediler derseniz, yeni bir is arayin. :gulus2: Gelecek yok o firmada diye dusunurum cunku.

Ki sanirim ilk lehim vermede fazla gitmesinin sebebi dahi flux eksikligi olabilir :dusun2:

Havya ucu temiz olursa ve calisilan alan flux icinde olursa kisa dokunusta dahi havya ucunun lehimin fazlasini uzerine almasi lazim. Cok fazla dahi olsa yine temizleyip, yine ayni yere gidilirse, yine almaya devam ederek azalmasi lazim o lehimiin diye dusunuyorum. Flux ta vermediler derseniz, yeni bir is arayin. :gulus2: Gelecek yok o firmada diye dusunurum cunku.

Ki sanirim ilk lehim vermede fazla gitmesinin sebebi dahi flux eksikligi olabilir :dusun2:
Hocam benim yaptığım proseste flux vermediler. Bugün yine gün boyu kurşunsuz lehimle uğraştım ve elim alıştı yeterli seviyede lehim vermeye. Bi şekilde çözdüm

Aynen flux vermiyorlarsa lehim telinin içindeki flux'ı kullanacaksın mecbur :D Ama bir şekilde flux girecek o lehim yerine.

Hocam benim yaptığım proseste flux vermediler. Bugün yine gün boyu kurşunsuz lehimle uğraştım ve elim alıştı yeterli seviyede lehim vermeye. Bi şekilde çözdüm
Bu sayede farklı şartlarda iyi lehim yapmayı da öğrenmiş oluyorsun. Güzel bir tecrübe. Zor şartlarda bile olsa, en iyi lehimi yapmaya odaklanırsan kas öğrenmesi gibi olabilir.

Bu sayede farklı şartlarda iyi lehim yapmayı da öğrenmiş oluyorsun. Güzel bir tecrübe. Zor şartlarda bile olsa, en iyi lehimi yapmaya odaklanırsan kas öğrenmesi gibi olabilir.
Evet hocam haklısınız. En güzeli de seri bir şekilde düzgün lehim yapmak. Yani hızlı yapacağım diye soğuk lehim yapmadan, standartlara uygun lehim. Sıralı pinleri havyayı ve teli yanyana kaydırarak lehimleme tekniğine de iyice alıştım, tabi kurşunlu lehim için. Gün boyu lehim yaptığım olmuştu ama gün boyu aynı karttan lehimledigim olmamıştı. Bu şekilde aynı tip elemani lehimleme hızımın artığını hissediyorum. Zevkli bir iş zaten bana göre, akşam 10a kadar da mesai yapsam hiç sıkılmiyorum.

Bir ara video da çek, acemilere faydası olur :)

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back