LCD TV'nin CVBS girisine 12V geldi

Öğretmen27

Aktif Üye
Arkadaslar merhaba. Sunny 40 inc Lcd TV mizin cvbs girisine 12v geldi. Hdmi+av kartinda koruma diyotu yanmis isaretledim. Bu karti anakarttan ayirdim anakarttin cvbs veya scarttan goruntu almaya calistigimda goruntu parazitli ve bozuk cikiyor. 12v geldiginde hdmi+av karti ile anakart birbirine bagli oldugundan anakarti da etkilemis. Anakartta yanik yok cvbs ile scart arkasindaki smd parcalari kontrol ettim.
Bu tv yi guvenlik kayit cihazinin goruntusunu aktarmak icin kullaniyoruz.
Fikri olan var mı?

Ekler

• 20241021_141618.jpg
    20241021_141618.jpg
    1.8 MB · Görüntüleme: 32
  • 20241021_141652.jpg
    20241021_141652.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 35
video girişinde şaseye paralel bir 75 ohm direnç olur o gitmiştir. ölçü aleti ile baktığında video girişte 75 ohm çıkması lazım. diyot yanıp açık devre olduğunda 12 volt video sinyalini örnekleyen entegrenin girişine ulaşıp bu girişi bozmuş olabilir.

video girişinde şaseye paralel bir 75 ohm direnç olur o gitmiştir. ölçü aleti ile baktığında video girişte 75 ohm çıkması lazım. diyot yanıp açık devre olduğunda 12 volt video sinyalini örnekleyen entegrenin girişine ulaşıp bu girişi bozmuş olabilir.
Ariza tcon kartta midir? Gama entegresi orda. Hic tcona bakmadim.

Composit video girisini kirmizi kalemle isaretledim onun arkasina dusen parcalari da kirmizi kalemle isaretledim. (DM20 R160 R158) 75 ohm direnc R160 acik devre. R158 35 ohm civari. DM20 muhtemel koruma diyotu.
Hemen ustunde mavi kalemle isaretledigim ses giris soketi. Arkasina denk gelen parcalar da ayni.

Ekler

• Screenshot_20241022-090133_Gallery.jpg
    Screenshot_20241022-090133_Gallery.jpg
    627.9 KB · Görüntüleme: 29
sorun buradan kaynaklanmıyor. voltaj gelen cvbs girişi ana entegrenin bir ucuna gidiyor olmalı. bu entegre içinde de aslında bir elektronik anahtar farklı cvbs girişlerini aktif ediyor. anahtarın girişine voltaj gelince entegre hasar görmüştür.

sorun buradan kaynaklanmıyor. voltaj gelen cvbs girişi ana entegrenin bir ucuna gidiyor olmalı. bu entegre içinde de aslında bir elektronik anahtar farklı cvbs girişlerini aktif ediyor. anahtarın girişine voltaj gelince entegre hasar görmüştür.
Hangi entegre acaba? Onu kontrolnedeyim.

mst ile başlayan ana işlemci. zaten yolları takip edersen hem harici cvbs kartı hem de ana kartın üzerindeki cvbs ucu bir şekilde ana entegrenin pinlerine geliyordur.

video sinyalinin kaynak empedansı 75 ohmdur ve normalde 75 ohm koaksiyal kablo ile aktarılır.

sebebi aslında transmission line teorisine dayanıyor ama kısaca yüksek frekanslı bir sinyal bir kablo üzerinden ilerlerken kablonun sonunda kaynak empedansına eşit bir yük bulamazsa belli bir oranda yansıma yapar. bu yansıma da kablo üzerinde duran dalga dediğimiz enerji git gellerine sebep olur. bu da görüntü üzerinde yatay dalgalanmalar ve hatta senkron kaybına sebep olur.

video sinyalinin kaynak empedansı 75 ohmdur ve normalde 75 ohm koaksiyal kablo ile aktarılır.

sebebi aslında transmission line teorisine dayanıyor ama kısaca yüksek frekanslı bir sinyal bir kablo üzerinden ilerlerken kablonun sonunda kaynak empedansına eşit bir yük bulamazsa belli bir oranda yansıma yapar. bu yansıma da kablo üzerinde duran dalga dediğimiz enerji git gellerine sebep olur. bu da görüntü üzerinde yatay dalgalanmalar ve hatta senkron kaybına sebep olur.

Cok iyi izah etmissiniz tesekkur ederim.
Bahsettigim TV Guvenlik kayit cihazindan 40 m uzaklikta Mudur Beyin odasindaydi. 12V geldikten sonra bu sorun oldu.
Bu TV yi kayit cihazinin yanina getirdim hem hdmi den hem de cvbs girisinden net goruntu aldim. Anladigim kadariyla sadece ara karttaki diyot ve cvbs girislerindeki 75 ohmluk direnc acik devre olmus. Buradan hareketle islemcinin zarar gormedigini soyleyebiliriz.
En son mesajinizdan anladigim kadariyla 75 ohmluk direnc bu uzak mesafede baya etkili oluyor.
Simdi TV yi tekrar 40 m uzaklikta Mudur Beyin odasina koyup TV ye takilan kabloya 75 ohmluk paralel bir direnc baglayacam. Bakalim sonuc degisecek mi? Sonuc degisirse anakarttaki 75 ohmluk smd direncide degistiricem.
Yazdiklarimda bir hata eksik varsa duzeltirseniz sevinirim.

yakındayken düzgün görüntü geliyorsa evet ana entegre sağlam diyebiliriz. 75 ohm direnç olmaması kablo uzadıkça daha çok sorun yaratır bu doğru. smd veya bacaklı bir 75 ohm bağlayıp deneyebilirsin.

yakındayken düzgün görüntü geliyorsa evet ana entegre sağlam diyebiliriz. 75 ohm direnç olmaması kablo uzadıkça daha çok sorun yaratır bu doğru. smd veya bacaklı bir 75 ohm bağlayıp deneyebilirsin.
Merhaba Sn @czorgormez 75 ohm direnci TV ye giris kablosuna paralel bagladim. Harika oldu. Verdigin bilgiler icin tesekkurler.
Asagidaki balun devresini anladim. Mesafe uzadikca kablodaki direnc artiyor tekrar 75 ohm dusuruluyor.

Ekler

• Screenshot_20241023-213141_Chrome.jpg
    Screenshot_20241023-213141_Chrome.jpg
    330.5 KB · Görüntüleme: 25
Merhaba Sn @czorgormez 75 ohm direnci TV ye giris kablosuna paralel bagladim. Harika oldu. Verdigin bilgiler icin tesekkurler.
Asagidaki balun devresini anladim. Mesafe uzadikca kablodaki direnc artiyor tekrar 75 ohm dusuruluyor.
kablonun direnci artmıyor aslında. kafa karıştırıcı biliyorum ama kablonun karakteristik empedansı her noktada sabit 75 ohm. evet DC direnci artıyor ama konumuzla ilgisi yok. bize sorun çıkaran bu değil.

bunu bir lazer ışınının havada dümdüz yol alırken su dolu bir bardağa girdiğinde belli bir açıyla kırılması gibi düşünebiliriz. biz 75 ohm sonlandırma direncini takmadığımızda bu kırılma gerçekleşiyor ve yansıma oluyor.

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back