modbus hattını nasıl izole ederim?

merhaba. güç kaynağı kontrolü için bir panel yaptım. bu panele modbus haberleşme için donanım tarafını da eklemiştim. kartı çizeli 1 sene falan oldu. modbus kısmını programa eklemeye ancak sıra geldi. son 1-2 aydır modbus tarafında uğraşıyorum ve ilk deneyimim. stm32 işlemciyi kullanıyorum. liblightmodbus isimli açık kaynak bir kütüphaneyi kullanıyorum.

önce bilgisayarın seri portundan masaüstünde modbus master uygulaması ile haberleştim. daha sonra bir plc aldım ve tüm denemelerimi bu plc ile haberleşerek gerçekleştirdim.

şimdi bu paneli hali hazırda çalışan cihazlarımız olan (o cihazlar farklı panele sahip ancak modbus protokolünü ve holding registerleri birebir aynı yaptım.) otomasyon sistemine entegre etmek istiyoruz. pek çok kez yerine gidip denemeler yaptık. fakat bizim yeni paneli bağladığımızda diğer cihazlardan bazılarının haberleşmesi kopuyor. logic analyzer ile hattı izledim. yeni bağladığım panel dahil tüm cihazlar doğru şekilde sorgulara cevap veriyor ancak master plc ekranında bir cihazın haberleşmesi gittiği gözüküyor. yeni taktığımız paneli devreden çıkarınca o cihazın haberleşmesi geri geliyor. diğer panellerin haberleşme hattı izole idi. yeni panelde bu hat izole değildi. izole edip tekrar deneme yapalım diye düşündük.

sizlerden yardım beklediğim nokta bu haberleşme hattını nasıl izole edebilirim. dışarıdan 12v harici besleme ile besleyeceğim. şu an kartta bulunan rs485 hattının şemasını paylaşıyorum. panelin dışında harici bir ufak modül şeklinde kart yaparak çözmeyi planlıyorum. ama bu ufak modül kart nasıl olmalı sizlerden yardım bekliyorum.

1753865250465.png

Sonlandırma dirençleri ve bağlantı şekli ile ilgili bir sorun olmadığına emin misiniz? Sizin cihazı taktığınız noktadan başka bir cihaz takınca ne oluyor?

çalışan sistemde duruma göre yaklaşık 8-10 cihaz arası oluyor. son durumda 8 cihaz hali hazırda çalışıyordu. her bir panelin A ve B uçları arasına 1k ve 10nF paralel olarak bağlanmış. bu yüzden herhangi bir sonlandırma direnci koyulmamış. bizim cihazı taktığımız noktadan başka bir cihazı takıp denemedik sanırım ya da ben dikkat etmedim. bir dahaki gidişimizde bu durumu da kontrol ederim.

SN75176 yı çıkarıp tx ve rx hatlarını uzay montaj yaparak A/B hattına bağla. Dışarıdan ISO3082 veya ADM2483 gibi izole transceiver lar ile küçük bir modül yap. O şekilde test edersin. Ama entegre çıkışındaki A/B yi direk hatta bağlama. Arada ufak omajlı seri dirençler olsun. A hattını pull-up, B hattını pull-down yap. Gerekirse sonlandırma direnci ekle. İlave TVS ve CM Choke larda da koruma seviyesini artırabilirsin.

Forum istatistikleri

Konular
8,061
Üyeler
3,214
Son üye
fozkan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back