Laminasyon Yöntemi ile evde PCB imalatı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
23,341
Laminasyon yöntemi ile evde PCB imalatı için ilk çalışmamıza başlıyoruz. Bu yöntem ile daha önce bazı denemelerim oldu ise de (genelde başarısız), çok üzerinde durmadım. Ama bu sefer üzerinde detaylı olarak duracağız. Öncelikle gereken ekipmanları sıralayalım:

1) Koyu baskı yapabilen lazer yazıcı. Burada tabi herhangi bir marka belirtemiyorum, çünkü hiçbir marka "benim yazıcım koyu baskı yapamaz" demiyor. Bunu ancak tecrübe ile belirlemek lazım. Benim elimde bulunan HP 2420 dn yazıcısı için de durumun ne olduğunu şu an için bilmiyorum. Yeni ve orijinal tonerini sipariş ettim, yaptığım araştırmalara göre orijinal toner ile koyu baskı elde etme şansı daha fazla. Bakalım göreceğiz.

2) Laminasyon makinası. Gene yaptığım araştırmalara göre, 180℃ veya daha üstü sıcaklık sağlayan bir makina kullanılması gerekiyor. Elimde zaten başka işler için kullandığım iyi bir laminasyon makinası vardı, bununla ilk denemeyi yapacağım bakalım. Makina Mapilam 134.

3) Kuşe kağıt. Burada sanırım birçok değişik kağıt ile deneme yapılması gerekecek.

4) Bakırı eritmek için asit ve bunun için uygun kap
 
Son düzenleme:
Asit eritme kabını akrilikten yapacağım. Genişlik 4cm, uzunluk 30cm, yükseklik de 30cm olacak. Yani dik bir kap olacak ve PCB içerisine sarkıtılacak. Bu şekilde dik bir kap kullanmaktaki amaç, çift taraflı baskı devre yapabilmek. Yatay kaplarda baskı devrenin altta kalan tarafının kap zeminine sürtmesi sonucunda koruyucu boya çıkabilir ve bakır yollar eriyebilir.
 
Asit olarak da hidroklorik asit ve hidrojen peroksit karışımı kullanmak istiyorum. Yaygın olarak bilinen Demir klorür kullanmak istemiyorum, çünkü çok koyu bir renk alıyor ve bakırın erime durumu net bir şekilde görülemiyor. Ama HCL ve H2O2 karışımı oldukça şeffaf ve içinde bakır eriyince de şeffaf kalmaya devam ediyor.

Ama HCL ve H2O2 ile ilgili iki tane sorun var: Birincisi, satın alması zor olacak :) Eskiden rahatlıkla satın alınabiliyorken artık özel izne mi tabiymiş öyle bişeyler var. Karaköy'e gidip bizzat bir kimyasalcı ile görüşeceğim bu durumu. Umarım bir yolu vardır. İkinci sorun, bu asit karışımının ürettiği buhar çok zararlı. Çok iyi havalandırma gerekecek. Ama asit karışımının çok büyük bir avantajı var. PCB 30 saniye veya daha kısa sürede hazır hale geliyor :)
 
Hayret birşey, gittigidiyor.com'a giriyorum, %50 derişimli HCL satın alınabiliyor. n11.com da da %50 lik HCL satılıyor. Hani izin gerekiyordu? Burada iki tane kimyasalcı aradım ikisi de satmadı bana HCL. Bir deneyeyim bakalım n11.com'dan satın almayı.
 
Evet n11.com'da sipariş ettim. %50 lik HCL bulamadım bu sefer ama %33 lük vardı. O da iş görür. %33 lük de H2O2 sipariş ettim. Sadece kredi kartını sordu :D İzin mizin olayı yok. Ha, kapıya gelen kargocu belge isterse, veya kargocu eve zabıta ile gelirse onu bilemem :p
 
Asitler elime ulaştı. Sağolsun satıcı birkaç tane de eldiven koymuş :) Yalnız bidon ve diğer kabın üzeri biraz nemli idi. Ama zannediyorum dolum sonrasında su ile yıkadılar, çünkü o nemli yerlere dokunmuş oldum ve bir yanma vs yok ellerimde.

Burada HCL'yi inceltmeden kullanacağım. H2O2 yi ise epey incelteceğiz. O yüzden kaplardan birinin 5 litre diğerinin 1 litre olduğuna bakmayın.

Şimdi hemen akrilikten asit kabını hazırlamam lazım.

scaled_img_20190104_140914.jpg
 
Son düzenleme:
Bu asit ne kadar güçlü? Parmağı içine daldırınca ne olur :p
 
Bundan yaklaşık 10 sene önce HCL/H2O2 ile karışım hazırlamıştım. Ama işin acemiliği ile H2O2 yi inceltmeden kullanmıştım. Plaketi asite atar atmaz kaynamaya başladı ve 5 saniye içinde bütün bakır gitti! Boya ile kaplı olan bakır dahil :oops:

ULAN, ne oluyor? falan derken biraz da elime sıçradı. Hemen yakmaya başladı. Lavaboda suyun altına tuttum elimi yanma geçti.

Neyseki kalıcı hasar oluşmadı. Ama pencereleri falan açmama rağman o çıkan gaza da biraz maruz kaldım. Hakikaten çok fena bir gaz. Pencere açmak yeterli değil sanki, bu işi açık havada yapmak daha uygun gibi duruyor.

H2O2 YI İNCELTMEDEN KULLANMAYIN!!!
 
Son düzenleme:
İnternette bakılınca, %33 lük HCL ile %3 lik H2O2 ye göre tarifler var, ve plaketi eritme süresi de 10 dakika gibi verilmiş. Bende, %33 lük HCL ve %33 lük H2O2 var. Ya %3 e inceltip kullanacağım, veya daha az inceltip daha kısa sürede plaketin erimesini sağlayacağım. Veya %33 H2O2 yi miktar olarak daha az kullanacağım, bu da inceltmeye eşdeğer. Amacım şöyle 1 dakika içinde bakırın erimesi. Laminasyon işini oturtana kadar baya bir deneme yapacağım, o yüzden işin çabuk bitmesi lazım. Her plakette 10 dakika bekleyemem.

Hatta işi hızlandırmak için akvaryum ısıtıcısı ve akvaryum hava kabarcığı pompası bile kullanmayı düşünüyorum. Eskiden akvaryumculuk hobim de vardı, ekipmanları hala elimde :)
 
Merhaba abi,öncelikle vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim. Forum sayfanı,YouTube Lehim nasıl yapılır videodan keşfettim.Çokta iyi oldu.Ülkemizde malesef elektronik alanında kaliteli ve doğru bilgi bulmak çok zor.Sıklıkla takip ettiğim 320forum sayfasında @mryamyam nicli abi sizin bilgili olduğunuzdan bahsetmişti burdan kendisinede teşekkür ederim.Bende kendi çapımda iş güçden zaman buldukça elektronikle uğraşıyorum.Bir kaç sefer evde pcb yapmıştım ama istediğim verimi alamadım simdi pcb yapmak için lazer yazici ve laminasyon makinası alacağım.Lazer yazıcıyı ikinci el almaya karar verdim yeni yazıcılar pcb için uygun degil diyolar.Laminasyon makinasi için uygun ve küçük yer kaplamayan cihaz öneriniz varmı.Birde asitli çözelti için eczanelerde satılan perhidrol iş görür mü?
 
Merhaba Emrah, Mr YAMYAM'ı forumlardan tanıyorum ve gençlere birşeyler öğretmek için harcadığı emeği çok takdir ediyorum. Buraya üye olmaya ikna edemedim, ama canı sağolsun. Zaten amaç gençleri elektronik ile ilgili birşeyler yapmaya teşvik etmek, ve o bunu fazlasıyla yapıyor sağolsun.

Gençleri özendirmeyi benim forum ile yapmışız, başka forum ile yapmışız o kadar önemli değil. Benim forum diğer forumlara rakip de değil, bizler müttefikiz :) Benim yeni bir forum yapmamdaki amaç, diğer forumlarda gözlemlediğim son derece kısıtlayıcı, engelleyici bir sürü gereksiz kural. Mesela, ticari firma linki koymak yasak :rolleyes: Niye yasaklıyorsun ya? Firmaların da forumda hesabı olsun, ürünlerini teknik olarak tanıtsınlar, insanlar soru sorsun ve firma cevaplasın. Kötü mü olur? Ama tabiki televizyonda tencere tava satan "ama dur! daha bitmedi! 5 dakika içinde ara, bir ürün alırsan bir tane bedava!" şeklinde mesajlara tabiki izin verilmez :)

Bu forumda, başka forumlara link verebilirsiniz, ticari firmalara link verebilirsiniz. İmzana kendi web sitenin linkini verebilirsin (ticari veya kişisel, farketmez). Türkçe yazım kurallarına dikkat etmenizi tavsiye etsemde, sırf gramer açısından en doğru cümleyi kurmadınız diye size resmi uyarı falan gelmez :) Bu forumun hiçbir ticari kazanç hedefi olmayacak, tek hedef ülkemizde hobi bilinci geliştirmek, gençlerin elektronik, programlama, ve mekanik hobiciliği konusunda seviyesini yükseltmek.
 
Lazer yazıcı ile ilgili internette bakınca millet hep HP nin 1000 serisi lazerlerini kullanıyorlar. Bunlar eski ve ikinci el ucuza bulunabiliyor. Ama tabi kendin denemeden nedir ne değildir anlayamıyorsun.

Bundan 10 sene önce küçük bir kimlik kaplama makinası almıştım ve onunla PCB laminasyon denemeleri yapmıştım. İyi sonuç alamadım. Yeterince ısı üretemiyor. Laminasyonda yüksek ısı çok önemli, bunu da ancak kaliteli makinalar verebiliyor. Veya bazıları, ucuz laminasyon makinası alıp modifiye ediyorlar ve daha yüksek ısı üretmesini sağlıyorlar. Tabi bunun için de o makinanın tamburlarının o yüksek ısıya dayanıklı olması lazım. Benim elimdeki MAPILAM 134'ü deneyeceğim bende ilk fırsatta.

Eczanede satılan oksijenli su sanırım %3 lük. Yani onu HCL ile karıştırıp gereken asiti elde edebilirsin. Ama o derişimde asit biraz zayıf oluyor ve plaketin erimesi uzun sürüyor. Ben o yüzden yüksek derişimli aldım, amaç işi hızlandırmak ve birim zamanda daha fazla deneme yapmak :)
 
Son düzenleme:
Asit kabını bugün hallettim. 6mm kalınlıkta akrilikten yaptım. Kabın ölçüleri 20cm x 20cm gibi. Kabın kenarlarına akvaryum hava hortumu geçirmek için delikli parçalar da kaynattım. Akvayrum hava pompasının amacı, asiti sürekli hareket ettirmek ve taze asitin sürekli bakırın üzerinden geçmesini sağlamak.

scaled_img_20190111_200316.jpg


scaled_img_20190111_200335.jpg


scaled_img_20190111_200352.jpg
 
Bunu sallamak için bir mekanizma olacak mı? Çünkü özellikle demirüçklörürlü örneklerde sıvıyı hareket ettiren mekanizmalar vardı diye hatırlıyorum
 
O delikli yüzüklerin içerisinden akvaryum pompası hortumu geçireceğim. Oradan çıkan hava kabarcıkları asiti karıştıracak.
 
Güzel fikir. Bu arada hocam asit (ne kadar derişik olmasada ) bu yapıştırıcıyı çözmez değilmi ?
Bence ilk denemeyi altına büyük bir kab koyarak yapsanız daha güvenli olur gibime geliyor
 
Kullanım sonrası asiti depolamak için sızdırmaz kapaklı bir bidon kullanacağım. Veya belki bu kabın üzerini frezede düzeltip contalı, 4 köşesinden vidalı bir kapak yapabilirim. Buna uygun bir conta bulmak lazım. Veya sıvı conta ile belki birşeyler yapılabilir
 
Güzel fikir. Bu arada hocam asit (ne kadar derişik olmasada ) bu yapıştırıcıyı çözmez değilmi ?
Bence ilk denemeyi altına büyük bir kab koyarak yapsanız daha güvenli olur gibime geliyor

Aslında burada asetonun yaptığı şey, akrilik'i eritmek. Akrilik eriyince de birbirine kaynatılmış oluyor. Yani aslında işlem bir nevi metallerdeki kaynak işlemi gibi. O yüzden eğer yüzeyler tam olarak bitişmiş ise, sızdırma yok ise, asit bu kaba zarar vermeyecektir.
 
Son düzenleme:
Baskı devresi denemesi nasıl gidiyor? Merak ediyorum hidroklorik asit ile nasıl bir sonuç ortaya çıkacak.
 
Elimde PNP kağıdı var üç tane. Ama Proteus'un hazır örnekleri ile denersem hem kağıdı hem de bakır plaketi ziyan edeceğim. O yüzden spektrum analizör güç kaynağının devresini bitirip onun baskı devresi ile denemek istiyorum. Ama hala Proteus ile boğuşuyorum :rolleyes:
 

Forum istatistikleri

Konular
6,585
Mesajlar
111,762
Üyeler
2,698
Son üye
sedron james

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top