Mekanik ve elektronik tasarımda uç noktalardan birisi: mekanik gyrolar

Yatay pozisyon sensörü olmasa ilk pozisyonunu korurdu.
Gps uyduları olmadığı zamanlarda koordinat hesaplama işine yarıyormuş.
Küçük bir bilgi. Eskiden sivil/askeri uçaklarda sadece bu tip mekanik gyrolar kullanılıyordu. Sonrasında bunlar yerini laser gyrolara bıraktı ve hala kullanılıyorlar. Gyrolar update edilmedikleri sürece, sürüklenme(uçuş) sırasında sürekli pozisyon hatası yaparlar ve bu uçuş devam ettikçe artar. Burada eğer geçerli bir GPS veri var ise bu devreye girer ve sistem gyrodan gelen verilere göre yapmış olduğu pozisyon hatasını sıfırlar. GPS kaybolsa bile (hava koşulları, karıştırma.v.b) sistem minimum hata ile pozisyon hesaplamaya devam eder.

1.PNG2.PNG3.PNG4.PNG5.PNG
bunu da ben bit pazarında bulmuştum. 1980 üretimi yani yaklaşık yarım asırlık :) . üstünde seri port benzeri bir port var, dış yüzeyde alüminyum folyoya benzeyen şey ısıtıcı direnç, uçakta düşük sıcaklıklarda çalışması için olabilir. ufak tefek bir şey olmasına rağmen içinde aynı mekanizma çıkarsa şaşırmam ama içini açmaya da cesaret edemedim.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back