Linux alıştırmaları, Debian 12

Linux felsefesini anlamaya başlıyorsun demekki @Sercan. Windows kafa yapısından çıkamayanlar, hep Linux'un köhne, 40 yıllık yazılım protokolleri kullandığını, artık bunların geride bırakılması gerektiğini söylüyorlar.

Şöyle bir örnek vereyim. Ben şimdi eposta servis sağlayıcıları arıyorum. Ama özellikle IMAP desteği olmasını istiyorum. Ama bakıyorum birçok "modern" eposta servis sağlayıcısı IMAP desteği sağlamıyor. "Ohooo, 30 yıllık bir protokol. Ne gerek var? Bizde Android ve iOS uygulaması var, oradan bak maillerine". "Aç tarayıcını, hangi işletim sistemi olursa olsun, maillerini oku."

Peki benim 10 farklı şirkette, 10 ayrı eposta adresim varsa ne olacak? Birini windows altında outlook ile aç, 5 tanesini 5 ayrı sekmede web tarayıcısı ile, diğer 4 tanesini de Android ve iOS altında mı açacağım? Tabi ki hayır. Ben hepsini thunderbird altında tanımlıyorum, HEPSİNİ tek programda kullanıyorum. Hepsini de aynı komutlarla, aynı tuş kısa yolları ile, aynı kolaylıklardan yararlanarak kullanıyorum. IMAP işte bunu sağlıyor. O yüzden 50 yıllık bir protokol bile olsa, neden kullanılmasın?

Sanırım kapitalizmin insanlara dayattıkları hayat algısıyla da ilgili. Yeni olan her zaman daha iyi olmak zorunda değil ama satmak zorunda olduğu için iyiymiş gibi güçlü bir algı oluşturuyorlar. Bu disiplin ile yetişince kabukları kırmak da zor oluyor.

Bu arada KGB ile sorunun yoksa IMAP desteği olduğu için Yandex Mail'i de araştırabilirsin. :D
 
Zaten bir eposta yazılımıı bakıyorken bu konuşmaların üzerine Thunderbird kurayım dedim ve aşağıdaki sayfada en güncel versiyona bu şekilde erişebilirim diye "Installing Thunderbird manually (For advanced users)" başlığı altındaki adımları uygulamak istedim.


Tıpkı Firefox kurulumunda olduğu gibi /opt klasörüne kurmamı söyledi. İyide bu /opt klasörünün açılımı nedir ve neden ben düzenli olarak bu klasöre uygulama ekliyorum diye sorduğumda aşağıdaki tabloya eriştim. Üstelikde güzelce açıklamışlar.

/opt klasörünün ismi sanıyorum optional'ın kısaltmasından gelip, "Optional application software packages" klasörü olarak geçiyormuş. Yani opsiyonel yazılım paketlerini bu klasörde tutuyormuşuz.


151.webp
 
  • Beğen
Reactions: nt
Thunderbird kurulumunu Mozilla sitesinde tarif edildiği gibi gerçekleştirdim ve sorunsuz çalıştı.

---

Nasıl yaptım?
  1. Thunderbird son sürümü indiriyoruz.
  2. Downloads (sizin konum farklı olabilir) klasöründeki Thunderbir'u zipten çıkartıyoruz.
    Kod:
    cd~/Downloads
    Kod:
    tar xjf thunderbird-*.tar.bz2
  3. Thunderbird isimli klasörü /opt klasörüne taşıyoruz.
    Kod:
    sudo mv thunderbird /opt
  4. Thunderbird dosyasına bir sembolik link oluşturuyoruz.
    Kod:
    sudo ln -s /opt/thunderbird/thunderbird /usr/local/bin/thunderbird
  5. Son olarak da .desktop dosyasını indiriyoruz.
    Kod:
    sudo wget https://raw.githubusercontent.com/mozilla/sumo-kb/main/installing-thunderbird-linux/thunderbird.desktop -P /usr/local/share/applications
    1. İsterseniz bunu elle (/usr/local/share/applications) yoluna oluşturabilirsiniz.
      Kod:
      touch /usr/share/applications/thunderbird.desktop
    2. Bu dosyayı nano (vi de olabilir size bağlı) komutu ile düzenliyoruz ve içine aşağıdaki text'i ekliyoruz.
      Kod:
      [Desktop Entry]
      Encoding=UTF-8
      Name=Thunderbird Mail
      Name[fr]=Messagerie Thunderbird
      Comment=Send and receive mail with Thunderbird
      Comment[fr]=Lire et écrire des courriels
      GenericName=Mail Client
      GenericName[fr]=Client de messagerie
      Keywords=Email;E-mail;Newsgroup;Feed;RSS
      Keywords[fr]=Mails;Mels;E-Mails;Emails;Courriels;Courriers;Newsgroup;Feed;RSS;Poster;Thunderbird;Lire;Écrire
      Exec=thunderbird %u
      Terminal=false
      X-MultipleArgs=false
      Type=Application
      Icon=/opt/thunderbird/chrome/icons/default/default128.png
      Categories=Application;Network;Email;
      MimeType=x-scheme-handler/mailto;application/x-xpinstall;
      StartupNotify=true
      Actions=Compose;Contacts
      
      [Desktop Action Compose]
      Name=Compose New Message
      Name[fr]=Rédiger un nouveau courriel
      Exec=thunderbird -compose
      
      [Desktop Action Contacts]
      Name=Contacts
      Name[fr]=Carnet d'adresses
      Exec=thunderbird -addressbook
    3. Son olarak da chmod ile izinleri ayarlıyoruz...
      Kod:
      chmod +x /usr/share/applications/thunderbird.desktop
Bu işlemler sonrasında başlat menüsünde Internet altında Thunderbird kısayoluna erişebilieceksiniz.

1694742096806.png
 
Peki, thunderbird'ü tamamen sistemden kaldırmak isteseydiniz hangi adımları takip ederdiniz?
 
Ben çoklu ekran kullanmaya alışkınım. KDE ise bize Activities ile Virtual Desktops olarak iki yaklaşım sunuyor ve arasındaki farkı bir türlü anlayamadım. Gördüğüm kadarıyla Activities daha çok özelleştirme imkanı sunuyor ama neden iki farklı yöntem olduğunu ve hangisinin hangi durumlarda işe yaradığını netleştiremedim.
 
Gaza geldim yine.
İş yerimdeki bilgisayara linux kurmaya karar verdim. Sadece internete girip bir de ofis kullandığım için bu bilgisayarda windowsa muhtaç değilim. Yine de diğer oyuncak bilgisayarlarını tamir ederken windowsa ihtiyaç duyabilirim diye bu diski formatlamayıp başka bir diske linux kurmaya karar verdim.
256GB ssd almak istiyorum. windows da rahat rahat yetiyor bana. Linuxta da yeteceğini düşünüyorum ama aksini düşünen var ise uyarsın beni.

Disk araştırırken HI-LEVEL'in yorumlarında şöyle bir ayrıntıya denk geldim ve kendimi satıcının yerine koyarak Çaresizliğin ne olduğunu iliklerime kadar hissettim :katil2:


yorum.PNG
 
Kullanmayı bilmiyorum ama çalışırken gereken basit işleri halledebilirim belki diye Inkscape (1.2.2) kurdum. Açmak istediğim ai uzantılı Adobe Illustrator dosyalarını kaydettiğim şekli ile açamadım. Araştırdığımda Inkscape versiyon 1.3 olduğunu gördüm. Sitesinden son sürmü AppImage olarak indirebildim ve bu sürüm ile dosyaları istediğim gibi açtım ama bu sefer de yazıcıları görmedi.

Bende kaynak kodları indirip tarif ettiği şekilde derlemeye kalktığım. Başlangıçta bilgisayarımda cmake bile kurulu değildi. Kurulum falan yaptım ve birkaç sorunu da çözebildim ama haddinden fazla uzadığı için aşağıdaki noktada kaldım.
1695034028014.png





Sonuç olarak AppImage dosyasını yazıcıları görebilecek şekilde çalıştırabilsem derlemeye de ihtiyacım olmayacak. Yetkileri filan da kurcaladım ama bir sonuç alamadım.

Son sürümü bir şekilde kullanmalıyım. Derleyip, repository ekleyip son sürümü kurmak yada AppImage dosyasını doğru şekilde çalıştırmak yada benim aklıma gelmeyen başka bir çözüm olabilir. Nasıl çözebileceğim bilen var mı?

1695034367120.png
 
boost kütüphanesini kurmanı istiyor. Hem boost hemde boost-dev kurman gerekir.
 
Şimdi ilk defa kaynak dosyasını indirdiğim bir programı derliyorum. Demek ki gece saatlarce uğraştıktan sonra sabah 10 dk bakmak altın vuruş oluyormuş. :D

1695035405427.png
 
@taydin sence AppImage dosyası neden doğru çalışmadı? Aslında bütün işlevleri tam görünüyordu fakat yazıcıları bulamadı.

Yazıcıları kullanabilmek için de bir print server kurulu olması lazım. Ben cups kullanıyorum.

Mecbur olmadıkça hazır binary çalıştırmamak lazım. Kaynak koddan derleyebiliyorsun, o yüzden risk almaya gerek yok. Adam inkscape dışında her istediğini dahil etmiş olabilir :)
 
Bende Cups kullanıyorum. WiFi yada ethernet desteği olmayan USB yazıcılar evdeki Cups kurulu server'a bağlı. Bende diğer bütün bilgisayarlardan buradan paylaştığım yazıcılara bağlanıp kullanıyorum. Yazıcılarımda bir sorun yok, sadece bu uygulama AppImage dosyasını çalıştırdığımda erişemiyor. Debian üzerinden 1.2 versiyonunu kurduğumda da yazıcılara erişebiliyorum. Cups Debian üzerinde de kurulu.
 
Aynı şekilde 3D çizim için de bir programa ihtiyacım var.

Şimdilik FreeCad kurdum. Ben daha önce birkaç video ile buna geçmeye çalıştım ama Fusion 360 kurulu olduğu için devamını getirmedim. Şimdi bakıyorum da o zaman öğrendiğim temel bilgileri de unutmuşum.

Amacım ihtiyacım olabilecek çizimleri yapıp, 3D yazıcıdan çıkartmak.
 
Photoshop yerine ise GIMP kullanmaya başladım. Photoshop ile yapılanlar tabii ki çok da daha farklı. Fakat GIMP benim genellikle yaptığım işlerin %90'nını karşılıyor. Çok özel bir gereklilik olmadıkça bununla idare edebilirim gibi duruyor. Kalan kısımlar için online çözüm bulabilir hatta belkide yapay zeka bana online bir çözüm de sunabilir.

GIMP ile yaptığım basit bir deneme ile çok güzel sonuç aldım. Bir yaşımdaki fotoğrafımı bugün geçilmiş gibi olmasada günümüze çok yakın bir renklendirme yapmayı başardım.
 
Selamlar,
Tebrik ederim sizi. Linux kullandırmayı özendirdiğiniz için...

İlginiz varsa alttakileri de eklemeyi unutmayınız:
Eclipse(Java, C/C++, vs için)
PyCharm(Python için)
Thonny(micrpython için)
EasyEDA(Linux sürümü var)
 

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,410
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top