LM2678-5.0/NOPB , Output Overvoltage

enesorhan

Yeni Üye
Katılım
24 Haziran 2021
Mesajlar
6
Merhaba,

PCB Kart tasarımında kullanmak için LM2678SX-5.0/NOPB entegresini test ettim. Fakat 5 Volt sabit çıkış almayı beklerken 7.4V gibi değerle karşılaşıyorum.

Tasarladığım regülatör devresini ekte görebilirsinz, datasheet'te yer alan devrenin aynısını kurdum. Yardımcı olabilir misiniz?
 

Ekler

  • Ekran görüntüsü 2021-06-23 175645.png
    Ekran görüntüsü 2021-06-23 175645.png
    16.4 KB · Görüntüleme: 97
SMPS'lerde bir asgari yük olması gerekiyor diye biliyorum. Sen yüksüz çalıştırınca çıkıştaki kapasitörün deşarj olma olanağı yok. Yani çıkış voltajı, ayarlanan 5 V un üzerine çıkıyor, regülatör bunu farkediyor ve anahtarlamayı kesiyor. Ama kondansatördeki voltajı boşaltan yok ve o voltaj öyle kalıyor.
 
Yük olarak 1K direnç bağladığımda tam olarak 5 Volt çıkış ölçüyorum, fakat 1M ohm direnç ile denediğimde yine 7.4 gibi bir değer görüyorum. Oluşabilecek bir problemde 5 Volt besleme girişi olan kaynağım daha fazla voltaj çekmez mi?
 
Yük olarak 1K direnç bağladığımda tam olarak 5 Volt çıkış ölçüyorum, fakat 1M ohm direnç ile denediğimde yine 7.4 gibi bir değer görüyorum. Oluşabilecek bir problemde 5 Volt besleme girişi olan kaynağım daha fazla voltaj çekmez mi?

Hiçbir problem olmaz. Çıkışa yük bağlandığı anda voltaj düşecek. Regülatör de bunu farkedip anahtarlamaya başlayacak ve sonra da çıkış voltajını 5 V da sabit tutacak şekilde regülasyon yapacak.
 
Yalnız şemada çıkışta bir kapasitör görünmüyor. Oraya 100 µF gibi bir kapasitör koyman regülasyon performansını artırır.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,350
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top