Matematik yerine kelimelerle izah edebilirmisiniz?

Bir karenin goze iki kat buyuk gorunmesi icin her bir kenarinin iki kat buyuk mu olmasi gerekir yoksa her bir kenarinin 1.41 kati mi?

Kenarlari iki kat buyutursek alan 2 degil 4 katina cikar. Halbuki kenarlari 1.41 kat buyutursek alan 2 katina cikar.

Fakat bunu beyin nasil algilar. Hangisi goze 2 kat buyuk gorunur?

soldan saga kenarlar 1 birim, , 1.41 birim ve 2 birim

Siz hangi kareyi ilk karenin iki kati buyuk goruyorsunuz?

1755816355790.png

Yukarıda anlattığım kurguda bunu matematik kullanmadan anlatabildiğimi düşünüyorum. Zira soruda istenen durumun günlük hayattan bir hikaye anlatır gibi sadece metin olarak ifade edilmesiydi. Yukarıdaki mesajların birisinde işçiler geçtiği için işçi ve iş üzerinden anlatmak istedim.

-Direnç işçi oluyor.

-2 katına çıkan gerilim için kullandığım büyüklük, işçinin çuvalları yerden birer metre kaldırmak için kullandığı kol hareketi. Yani birinci kol yüke 1 metre mekanik hareket verirken, ikinci kol diğer yüke 1 metre mekanik hareket veriyor. Önceden birim ağırlığı iki kolunu kullanarak 1 metre kaldırırken, son durumda tek kol ile birim yük ağırlığını 1 metre kaldırıyor. Bunuda iki koluyla ayrı ayrı yaptığı için toplam birim yük kaldırma yüksekliği 2 katına çıkmış oluyor.

-2 katına çıkan akım şiddeti yerine kullandığım büyüklük işçinin toplamda kaldırdığı ağırlığın 2 katına çıkması. Çünkü ilk duruma göre işçinin maruz kaldığı x ağırlık miktarı 2x katına çıktı.

-Harcanan gücün yerinede işçinin sarf ettiği eforu varsaydım.

Şimdi yükün kaldırıldığı yükseklik ile yükün ağırlığı aynı birim değil tarzında itiraz gelebilir. Evet değiller. Nasıl akım şiddeti farklı birim ve gerilim farklı birim oldukları halde gücü değiştiriyorsa, çuvalları yerden yükseltmek için yapılan fiziksel işin ve ağırlıkları kaldırmak için uygulanan kuvvetin birimleri farklı ama ikiside harcanan eforu direkt etkileyen büyüklükler.

Özetle bu hikayede
Efor = Birim ağırlık X Birim yükün yerden yüksekliği

Gibi bir formül uydursak.
İşçi sayısı 2 den 1 e düştüğünde. İşçinin maruz kaldığı ağırlık 2 katına çıkıyor. Beraberinde işçi bir çuval yerine 2 çuvalı 1 metre yerden kaldırarak toplamda 2 birim yükü 2 metre kaldırmış oluyor. Diğer tüm beşeri faktörleri yok sayarsak böylelikle hikayede karesel ilişki kurulmuş oluyor diye düşünüyorum.
Not: uygun bir zamanda bu konuya cuk diye oturan hikayesi daha farklı ve anlatım dili daha kuvvetli bir hikaye anlatımı eklemek istiyorum.

Bir karenin goze iki kat buyuk gorunmesi icin her bir kenarinin iki kat buyuk mu olmasi gerekir yoksa her bir kenarinin 1.41 kati mi?

Kenarlari iki kat buyutursek alan 2 degil 4 katina cikar. Halbuki kenarlari 1.41 kat buyutursek alan 2 katina cikar.

Fakat bunu beyin nasil algilar. Hangisi goze 2 kat buyuk gorunur?

soldan saga kenarlar 1 birim, , 1.41 birim ve 2 birim

Siz hangi kareyi ilk karenin iki kati buyuk goruyorsunuz?

43453 eklentisine bak
insan alan algılar bu yüzden mesela reklamcıların tabela yazılarında espas uygulaması var; bir yazı yazılırken harflerin aralarındaki en yakın mesafeyi eşit tutmak yerine harf arası boşluk alanlar eşit tutuluyor.

Forum istatistikleri

Konular
8,161
Üyeler
3,251
Son üye
Bence Emerik

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back