Makelsan 1Kva 700w akü

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Katılım
27 Şubat 2019
Mesajlar
11,180
Geçen gün 17 saatlik 3d baskımın yarısında kaçak akım rölesi atınca baskım çöp oldu. Bende bir tane ups edinmeye karar verdim.

İş yerimde ikinciel 1kva 700w Makelsan Online Ups var. Bunu almak istiyorum ama çok anlamadığım bir cihaz.
Bana şarteli açacak kadar zaman lazım olsa da yine de ne kadar süre dayanır bilmek istiyorum.
Aküleri bitik olduğundan sıfır alınacak. 2 tane 12V 7Ah akü kullanıyor.

Sadece bilgisayar ve 3d yazıcıyı bağlayacağım.
Tahminen ne kadar süre dayanır?

IMG_20210608_134113.jpg
IMG_20210608_134053.jpg
 
UPS üreticileri genelde ne kadar süre dayandığını belirtmiyor. Yeni akülerle tam yük çekilirse 10 dakika çalışacağını varsayabilirsin. Tipik bir PC ortalama 250 W çeker. Sendeki oyun bilgisayarı, bundan oldukça fazla harcar. Senin Ender 3 de 270 W olduğu belirtilmiş.

Kaynak koddan derlediğin Marlin'de de yarım baskıyı devam ettirmeyi açabilirsin, bu sadece Ender'in resmi firmware'inde olan birşey değil.
 
UPS üreticileri genelde ne kadar süre dayandığını belirtmiyor. Yeni akülerle tam yük çekilirse 10 dakika çalışacağını varsayabilirsin. Tipik bir PC ortalama 250 W çeker. Sendeki oyun bilgisayarı, bundan oldukça fazla harcar. Senin Ender 3 de 270 W olduğu belirtilmiş.

Kaynak koddan derlediğin Marlin'de de yarım baskıyı devam ettirmeyi açabilirsin, bu sadece Ender'in resmi firmware'inde olan birşey değil.
10dk yeterli bana. Zaten elektrik kesintisi neredeyse hiç olmuyor. Sadece şartel atıyor sık sık. Onu da açarım hemen.

Yarım baskıyı devam ettirmeyi açsam da işe yaramıyor abi. Baskı durduğu anda ucun olduğu yerde hem şekil bozukluğu oluyor, hemde oraya filament akıp yapışıyor. Kafayı kaldırıp temizlemek çok zor ve kafayı da aynı yerine denk getirip koymak gerekiyor. Yoksa resume print dediğin anda kafa neredeyse oradan yazmaya başlıyor. O ayarın tam oturması için 5sn dayanacak bir akülü sistem lazım. Elektrik gittiği anda kafayı kaldırıp kenara çekecek, elektrik gelince de eski konumuna dönüp yazmaya devam edecek.
Böyle bir sistemi de ancak kendimiz yaparız biraz uğraşırsak.
 
Son düzenleme:
Bu güç kaynağına 2 tane sıfır akü getirdiler, taktım ama yapmam gereken bir işlem var mı bilmiyorum. Menüden şarj etmesi için filan müdahalede bulunmak gerekiyor mu?
Nette aynısını bulamadım. Sanırım 2013 den kalma olduğu için eski biraz.

20210611_174959.jpg
 
Aslında çok elzem bir konu değil ama Korad'ı bilgisayar ile kontrol etme konusu açılınca ben de aynısını bu ups üzerinde yapabilir miyim diye bir düşündüm. Resimde göreceğiniz üzere ups üzerinde rs232 girişi var. Bu giriş kahverengi kablolar ile hemen protun arkasındaki karta bağlı.

Rs232 portun hemen altında ise USB portun takılabileceği bir yuva var. Eğer buraya USB portu takarsam yine hemen arkasında ki kartta 4 pinli bir giriş var. Belkide o giriş USB portun dur.
Direk takınca korad kadar uğraşmadan bunun yazılımına bağlanabilme ihtimalim var.
Ama ihtiyaç duymadığım bir özellik. Cihaz da eski olunca benim için iyice gerekliliği göz ardı edilebilir oluyor. Yinede sırf oluyor mu diye müsait bir zaman da deneyeceğim.

IMG_20210611_173912.jpg


IMG_20210611_173255.jpg
 
yazıcı 24v ile çalışıyor, güç girişine direk 24v jel akü koymak bence daha avantajlı olabilir. 12v 7ah klasik ups akülerinden 2 tanesi yazıcıyı 1 saatten fazla çalıştırır. tek sorun yazıcı 24v ama dolu bir 12v akü 13.6v civarındadır, 2 tanesi 27.2v eder. ender bu fazlalığı tolere eder mi yoksa araya bir devre mi eklenir...
 
3D yazıcıda bir deneme yaptım.
Bekleme modunda 1 satte 87% ye düştü. Bu esnada ups ekranında 00W yazıyordu.
Sonra bu aşamada iken yazıcıda baskı başlattım. Çıkış voltajı anında 45%'e düştü ve 30sn içinde de 25%'e düştü.
Ekranda çektiği güce baktığımda 285w harcadığını gördüm.
görünüşe göre Taş çatlasın 3dk filan dayanacaktı.

Başka bir zaman diliminde pc ile test edeceğim.
 
Bu UPS'in fanı sürekli çalışıyor. @taydin abi sürekli çalışmaması gerektiğini söylemişti. Menüde bir ayar bulamadım. Kartıda gözle kontrol ettim bir anormallik görünmüyor. Sırf bu ses yüzünden UPS'i lazım olmadığı sürece kullanmıyorum. Böyle oluncada aküler sürekli şarjda kalmıyor ve ömrü kısalıyor. Nasıl susturacağız bunu? Fikri olan var mı?
 
Soketin arasına termostat devresi eklemelisin 320volt.com a göz at veyahut ingilizce arat.
 
Termostat mi sensor mü?

Fan bir sensor ve opamp ile mi sürülüyor yoksa termostat ile mi anahtarlaniyor?
Şöyle göstereyim.
Fanın çalışma prensibini anlamak için komple kartı söküp altından yolları incelemeliyim.
20211023_215825.jpg
20211023_215610.jpg
20211023_215547.jpg
 
Bu %99 sensor. Soketi söküp omaj olcersen ne olduğunu öğrenebiliriz. Omaj takibi yapıp kısa devre yada açık devre ise termostat. Omaj okuyorsan ntc veya ptc dır.

Vidadan söküp az ısıtınca omaji takip edersen ntc mi ptc mi tespit etmiş oluruz.

Bu ya bir opampa bagli yada bir transistor ile fani sürüyor.
 
Bu %99 sensor. Soketi söküp omaj olcersen ne olduğunu öğrenebiliriz. Omaj takibi yapıp kısa devre yada açık devre ise termostat. Omaj okuyorsan ntc veya ptc dır.

Vidadan söküp az ısıtınca omaji takip edersen ntc mi ptc mi tespit etmiş oluruz.

Bu ya bir opampa bagli yada bir transistor ile fani sürüyor.
Müsait bir zaman da ölçeyim bakalım.
 
Fan 3 soketli dolayısıyla devir geri bildirimi yapıyordur. Çalışırken işaretlediğin sensoru uzaklaştır veya havya ucu degdir. Fanda değişiklik illa olacaktır.

Sessizleştirme seçeneklerin; fani daha verimli sessiz model takarak, sivi içeren soğutmalı sistem veya laptop sogutmalarındaki heat pipe kullanman diye sayabilirim.
 
Soketi söküp omaj olcersen ne olduğunu öğrenebiliriz.
Cihaz kapalı iken ve Alüminyum tam soğuk iken 16.7K ohm
Cihaz hala kapalı ve sensöre havya ucunu değdiriyorum Direnç Düşüyor. Bu durum da bu bir NTC

Cihazı çalıştırınca fan direk çalıştığına göre ve Alüminyum da düğmeye basıldığı anda çok sıcak derecelere çıkıp fanı tetiklemeyeceğine göre benim aklıma gelen fanı süren sistemde bir sıkıntı var. Bunu anlamak için de komple cihazı söküp incelemem gerek.

Birde @by lent 'in dediği gibi NTC yi ısıtıp fan hızının değişip, değişmediğini kontrol ettim. Fan hızında en ufak bir değişiklik olmuyor.

Cihazı ilk açtığımda ayrıca ekranda 27 derece okuyorum. NTC yi ısıttığımda ise bu rakamın yükseldiğini ekranda görebiliyorum.
Bu durumda benim aklıma ilk gelen fanı süren sistemin bozuk olduğu ve eğer bu sürücü bir transistör ise bozularak kapalı devre haline gelmiş olabilir.

Başka bir önerisi olan yok ise cihazı söküp fanı neyin sürdüğünü bulmaya çalışacağım.
 
Fanın kendi sensörü de bozulmuş olabilir. Yani fandaki sarı kablodan cihaza hız bilgisi ulaşmıyor olabilir. Önce fanı kontrol etmek komple sökmekten daha kolay olur.
 
Fanı süren devre burada.
Bu devre üzerinde 2 tr bir diyot var.
Kısa devre modunda diyotu devre üzerinde ölçtüğümde iki tarafı da kısa devre gösteriyor.
Ayrıca diyot modunda ölçünce iki tarafı da 0,030v ölçüyor. Bu dan şüphelendim, söküp ölçeceğim. Tr lerde herhangi bir kısa devreye rastlamadım.

20211026_151714.jpg


Fanın kendi sensörü de bozulmuş olabilir. Yani fandaki sarı kablodan cihaza hız bilgisi ulaşmıyor olabilir. Önce fanı kontrol etmek komple sökmekten daha kolay olur.
Elimde 24v fan yok. O yüzden cihaza başka fan takarak deneme şansım yok. Kendi fanı nasıl test edilir? BreadBoard da bir devre kurabilirim test için.
 
Son düzenleme:
Ayarlı güç kaynağı ile elektrik ver, sensör çıkışındaki sinyali osiloskop ile incele. Çalışıyorsa devir değiştikçe sinyalin de değişmesi lazım...
 
Bu fan 12v 0,15mA.
Nereden aklımda kaldı ise fan 24v diye güç kaynağından 24v verdim fana. Anında patladı.
Böylece üçüncü kabloyu test etme ihtimalim yok oldu. Elimdeki 12v fanlardan birtanesini osiloskop ile test ettim ve sağlam olarak tastikledim. Bu fanı boyutları nedeni ile UPS'e takmamın imkanı yok. O yüzden sadece sorunun fandan mı olduğunu tespit etmek için soketini uydurarak tekrar deneme yapacağım.
Fanın sağlamlığından emin olduğuma göre, ilk taktığımda yine sürekli çalışmaya devam ederse Fan driver devresindeki diyota bakacağım.
Ve bu arada yeni fan sipariş etmem gerekecek. Uzun zamandır birşey almıyordum iyiydi böyle. Yine kendime masraf çıkardım. :katil2:
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,349
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top