Lm317

Mehmetkrac550

Aktif Üye
unnamed.png

Selamünaleyküm abi ben bu devreyle akü şarj edebilirmiyim güneş baneliyle
Akü 12v 7ah

Bunu ancak inverter sonrasına bağlarsın. Yani "Güneş paneli -->İnverter-->Şarj devresi-->Akü" şeklinde. Ancak önemli bir unsur var. LM317 üzerinden 1.5 amper filan geçer. Daha fazlası için bir yada birkaç transistör eklemen gerekir.

Şurada benim yaptığım simetrik devre var. bu devrenin sadece LM317 tarafını yapabilirsin. Bu devre bu haliyle 5 ampere kadar destekler. Daha fazlası için transistör ekleyebilirsin.

Sanırım forum da 5-6 tane farklı konun var. Hepsini aynı anda kovalamaktansa sıraya koyup tek tek yapabilirsin. Böylece neye kafa yoracağına daha rahat karar verirsin. Önce birini yap bitir, sonra diğerine geç.

İnverter niye gereksin Gökhan? Eğer 14V ve üstü veren bir güneş paneli varsa o LM317 girişine bağlanabilir. Ama çıkışın da bir seri diyot üzerinden verilmesi lazım, yoksa gece çıkış voltajı düşünce akü deşarj olur.

Güneş panelinin güneşin tepe noktasında mutlaka 14V'tan fazla olması lazım. 2V regülatör üzerinde düşecek pay, fazlası da şarjın devam etmesini sağlamak için. Yoksa güneş tepe noktasında iken sadece 14V verirse, akü sadece öğlen şarj olacak.

İnverter niye gereksin Gökhan? Eğer 14V ve üstü veren bir güneş paneli varsa o LM317 girişine bağlanabilir. Ama çıkışın da bir seri diyot üzerinden verilmesi lazım, yoksa gece çıkış voltajı düşünce akü deşarj olur.

Güneş panelinin güneşin tepe noktasında mutlaka 14V'tan fazla olması lazım. 2V regülatör üzerinde düşecek pay, fazlası da şarjın devam etmesini sağlamak için. Yoksa güneş tepe noktasında iken sadece 14V verirse, akü sadece öğlen şarj olacak.
21 volt

Nacizane fikrim ,

Solar paneller cok verimli uretecler degiller. Birde siz bu zor sartlarda urettiginiz enerjiyi lineer bir regulatorde harcarsaniz yazik olur.

Acik kontak geriliminiz 21 volt ve sarj geriliminiz 14 volt farzedersek %33 verim kaybi demektir. Bu bence buyuk bir kayiptir. Eger şarj devresini hazir almayi dusunurseniz basit ucuz bir regulator devresi onerebilirim. Isinizi gorecektir. Kendinizde yapabilirsiniz aslinda ama biraz ugrastirir.

Last edited by a moderator:

Biraz ezbere konuşmuşum. :) 7A akünün ihtiyacını direk karşılayamaz diye düşünmüştüm. Karşılıyorsa sorun yok tabi.
Nacizane fikrim ,

Solar paneller cok verimli uretecler degiller. Birde siz bu zor sartlarda urettiginiz enerjiyi lineer bir regulatorde harcarsaniz yazik olur.

Acik kontak geriliminiz 21 volt ve sarj geriliminiz 14 volt farzedersek %33 verim kaybi demektir. Bu bence buyuk bir kayiptir. Eger şarj devresini hazir almayi dusunurseniz basit ucuz bir regulator devresi onerebilirim. Isinizi gorecektir. Kendinizde yapabilirsiniz aslinda ama biraz ugrastirir.
Lafı ağzımdan almışsın. Gerçi ben bu kadar teknik açıklayamazdım ama güneş panellerinin pahalı olmasından yola çıkarak 21 voltun regülatör üzerinde yakılmasına gönlüm razı olmazdı.

Nacizane fikrim ,

DC/DC converter kullanılırsa bu kayıp olmadan 21V panel voltajı 12V şarj voltajına düşürülebilir.

Abi akim limitleme konusunda lineer LM317 ne kadar iyi ise artik yeni teknoloji anahtarlamali entegrelerde ondan daha iyi. Hasaas ayar yapilip pwm teknigi ile bobin surulup bobini sarj edip deşarj ederek en azindan daha verimli calisilabiliyor.

Bu noktada gutultuden etkilenen bir alici olmadigi icin aku sarjinda coklukla pwm teknigi kullanilmaktadir. Devir enerji devri. Lm317 ile bu kadar genis giris gerilimi araliginda kayiplarla calismak mantikli degil.

Lm317 nin çalışmasına bir sey demiyorum yillardir kendisini kanitlamis duzgun calisan bir regulator ama solar sarj teknikleri artik cok gelisti.

En son teknoloji buck boost converter ile maksimum guc noktasi takibini yapan sarj regulatorleri ile verim baya yuksek.

Dilersek bu konuyu baska bir topikte işleyebiliriz.

2621 eklentisine bak
Selamünaleyküm abi ben bu devreyle akü şarj edebilirmiyim güneş baneliyle
Akü 12v 7ah

Bu konuda konuyu okudum ama ya ben goremedim yada eksik olan bilgi panelinizin tam ozelliklerini buraya eklermisiniz?

Bir ikinci konu @Mr_YAMYAM

Lm317 ile bir direncle sarj konusunu anliyorum. Akunun sabit akimla sarj teknigine uygun sekilde sarj edecektir. Ama şöyle bir sorun var. Panel gerilimi 21 volt ve 700 miliamper sabit akimla sarj edecek ama sorun aku gerilimi yükseldikçe giris gerilimi yuksek oldugu icin akunun sarj kesilmeyecek taki 21 volta yaklasana kadar sarja devam edecek..

Bu sistemde sarji nasil kesecek? Lm317 ile sabit akim modunda...?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,960
Üyeler
2,826
Son üye
CortexPhoton

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back