Bir elektronik/mekatronik mühendisi pozisyonu için SAP, ERP bilgisi çok geniş bir tanım. Çok uzun yıllar ERP sektöründe yöneticilik yaptım. Çok özet olarak bilgi vermeye çalışayım.
ERP birçok modülden oluşur (bizim üründe 80den fazlaydı). Her modül bir çok uygulama (ekranlar dizisi gibi düşünün) içerir.
Bu modüllerin her biri işletmedeki belli süreçleri içerir. Proje yönetimi, bilgi sistemleri, planlama gibi bölümlerde çalışanların dışındaki çalışanların sadece kendilerini ilgilendiren bir iki modül içerisinde birkaç uygulamayı bilmeleri yeterlidir. (çoğu kullanıcı için fonsiyonalite açısından ERP kapsamının 3-5% gibi düşünebilirsiniz).
Bir elektronik/mekatronik mühendisinin yaptığı pozisyonun/işin şunlar olacağını varsayıyorum:
1- Ürün tasarımı
2- Üretim / onarım
3- Satış
4- Raporlama
Buna göre genellikle şu modül ya da uygulamalarla işiniz olur:
1-Ürün tasarımı:
Modern ERP sistemleri kullanılan tasarım araçlarıyla BOM, malzeme tanımı vb verileri karşılıklı senkronize edebiliyorlar. Böylece tasarım araçlarında yaptığınız değişiklikler ERP tarafında ürünün malzeme ihtiyacının ve malkiyetinin hesaplanabilmesini sağlıyor. Ürün tasarımı araçlarında da malzeme havuzunuzu tanımlayabiliyor. Bunun bir ileri aşaması PLM (Product Lifecycle Management) uygulamaları. Burada bu entegrasyoın bir miktar daha ileri.
Buradan hareketle bir mühendisin günlük hayatta ERP sistemindeki malzeme tanımlama, ürün reçeteleri, stok durumu, tedarikçi bilgileri gibi uygulama ve ekranlara erişip kullanması beklenir. Bana göre bu ekranları ve mantığını öğrenmek kısa bir eğitim ile bir iki haftada mümkündür.
2-Üretim/onarım:
Üretim ve onarım süreçleri genellikle iş emirleri (üretim emirleri de denir) üzerinden yapılır. İş emirleri üretimi yapılacak ürünü/yarı mamulü, adetleri, konfigürasyonu tanımlayan bir belgedir. İş emrini ve içindeki üretim adımlarını uygulama üzerinden başlatığı işletmeniz gerekir. Buna özel uygulamaları ve ekranları kullanırsınız. Bu arada işler yapıldıkça kurguya göre otomatik ya da manuel stok hareketleri yapılır. Bunlar ile ilgili işlemler gerekebilir. Bunun yanında varsa kalite kontrol ile ilgili uygulamalar/ekranlar kullanırsınız. İş emirlerini tek tek tamamlarsınız.
Bazı işletmelerde KANBAN, yalın üretim gibi metotlar da kullanılmaktadır. Buna özel bir takım ekranlar ve süreçler de bulunabilir. Yine makinelerle entegrasyon yapılan bir yerse makineleri başlatmak, ilerletmek gibi işler için de ERP (bazen buna özel tasarlanmış, ERP ile entegre çalışan MES - "Manifacturing Execution System" uygulamaları da olabilir) ekranlarını da kullanmak gerekebilir.
3-Satış:
Satış, ürün yöneticiliği, müşteri temsilciliği gibi bir pozisyonda görev yapacaksanız; satış, stok, bütçeleme, satış raporlama, müşteri ilişkileri yönetimi gibi modül ve uygulamaları sıklıkla kullanmanız gerekir.
4- Raporlama:
Çoğu zaman bu ayrı bir modül değildir. Kullanmakta olduğunuz modüllerin içerisinde raporlama uygulamaları bulunur. Sıklıkla bunları kullanarak günlük hayatta ihtiyacınız olacak operasyonel ve analize yönelik raporları çekmeniz, bazen bunları excel vb araçlara aktarıp incelemeniz, raporlamanız gerekebilir.
Sonuç olarak oradaki ERP,SAP bilgisi biraz geniş bir tanım ve İK departmanının işgüzarlığı olmuş. Daha spesifik olarak bilgi (modül, süreç, uygulama vb) verseler daha iyi olurmuş. Daha önce bilmediğiniz durumda da öğrenmenizin pek zaman almayacağını düşünüyorum.
Olur da iş görüşmesine giderseniz yukarıdaki bilgileri ifade etmeniz (SAP kullanmadım ama uygulamada şunları yapacağımı tahmin ediyorum, bu benim için zor olmaycaktır gibi) faydalı olacaktır diye düşünüyorum.