Pillerin desarj sirasinda verebilecegi akimi belirten C degeri var.
Elimizde bir pil var. 2.000mA. Pilin C degeri bu pilin desarji sirasinda bu akimin kac katini verebilecegini belirtiyor. Ornegin notebook pillerinde bu deger kucuk. 3C gibi. Ama motor kullanan matkap vb icin C degeri 30, RC ucak gibi aletler icin C degeri 90 olan piller dahi var.
2A'lik, C degeri 30 olan pilden 60A cekilebiliyor demek. Iki tanesini paralel baglayip 120A cekmek mumkun.
Amaaaa, burasi cokomelli pilleri kisa devre edemezsiniz. Cunku PATLAR. Ilkinde olmasa bile, hatta yuzuncude dahi olmasa bile onunde sonunda patlar.
Ben punta icin 500F kondansator kullaniyorum. Guc kaynagini 2.7V'a ayarlayip sarja basliyorum 8A ile. Bir tane zamanlayici ve onun kontrol ettigi 80A'lik motosiklet rolesi kulalniyorum. Punta yaparken guc kaynagi zaten kisa devre algilayip cikisini kesiyor o anlik. Kisa devreden sonra yine kondansatoru sarj ediyor. Bu sekilde sorunsuz 15-20 tane pili puntalamistim.
Bu aletin portatifi de yapilabilir. Sarj icin pilden akim cekersiniz. Punta esnasinda role kondansatoru pilden ayirip puntaya yonlendirir. Zamanlayici suresi sonunda yine pile baglar. BOyle de olabilir. Ama pilleri kisa devre etmeyin sakin. Yangin cikar, uf olursunuz.