MAX7219 Display Entegre

Windows'da da var

Bir bakarım o zaman. Aslın da sıraya sprint layout'u almıştım ama kısmet artık :)

Duruma göre bak işte. Ama şemadan PCB'ye tam süreci destekleyen bir araç olması hata ihtimalini çok azaltıyor. Mesela şemada bir yolu değiştiriyorsun, PCB'de hemen o yol otomatik sökülüyor ve sana yeni yol çekmen için bilgi veriyor.

Proteus da var o yol sökme olayı. Proteusun tek eksiği ares ve isisin elemanlar açısından tam koordine çalışmaması. Öyle bir sorun olmasa hiç başka program aramaya gerek yok.
Çizimi yapayım bitireyim diyorsun, bir bakıyorsun eleman yok. Lanet olsun çizeyim diyorsun bu sefer de aresde karşılığı yok.

Proteus da var o yol sökme olayı. Proteusun tek eksiği ares ve isisin elemanlar açısından tam koordine çalışmaması. Öyle bir sorun olmasa hiç başka program aramaya gerek yok.
Çizimi yapayım bitireyim diyorsun, bir bakıyorsun eleman yok. Lanet olsun çizeyim diyorsun bu sefer de aresde karşılığı yok.

Benim tüm çalıştığım firmalarda PCB çizimi yapan departman kendi kütüphanelerini yapıyorlardı. Hiç kimse hazır gelen kütüphane kullanmıyordu. En güzeli bu. Herşey tamamen senin kontrolün altında, sürpriz yok.

Bir de bir komponentin şema sembolü ve PCB ayak izi her zaman beraber düşünülür. Birisini yapıp diğerini yapmamak olmaz :)

Proteusta şeması çizilip bacak bağlantıları ile birlikte arese aktarıldı.
Yarın son bir test daha yapıp boştaki DIG'ların şart olup olmadığına bakıcam. Son testimde bağlamasam da çalışmıştı.
J1 ve J2 Display'in bacaklarını temsil ediyor.
J2- 1-2-3-4-5 olarak doğru sıralamada.
J1- 6 numara doğru, sonrasında 7-8-9-10-11 olarak düşünülmeli.
Kullanacağım programın ters çalışması yüzünden Digitler ters sırada bağlandı.
Digit 1 = DIG2
Digit 2 = DIG1
Digit3 = DIG0

20200616_013100.jpg

3digit_v2_1.png

3digit_v2_2.png

Displayi biraz daha küçülttüm. Yalnız bu şekilde benim bunu evde basmam pek mümkün değil.
Yollar çok ince olduğundan asite attığımda eriyecektir. Ve atlama delikleri o kadar küçük ki elde delmem mümkün görünmüyor.
Sanırım PCBWAY'a göndereceğim.

3digit_v3_1.png
3digit_v3_2.png
3digit_v3_3.png

3 lü display modülü neden doğrudan PCB'nin üzerinde değil? Kablolarla bağlamak çok zor olacak.

Şema ve PCB çizimi güzel görünüyor, derli toplu olmuş.

Dijital devrelerin çiziminde büyük kolaylık sağlayan "bus" bağlantılarını öğrenmeye çalış. Onları kullanırsan iki komponent arasında bir sürü kablo bağlantısı yapmana gerek kalmaz. Sadece bir BUS bağlantısı olur ve bus'ın uçlarındaki etiketlerle bağlantıyı oluşturursun.

Aşağıda bir örnek var. Burada tabi komponentler birbirine yakın olduğu için bus kullanmak çok faydalı değil, ama uzak olması durumunda, veya şemanın daha anlaşılır olması açısından gene de faydalı.

1592301019388.png

3 lü display modülü neden doğrudan PCB'nin üzerinde değil? Kablolarla bağlamak çok zor olacak.
Kablo olayı için değil abi. Displayi direk o pin header lara takıcam. Bozulursa- yanarsa değiştirmesi kolay olsun diye öyle yaptım.

Bu gün geri kalan 4 digit ve 6 digitlerin çiziminide yapacağım. Toplam 3 çizim olacak. Üstünkörü yaptığım hesaplamada pcbway da 5 pcb 5 dolar tutuyor. 3 çizim için 5'er taneden 15 dolar yapıyor. 5 dolarda çin postası tutuyor etti 20 dolar. Ortalama 150tl. Bu gidişle hazırını alsam kârlı çıkacağım döngüsüne gireceğim.

Bus bağlantı ile ilgili biraz bakındım ama display olarak konuyu anlatan pek birşey bulamadım. Genel de usb bağlıntıları, ağ baplantıları gibi konular çıkıyor.

Ekonomik olsun diye oneride bulunuyorum.

Daha buyuk pcb yap. Panelin arkasina dik montaj yap disi disi jumper kablo ile segmentlere baglanti yap. :cheeky2:

Ekonomik olsun diye oneride bulunuyorum.

Daha buyuk pcb yap. Panelin arkasina dik montaj yap disi disi jumper kablo ile segmentlere baglanti yap. :cheeky2:
Onuda düşündüm. Panelin yüksekliği sadece 7cm. Benim pcb nin bu hali 6.5cm. Panelin neredeyse her noktası dolu. Eğip bükerek aralara sığdırırım ama bu sefer hem derli toplu bir sistemden uzaklaşmış olurum hemde 12 bacak bir modül için 12x6 modül dersek 60 kablo lehimi ile uğraşmak zorunda kalırım. Yarın 14 adet buton gelecek. Onlarda geldiğinde tam bir hesap yapacağım. Neyin nerede olacağına karar vereceğim.

Proteus çizimimden hızlandırılmış bir video.

3'lü display için çift taraflı baskı devre yapıp atlama yollarını tel ile lehimledim. Delikleri büyük bir özenle 0.5mm ucu kırmadan deldim. Gel gelelim smd entegre atlama delikleri yüzünden havada kaldı.
Yine olmadı :kizgin3:

20200621_190343.jpg
20200621_185759.jpg
20200621_190316.jpg
20200621_190256.jpg

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back