Manuel tel sarma ile deneme

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,541
Daha önce Çin'den aldığım manuel tel sarma aparatı ile ilk tel sarma denemesini yaptım ve gayet iyi sonuç aldım. Aparat şu:

IMG_20191117_181246.jpg
 
Bu aparatın en güzel tarafı, hem tel sarmada, hem de sarılan teli sökmede kullanılabiliyor olması. Sarma için olan ucu, kenarında çentik olan, ve boydan boya da kanal olan uç.

IMG_20191117_181552.jpg


IMG_20191117_181537.jpg
 
Şimdi denememizi standart 25 mil pin header ve 30 AWG tek damar tel ile yapalım:

IMG_20191117_181645.jpg
 
Önce teli uygun bir uzunlukta soyuyoruz
IMG_20191117_181713.jpg


Sonra teli çentikli olan yerden geçiriyoruz ve oradaki kanal boyunca uzatıyoruz. O ucun tam ortasında da delik var, tel ortadaki deliğe girmeyecek. Yan taraftaki kanala girecek.
IMG_20191117_181804.jpg


Sonra da pini, aparatın ortasındaki deliğe geçiriyoruz. Teli bir parmağımızla tutarken, diğer elimizle aparatı saat yönünde çeviriyoruz ve tel de pinin etrafına sarılmaya başlıyor. Artık aparat boşa dönmeye başladığında, telin sarma işlemi tamamlanmıştır.
IMG_20191117_181828.jpg


Ve ortaya çıkan sonuç gayet iyi
IMG_20191117_181943.jpg
 
Teli sökmek için de aparatın diğer ucunu kullanıyoruz. Pini ortadaki deliğe sokuyoruz ve saat yönünün tersine çeviriyoruz. Biraz çevirmek yeterli oluyor ve tel zaten gevşiyor ve kolaylıkla pinden çıkarılabiliyor.
IMG_20191117_182143.jpg
 
Şimdi aparata tekrar baktığımda farkettim, ortasında da bir tane kablo soyucu var :D Ben başka bir soyucu ile kabloyu soymuştum, ama şimdi kendi soyucusu ile denedim, sonuç 10 numara! Eğer 30 AWG tel iş görecekse, tel sarma için hem fiyat hem performans açısından en iyi alet bu. Banggood'dan aldım ve fiyatı da 40 ₺ gibi birşeydi. Almışken bir makara da değişik renklerde 30 AWG tel aldım.

IMG_20191117_181804.jpg
 
Son düzenleme:
Lehim yapınca oluşan ısı yavaş yavaş header pininin plastiğini gevşetiyor, Bundan sonra da lehim süresini biraz fazla uzatırsan pinin kendisi gevşiyor ve sağa sola yatıyor. Ayrıca lehim yaparken yandaki pine kısa devre etmemeye gayret etmek gerekiyor. Bunun dışında lehimi muntazam yapmak için üç el gerekiyor (Havya, lehim, tutturulacak telin kendisi) ve sadece iki el olduğu için lehimi önceden havyaya alıp öyle lehim yapmak gerekiyor. Bu lehim de kavruluyor ve uzuyor, yan pin ile kısa devre olma riskini artırıyor.

Tel sarmada bu problemlerin hiçbirisi yok. Hem takması hem sökmesi çok kolay, bağlantı çok sağlam ve iletkenlik son derece iyi oluyor. Yüzlerce kez bir teli takıp çıkarabilirsin ve her yeni bağlantının kalitesi iyi olacaktır. Ayrıca yan pine kısa devre etme ihtimali de yok. Prototip çalışmalarında çok vakit kazandıracak bir sistem bu, herkese öneririm.
 
Üçüncü el lazım olduğunda ben lehimi baş parmağıma sarıyorum. El alışınca gayet kullanışlı oluyor.

20191118_114831.jpg
 
Evet bir telin ucunu lehim ile kaplarken ben de kullanıyorum o metodu, ama o metodla o teli bir pin header'ına lehimlemeye çalış bakalım :) Teli tam pin ile hizaladın, lehimi yaklaştırırken hizalama bozulacaktır.
 
Evet bir telin ucunu lehim ile kaplarken ben de kullanıyorum o metodu, ama o metodla o teli bir pin header'ına lehimlemeye çalış bakalım :) Teli tam pin ile hizaladın, lehimi yaklaştırırken hizalama bozulacaktır.
Pin lehimlemek için 3 aşama kullanıyorum.
1 pini lehimle
2 kablo lehimle
3 ikisini birbirine tutrur.
Ama pin header'ın erime muhanbetti harbi sıkıcı abi.
 
Pin ile kabloyu hizalarken lehimi eritip teli sağa sola hareket ettirmek gerekiyor tam istenen hizalama elde edilene kadar. Böyle olunca da bir süre sonra artık flux kalmıyor ve lehim de kavruluyor, havya ile uzamaya başlıyor. Tekrar teli çıkarıp hadi bir daha flux'la, tekrar hizalayıp lehimle, gene olmadı erit kaydır, hay allah gene flux bitti falan :) O zamana kadar da plastik iyice gevşemiş, pin de aşağıya kaymış oluyor.

Bir de bunu yaparken kullanılan flux da artık pinden aşağı akıyor onu da sonrasında temizlemek gerekiyor. Zevkli bir iş değil, o kesin :)
 
Ben genelde eski pc kasalardan pinin karşılığını kesip alıyorum. :D Çoğunlukla 2'li si benim işimi görüyor. Ana karta bağlanan power, p.led, reset ve hdd led kombinasyonu varya onların uçları :D
Ama daha fazla uçlusu da nette satıloyor. İhtiyacım olsa alırım bu kadar uğraşacağıma.
 
Ben genelde eski pc kasalardan pinin karşılığını kesip alıyorum. :D Çoğunlukla 2'li si benim işimi görüyor. Ana karta bağlanan power, p.led, reset ve hdd led kombinasyonu varya onların uçları :D
Ama daha fazla uçlusu da nette satıloyor. İhtiyacım olsa alırım bu kadar uğraşacağıma.

Bende de bir kurabiye kutusu var onlardan :) 2 pinliden 4 pinliye kadar, baya işime yaradı hiç satın almam gerekmedi şimdiye kadar.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,289
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top