Lineer vs SMPS

Fiore

Aktif Üye
Forum selamlar, işten güçten sıyrıldığım bu günlerde yeni bir Single-ended Solid state bir klas A amfi Ar-Ge aşamasındayım. Kullanacağım kompanentler hakkında birçok araştırma, yazı okudum ve elde etmek istediğim sese en uygun parçalarda kararlarımı verdim. Ancak single-ended bir amfide genelde yavaş transistörler kullanıldığından ancak ben 30mhz civarında bir hıza sahip cihazlar kullanacağımdan yüksek frekanslarda salınım problemi yaşayacağımı öngörüyordum, lakin bu soruna kanadadan bir arkadaştan öğrendiğim bilgiyle çözüm buldum. Yinede lineer toroidal kullanmayı istiyorum ama 50-60hz hum gürültüsünü tamamen ortadan kaldırmak imkansıza yakın. Elektromanyetik alana bir çözüm maalesef yok. Bunun yerine DIN montajlı 24v SMPS cihazları var, bunları kullanan ve iyi sonuçlar alan insanlarla da konuştum. (3 kişi) Kullanacağım transistörler hızlı olduklarından SMPS cihazların amfiye gürültü basması sorunu yaşayacağımı 'tahmin' ediyorum. Aranızda böyle bir deneme yapıp iyi bir sonuç elde eden biri var mı? Gürültü konusundan gerçekten nefret üzerine nefret ederim. Çift mono bir amfi yapacağımdan 2 adet 24V 240w SMPS almam gerek ve tanesi 2bin tl civarında. Satın alıp elimde patlasın istemiyorum. Tabii ben single-ended bir amfi yapıyorum, bazılarınız böyle bir cihazda SMPS ne arar diyebilir, amacım 50-60hz hum sesinden kurtulmak ama yağmurdan kaçıp doluyada tutulmak var işin sonunda. Sanırım lineer bir toroid kullanacağım. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

Ekler

• Screenshot_20251016_142021_Chrome.jpg
    Screenshot_20251016_142021_Chrome.jpg
    119 KB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:
Audio için tasarlanan SMPS'ler artık piyasada çok yaygın ve senin Class A ile çok iyi sonuç alabilirsin. Class A ler, girişte audio yokken bile dünyanın akımını çeker, o yüzden de SMPS hiçbir zaman DCM moduna girip cırcır böceği sesi üretmez. Audio SMPS lerin anahtarlama frekansı da çok yüksektir (iyi modellerde 400 kHz üstü) ve böylece dinamik performansları da çok iyidir.

Ama müşteri odyofil zihniyetinde birisi ve o yüzden de lineer güç kaynağı kullanmak istiyorsan, çok yüksek gauss'a sahip saçlar var (µ = 1000000), toroid trafoyu bu tip saçlarla kapatırsan, hum sorununu ortadan kaldırması lazım.

Yok odyofil zihniyetinde biri değilim, elektronik tarafıda bildiğimden iyi olan iyidir mantığı ile yaklaşıyorum. Yani ruhumu satıp mantığımı devre dışı bırakmadım :D İşte sizin bahsettiğiniz gibi iyi bir SMPS kullanmak bence çok iyi bir sonuç verecek. Ancak böyle bir SMPS nereden bulabilirim. Toroid trafonun manyetiğini en iyi kesen yumuşak demir diye okudum tabii en ucuz çözüm. Ancak bundanda denemeden emin olamam. Toplamda 50 bin tl gibi bir Ar-Ge bütçemin olduğunu ve bu bütçeye soğutma sistemide dahil olduğundan gerçekten nokta atışı yapıp besleme işinden kurtulmak istiyorum.

Sanırım en iyi çözüm lineer güç kaynağını amfi kutusu içinde yüksek gauss bir oda yapıp oradan beslemek. Kutu zaten 25kg civarında olacak, ağırlık ve yer sorunum hiç yok. Emin olamadığım bir SMPS yerine böyle geleneksel bir çözüm daha iyi.
Düzenleme: Gerçekten çok pahalı bir çözüm bunun yerine ses sınıfı toroid kullanmak ve arkanıza bakmakdan kaçmak veya SMPS kullanmak gerek.
Tek ve gerçekçi çözüm Mu-metal kullanmak ama bu fiyat noktasında gerçekçi değil. İyi bir uzun ömürlü ses için yapılmış SMPS en mantıklı olan. Yada 50/60hz gürültüyü problem etmemek. Başka bir çözüm beslemeyi uzak bir noktadan yapmak ama bu benim için mümkün değil, çünkü amfinin kendisi büyük, ağır ve maliyetli olacak. Buna ek bir maliyet olan harici bir kutudan besleme yapmak F/P açısından çok mantıksız.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,402
Üyeler
3,322
Son üye
asmukami

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back