Linux alıştırmaları, Debian 12

Debianın özelliğidir. İşin diğer ucunda yerleşen bleeding edge Ubuntuyu bir kaç ay önce yüklemeye çalıştım. Tam bir fiasko.
Maalesef fazla seçenek yok.

Bir süredir yanlışlıkla geçtiğim sid repolarını kullanıyorum. Kararlı sürüm iyi hoş da uygulamalar çok geriden geliyor. FreeCad kurmak için bir anlık gafletle sid repolarını yükledim. Bu sürüm unstable kategorisinde güncellemeler alıyor.

→ experimental → unstable → testing → stable

Aşağıdaki güncelleme listesine bakarsan senelerdir güncellenmeyen bir sistem gibi çalışıyor.

Şu sıralar çok çeşitli uygulama kullanmadığım için bana pek sorun çıkartmıyor. :ok1:

39957 eklentisine bak
Bu durum artık keyif kaçırmaya başladı. Önceleri KDE açılmadı, ben de can havliyle Gnome kurdum. Fakat sonra KDE'yi düzelttim ve devam ediyordum. Ta ki dün autoremove ile gereksiz paketleri kaldırmak isteyene kadar. KDE yine gitti. Onunla beraber Konsole gibi terminal uygulamaları da silindi. Yahu bu ne saçma iştir, autoremove ile aktif kullandığım KDE'yi ve beraberindeki bağımlılıkları sildi.

Neyse, bu duruma hayıflanacak değilim. KDE ile herşey yolunda gidiyordu. Bu kadar konfor gelişim açısından iyi değil. Madem böyle bir şey oldu, ben de Gnome'a alışmaya çalışıyorum.

İşletim sistemini tamamen silip tekrar kuracağım ama işler devam ederken vakit bulamıyorum. Bir sürü yedek almam, tekrar kurmam falan gerekecek. Bu işi yapmışken hem güncel paketlere erişmek hem de daha uzun soluklu kullanabileceğim bir şeyler arıyorum. Debian yerine Arch Linux şu an bana çok daha yakın gibi.

Aşağıdaki video epey ilgimi çekti:

Arch linux bu sıralar Debian Experimental gibi :D

Haftada bir kernel geliyor, her gün bir sürü KDE güncellemesi ... En son bir bug çıktı, bir uygulamanın menü barına tıklayınca "File" menüsüne kaçıyor doğrudan, "Help" menüsüne bile tıklasan doğrudan "File" açılıyor. GTK3 bug imiş, düzeltilmiş, ama daha güncellemelerde görünmüyor.

Bir de sürekli kullandığım emacs ile ilgili sorun çıktı. Bir tuşa basıp basılı tutarsam, emacs bütün sistemi esir alıyor, klavya, fare, herşey takılıyor. ssh ile başka sistemden bağlanıp emacs'ı öldürmem gerekiyor. Emacs öldükten sonra bile artçılar birkaç dakika devam diyor, sonra da sistemin kontrolü tekrar bana geçiyor. Bu da son wayland güncellemelerinin uyumsuzluğundan kaynaklanıyormuş. emacs'i son wayland'a göre tekrar derledim, düzeldi.

Bu tip maceralara hazır değilsen debian stable ile devam et bence ...

Öyle ama, Debian kararlı sürümde kullanmak istediğim uygulamalar çok geride kalıyor. İşin garibi, eski sürümlerdeki hataların giderilmiş olduğunu biliyorum ama hala eski sürümdeki sorunlu versiyonu kullanmak zorunda kalıyorum.

Diğer türlü de her kullandığım programı kendim derlemem gerekiyor. Zaten bu yüzden, sehven SID sürümüne geçtim. :yerlereyat1:

Windows 7 tarihe karıştığı günden beri ben Linux (Debian) kullanmaya başladım.
Debian'ın özelliği: ayranı çay kaşığı ile ve üfliyerek içiyor. Test etmedikleri programları ve/veya onların sürümlerini yayınlamiyorlar.
Gerçekten sizin için yeni bir sürüm çok önemli ise, ya source kodlardan build ediyorsunuz veya flatpak gibi sandbox'lar kullanarak o arzu ettiğiniz sürüme ulaşıyorsunuz. Örneğin KiCad için ben bu yöntemi uyguluyorum. KDE v.s. konulara gelince: XFCE kullanıyorum. Bu nedenle benle sık sık dalga geçenler oluyor ... ama olsun.

Windows 7 tarihe karıştığı günden beri ben Linux (Debian) kullanmaya başladım.
Debian'ın özelliği: ayranı çay kaşığı ile ve üfliyerek içiyor. Test etmedikleri programları ve/veya onların sürümlerini yayınlamiyorlar.
Gerçekten sizin için yeni bir sürüm çok önemli ise, ya source kodlardan build ediyorsunuz veya flatpak gibi sandbox'lar kullanarak o arzu ettiğiniz sürüme ulaşıyorsunuz. Örneğin KiCad için ben bu yöntemi uyguluyorum. KDE v.s. konulara gelince: XFCE kullanıyorum. Bu nedenle benle sık sık dalga geçenler oluyor ... ama olsun.
Bende debian tabanlı pardusda XFCE kullanıyorum.
Opensuse Tumbleweed yüklersem onda da XFCE yi seçiyorum.

Forum istatistikleri

Konular
7,415
Üyeler
3,014
Son üye
Vincent Cooper

Son kaynaklar

Son profil mesajları

yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Back