LM4040 voltaj referansı inceleme

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,547
Elimde Texas Instruments in LM4040BIM3X-2.5 voltaj referansı var. Bu, 2.500 V luk bir voltaj referansı ve başlangıç voltaj toleransı da %0.2. Yani 2.500 V için en fazla 5 mV hata olması lazım.

Bu voltaj referans entegresi aslında kaliteli bir zener diyot gibi çalışıyor. Seri bir direnç bağlanıyor ve sonra da entegrenin katodundaki voltaj kullanılıyor. Datasheet'e göre 0.1 mA ile 1 mA arasındaki bir akım ile çalıştırılması öneriliyor. Ben 5V ile beslemeyi düşünüyorum, 0.5 mA akım için 5.6 k metalfilm direnç bağladım.
 

Ekler

  • lm4040-n.pdf
    1.9 MB · Görüntüleme: 76
Sonra 5 V besleme voltajını uyguladım ve Rigol DM3068 ile voltajı takip etmeye başladım. Şu anda multimetre daha ısınmadı, referansın kendisi de yeni olduğu için daha oturmadı, o yüzden birkaç saat böyle bekleteyim bakalım. Ama şu anda multimetrenin ölçtüğü değer 2.5040 V, yani başlangıç tolerans değerini sağlıyor.

IMG_20220724_211931.jpg
 
Bir saatlik çalışmanın ardından şu anda voltaj 2.5026 V değerinde stabilize olmuş durumda. Sadece son hane 5 ve 6 arasında değişebiliyor. Ama artık mikrovoltlarla uğraşıyoruz, en ufak çevresel değişiklikler voltaja etki ediyor. Mesela sandalyem ile döneyim, onun yarattığı hava hareketi referansın sıcaklığını hafif değiştiriyor ve birkaç yüz mikrovoltluk bir oynama meydana geliyor.

Bir de benim masanın altında, üstü açık olan 3 kVA lık UPS var. Oradaki inverterin parazitleri de bu devreye ulaşıyor ve ölçümdeki gürültüye katkıda bulunuyor. Ama herşeye rağmen, eğer sıcaklığı sabit tutabilirsek, bu referans oldukça stabil bir voltaj üretebiliyor.
 
Mesela sandalyem ile döneyim, onun yarattığı hava hareketi referansın sıcaklığını hafif değiştiriyor ve birkaç yüz mikrovoltluk bir oynama meydana geliyor.
Çok sıkıntılı işler bunlar:D

 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,308
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top