Marlin 2.0.X Ender 3 İçin Derleme Hatası

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Marlin 2.0.x ile bu gün biraz uğraştım.
Başlarda onlarca satır derleme hatası alırken düzenlemelerim sonucunda hataların 99%'un dan kurtuldum.
Ama LCD_BED_LEVELİNG hatasından bir türlü kurtulamadım. Bir tek bu hata kaldı. Bundan da kurtulursam marlin 2.0.x'i yükleyeceğim karta.

Hata detayı aşağıdaki gibidir.
Kod:
In file included from c:\users\goko\appdata\local\temp\arduino_build_339624\sketch\src\inc\marlinconfig.h:49:0,
                 from C:\Users\Goko\AppData\Local\Temp\arduino_build_339624\sketch\src\HAL\AVR\HAL.cpp:24:
c:\users\goko\appdata\local\temp\arduino_build_339624\sketch\src\inc\SanityCheck.h:1582:6: error: #error "LCD_BED_LEVELING requires a programmable LCD controller."
     #error "LCD_BED_LEVELING requires a programmable LCD controller."
      ^~~~~
In file included from c:\users\goko\appdata\local\temp\arduino_build_339624\sketch\src\inc\marlinconfig.h:49:0,
                 from C:\Users\Goko\AppData\Local\Temp\arduino_build_339624\sketch\src\HAL\AVR\eeprom.cpp:24:
c:\users\goko\appdata\local\temp\arduino_build_339624\sketch\src\inc\SanityCheck.h:1582:6: error: #error "LCD_BED_LEVELING requires a programmable LCD controller."
      ^~~~~
                 from C:\Users\Goko\AppData\Local\Temp\arduino_build_339624\sketch\src\HAL\AVR\HAL_SPI.cpp:34:
      ^~~~~
In file included from C:\Users\Goko\AppData\Local\Temp\arduino_build_339624\sketch\src\inc/MarlinConfig.h:49:0,
                 from C:\Users\Goko\AppData\Local\Temp\arduino_build_339624\sketch\src\MarlinCore.h:24,
                 from C:\Users\Goko\AppData\Local\Temp\arduino_build_339624\sketch\src\MarlinCore.cpp:31:
C:\Users\Goko\AppData\Local\Temp\arduino_build_339624\sketch\src\inc/SanityCheck.h:1582:6: error: #error "LCD_BED_LEVELING requires a programmable LCD controller."
      ^~~~~
                 from C:\Users\Goko\AppData\Local\Temp\arduino_build_339624\sketch\src\HAL\AVR\MarlinSerial.cpp:39:
      ^~~~~
                 from C:\Users\Goko\AppData\Local\Temp\arduino_build_339624\sketch\src\HAL\AVR\Servo.cpp:55:
      ^~~~~
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -MMD -flto -mmcu=atmega1284p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10813 -DARDUINO_AVR_SANGUINO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Users\\Goko\\AppData\\Local\\Arduino15\\packages\\Sanguino\\hardware\\avr\\1.0.3\\variants\\sanguino" "C:\\Users\\Goko\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_339624\\sketch\\src\\HAL\\AVR\\fast_pwm.cpp" -o "C:\\Users\\Goko\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_339624\\sketch\\src\\HAL\\AVR\\fast_pwm.cpp.o"
exit status 1
Sanguino kartı için derleme hatası.

LCD_BED_LEVELING tanımlamasan da olur. Terminal'den gcode kullanarak yapabilirsin, önce o şekilde çalıştır.

LCD_BED_LEVELING tanımlamasan da olur. Terminal'den gcode kullanarak yapabilirsin, önce o şekilde çalıştır.
Eve geçince deneyeyim abi.
Aslında kod içinde lcd ile ilgili bir fonksiyonu aktif edince bu hatadan da kurtuldum ama bu seferde u8glib kütüphanesi ile ilgili bir hata verdi.
O hatayı da buraya yapıştırmaya vaktim kalmadı.
Artık akşama bakacağım.

LCD ile ilgili çok fazla ayar var marlin içinde.
128x64 lcd için enaz 10-15 tane seçenek var.
Bunları tek tek kapat-aç yapıp denedim, hiç birinde denemedi. En son LCD_BED_LEVELİNG 'i de kapadım, ekranla ilgili açık bir şey kalmadı.
Bu şekilde yapıncada u8glib 1.1.19.1 kullanıyor şeklinde hata verdi. Kütüphanenin mevcut kurulu versiyonu da buydu zaten. Bir kaç eski sürüm denedim aynı hatayı tekrarlayıp durdu.

Sonra marlinin orjinal sitesinden Marlin 1.1.9 kurayım dedim onu da kabul etmedi. Ama başka bir yerden bulduğum 1.1.9 şuan üzerinde yüklü.
Muhtemelen bende yüklü olan sürüm ile oynandığı için mesh level çalışmıyor.
İçinden çıkamadım bu işin.
Yani bir kodlama yapılmış ama yüklemek için kırk takla atmak gerekiyor.

Komple firmware dizinini yollayabilir misin, bir de ben deneyeyim burada. Bir de senin kontrol kartının da resmini koyarsan tam olarak hangi karta göre yapılandıracağıma bakarım.

Komple firmware dizinini yollayabilir misin, bir de ben deneyeyim burada. Bir de senin kontrol kartının da resmini koyarsan tam olarak hangi karta göre yapılandıracağıma bakarım.
Abi senin için daha rahat olursa müsait olduğunda benim pc ye bağlan? Hem yazıcı ile irtibatın da olur, canlı canlı denersin.
Ben 16:00 gibi evde olacağım.

Gene kartın resimleri lazım ama. 4.2.2 ve 4.2.7 gibi hardware revizyonları var. Bir de üzerindeki işlemci hangi model o lazım.

Gene kartın resimleri lazım ama. 4.2.2 ve 4.2.7 gibi hardware revizyonları var. Bir de üzerindeki işlemci hangi model o lazım.
Tamam abi kolay o. Ben eve geçince yazarım sana, müsait olunca bağlanırsın.

Aşağıdaki sürümü github'dan indirdim:

Sonra platformio.ini de şu değişikliği yaptım:

Kod:
[platformio]
src_dir      = Marlin
boards_dir   = buildroot/share/PlatformIO/boards
default_envs = sanguino1284p
include_dir  = Marlin

Sonra da Configuration.h dosyasında şu değişikliği yaptım:

Kod:
// Choose the name from boards.h that matches your setup
#ifndef MOTHERBOARD
  #define MOTHERBOARD BOARD_SANGUINOLOLU_12
#endif

VSCODE'da bu şekilde derledim ve hatasız derlendi.

Gökhan ben Ender 3 Pro için config atmıştım. Onu söylediğim versiyona ekleyip Melzi hedefine derlersen çalışmalı.

Bu arada haberin olsun bizim yazıcılarda Marlin 2 versiyonu için Bltouch desteği eklersen SD kart özelliğini kapatman gerekiyor. Başka türlü sığmıyor.

Gökhan ben Ender 3 Pro için config atmıştım. Onu söylediğim versiyona ekleyip Melzi hedefine derlersen çalışmalı.

Bu arada haberin olsun bizim yazıcılarda Marlin 2 versiyonu için Bltouch desteği eklersen SD kart özelliğini kapatman gerekiyor. Başka türlü sığmıyor.
Sanırım sorun arduino ide den kaynaklanıyor. Şuan da VSCode indiriyorum. Deneyeceğim...

Çok Şükür Arduino idesi ile 3-4 dakika bekleyip üstüne birde derlenmeyen dosyayı @taydin sayesinde VScode ile 15 saniyede başarılı bir şekilde derledim. Şimdi Mesh Leveling ayarlarını yapıp karta atacağım ve umarım başka bir sorun çıkmadan yazıcıma Marlin 2.0.8 yüklemiş olacağım.

vscode comp.PNG

Şimdi şöyle bir durum oldu;
LCD_BED_LEVEL'i aktif edince derleme failed'e düşüyor. Eğer pasif edersem Marlini yükleyebiliyorum ama bu sefer de LCD ekrana hiç görüntü gelmiyor.

lcd.PNG
lcd-2.PNG

LCD_BED_LEVELING programlanabilir lcd kontrolcüsü ister diyor. Senin lcd kontrolcün ile alakalı bir problem olabilir mi?
LCD sağlam. Üzerinde Encoder var. Muhtemelen LCD'yi tanıtmak gerekiyor bu sürüme. Nasıl olacağını araştıracağım ama yarın. Artık yatmam gerek. Sabah erken kalkacağım.

Derliyorum, topluyorum, yüklüyorum ama şu ekranı bir türlü getirtemedim.

20210530_164425.jpg

Configuration.h dosyasında SERIAL_PORT_2 için -1 veya 1 vermeyi deneyebilirsin.

Configuration.h dosyasında SERIAL_PORT_2 için -1 veya 1 vermeyi deneyebilirsin.
Değişiklik olmadı abi. Yalnız bir şey keşfettim. Önce yazıcıyı açıp sonra USB kabloyu takarsam ekran geliyor. Yoksa gelmiyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,237
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back