Mehmetkrac550
Aktif Üye
Selamünaleyküm abi ben bu devreyle akü şarj edebilirmiyim güneş baneliyle
Akü 12v 7ah
21 voltİnverter niye gereksin Gökhan? Eğer 14V ve üstü veren bir güneş paneli varsa o LM317 girişine bağlanabilir. Ama çıkışın da bir seri diyot üzerinden verilmesi lazım, yoksa gece çıkış voltajı düşünce akü deşarj olur.
Güneş panelinin güneşin tepe noktasında mutlaka 14V'tan fazla olması lazım. 2V regülatör üzerinde düşecek pay, fazlası da şarjın devam etmesini sağlamak için. Yoksa güneş tepe noktasında iken sadece 14V verirse, akü sadece öğlen şarj olacak.
Biraz ezbere konuşmuşum. 7A akünün ihtiyacını direk karşılayamaz diye düşünmüştüm. Karşılıyorsa sorun yok tabi.İnverter niye gereksin Gökhan? Eğer 14V ve üstü veren bir güneş paneli varsa o LM317 girişine bağlanabilir. Ama çıkışın da bir seri diyot üzerinden verilmesi lazım, yoksa gece çıkış voltajı düşünce akü deşarj olur.
Güneş panelinin güneşin tepe noktasında mutlaka 14V'tan fazla olması lazım. 2V regülatör üzerinde düşecek pay, fazlası da şarjın devam etmesini sağlamak için. Yoksa güneş tepe noktasında iken sadece 14V verirse, akü sadece öğlen şarj olacak.
Lafı ağzımdan almışsın. Gerçi ben bu kadar teknik açıklayamazdım ama güneş panellerinin pahalı olmasından yola çıkarak 21 voltun regülatör üzerinde yakılmasına gönlüm razı olmazdı.Nacizane fikrim ,
Solar paneller cok verimli uretecler degiller. Birde siz bu zor sartlarda urettiginiz enerjiyi lineer bir regulatorde harcarsaniz yazik olur.
Acik kontak geriliminiz 21 volt ve sarj geriliminiz 14 volt farzedersek %33 verim kaybi demektir. Bu bence buyuk bir kayiptir. Eger şarj devresini hazir almayi dusunurseniz basit ucuz bir regulator devresi onerebilirim. Isinizi gorecektir. Kendinizde yapabilirsiniz aslinda ama biraz ugrastirir.
Nacizane fikrim ,
Solar paneller cok verimli uretecler degiller. Birde siz bu zor sartlarda urettiginiz enerjiyi lineer bir regulatorde harcarsaniz yazik olur.
Acik kontak geriliminiz 21 volt ve sarj geriliminiz 14 volt farzedersek %33 verim kaybi demektir. Bu bence buyuk bir kayiptir. Eger şarj devresini hazir almayi dusunurseniz basit ucuz bir regulator devresi onerebilirim. Isinizi gorecektir. Kendinizde yapabilirsiniz aslinda ama biraz ugrastirir.
2621 eklentisine bak
Selamünaleyküm abi ben bu devreyle akü şarj edebilirmiyim güneş baneliyle
Akü 12v 7ah