MAX7219 Display Entegre

3 tane 7 segment display varsa:

Birincinin ortak katodu DIG0
İkincinin ortak katodu DIG1
Üçüncünün ortak katodu DIG2

olacak.

DIG'ler kesinlikle kısa devre edilmeyecek.

3 tane 7 segment display varsa:

Birincinin ortak katodu DIG0
İkincinin ortak katodu DIG1
Üçüncünün ortak katodu DIG2

olacak.

DIG'ler kesinlikle kısa devre edilmeyecek.
3 digit birbirine yapışık model bu abi.
Ben 3.katodu tespit edemedim. Sayıyorum 10 bacak var. 7 segment 1dp 2katot 10 yapıyor.

Dur dur dur. Bir önceki mesaj iptal. Çözdüm ben olayı galiba. Eleman 3 digit olmasına rağmen datasheet ine 1digit şeması çizmişler. Bende bu bir digitin bacaklarını komple 3 digitin bacağı sanıyorum sabah beri :D

3 ayrı katot lazım yoksa MAX7291 ile senin iş olmaz :)

İlk mesajlardan birinde HS-5161A kullandığın anlaşılıyor. Ben bunun datasheet'ine bakınca TEK 7 segment display görüyorum. 3 tane içeren birşey değil.

3 tane içeren bir modül var ise ondan da üç tane ayrı katot çıkıyor olması lazım. Çıkmıyorsa öyle bir modül ne işe yarar bilemiyorum. Eğer üç haneden ikisi TIPATIP aynı rakamları içerecekse işe yarar :)

İlk mesajlardan birinde HS-5161A kullandığın anlaşılıyor. Ben bunun datasheet'ine bakınca TEK 7 segment display görüyorum. 3 tane içeren birşey değil.

3 tane içeren bir modül var ise ondan da üç tane ayrı katot çıkıyor olması lazım. Çıkmıyorsa öyle bir modül ne işe yarar bilemiyorum. Eğer üç haneden ikisi TIPATIP aynı rakamları içerecekse işe yarar :)
Evet ben olayları biraz karıştırmışım. Elimde olan tek digit bir displayin kodunu kullanarak internette gördüğüm 3 digit bir displayin datasheet ini indirmeye çalışmışım anlaşılan. Tek browser da 50 sekme açmamak lazım :katil1: :katil1: :katil1:

Merak ettim kırmızı ile çevirdiğim alanda bir entegre ve 2 mosfet var. Bu bölüm devrede ne işe yarıyor?

20200609_031259.jpg

Hmm simetrik besleme voltajı var ve uçlara MOSFET bağlı. Yani 10 V gibi bir voltaj ve muhtemelen yüksek akım ile sürülüyor segmentler. Herhalde bunlar özellikle parlak veya büyük segment.

Konu ile alakasız ama şu displayler çok güzel geliyor bana. Eski akaryakıt pompalarında bolca vardı bunlardan.

Dotflip olan modeller çok daha güzel. Eski belediye otobüslerinde var. Hurdalıktan falan denk gelse üşenmem uğraşırım.

Aslında birimiz şunlardan yapsak ne güzel olur:

1591696716926.png

Ama tabi uçak simulatöründe bu biraz abuk durur. Tüm yüksek teknoloji algısını öldürür :katil2:

Konuyu iyice dağıtalım. Maksat Gökhan ın kafası dağılsın :katil1:

Bende bir kaç tane antika lamba göz lambası var. Birçtane daha elimi geçerse yapılacak proje;

Bugün 3 Digit Display'in çizimini yaptım. Bir aksilik olmazsa yarın basıp denemeyi düşünüyorum.

3digit_0.png
3digit_1.png
3digit_2.png

Şemayı koyarsan devrede bir eksiklik sorun var mı bakabiliriz.
Bu proteus beni deli etti abi. İsiste elemanı alıyorsun areste karşılığı yok. İsiste başka areste başka çizeyim diyorsun izin vermiyor. Bende direk areste çizip çıktım. Ayrıca isiste şema çizip atayım eve geçince.

Programı yazan sebastian isimli arkadaş bacak numaralarını ters yazmış. İşi kuralına uygun yapınca 3 digit ekran da 3-2-1 şeklinde çıkıyor. Bu durumu düzeltmek için digit 1'i entegrenin dig2 bacağına, digit2 - dig1, digit3 - dig0 şeklinde yerleştirdim.

Şemasız çizdiysen ayrıyeten şema çizmenin bir anlamı yok Gökhan, çünkü şemanın tam olarak buna uyacağının bir garantisi yok. Hata yapılabilir.

Ama genel olarak her zaman önce şema çizip oradan PCB'ye geçmek lazım. Kütüphanede istediğin şeyi bulamıyorsan sıfırdan oluşturursun.

Şemasız çizdiysen ayrıyeten şema çizmenin bir anlamı yok Gökhan, çünkü şemanın tam olarak buna uyacağının bir garantisi yok. Hata yapılabilir.

Ama genel olarak her zaman önce şema çizip oradan PCB'ye geçmek lazım. Kütüphanede istediğin şeyi bulamıyorsan sıfırdan oluşturursun.
Tamam abi akşam sıfırdan yapayım o zaman.

@taydin Abi devrede birtane zener diyot var. Tam vcc pinin önünde. Onun değeri 5v tur değil mi? Heralde ufak tefek voltaj dalgalanmalarını engellemek için koyulmuştur. Netten onuda alıcam smd olarak da. Yanlış birşey almayayım.

5V vereceksin zaten zener olmaması lazım. Eğer orijinal devrede zener varsa onu kısa süreli aşırı voltaj koruması için koymuştur.

Aslında fırsat bu fırsat, KiCad ile deneme yapabilirsin :) Artık baya gelişmiştir o.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back