Metal işleme hobi atölyesi kuruyoruz

Benim de aklımda Craft CR2555v modeli var. Hobi olarak metal işlemeye yeni başlayacağım. Umarım tezgahın eksiğini gediğini giderebilirim. :D
 
Eğer ingilizcen varsa aşağıdaki link böyle küçük torna makinaları çok faydalı bilgiler içeriyor.


Aşağıda da o siteyi yapan kişinin youtube kanalı:

 
Tornadan hiç anlamam ama ben de heves edip araştırmıştım ve bu Çin yapımı, birbirinin benzeri (Optimum adıyla satılanlar gibi) tornaların aynı kalitede olduğunu okudum: kabul edilebilir kalitede, başlamak için iyi. Sonra yer ve zaman kısıtı sebebiyle vazgeçmiştim. Belki bir gün...

Bu videoda değişik materallerdeki performansı inceleniyor (İngilizce):

 
Tornadan hiç anlamam ama ben de heves edip araştırmıştım ve bu Çin yapımı, birbirinin benzeri (Optimum adıyla satılanlar gibi) tornaların aynı kalitede olduğunu okudum: kabul edilebilir kalitede, başlamak için iyi. Sonra yer ve zaman kısıtı sebebiyle vazgeçmiştim. Belki bir gün...

Aynen. Muhtemelen tasarımları aynı yerde yapılıyor ve değişik fabrikalarda bu tasarımların imalatı yapılıyor. Her fabrikanın personel kalitesi de o markanın kalitesini belirliyor. Benim baktığım yıllarda Optimum markasının kalitesi, Quantum markasının kalitesine göre daha iyiydi. Quantum markası da Sieg markasına göre belirgin olarak daha iyiydi. Ama hiç sorun değil. Herhangi bir tanesini alıp ufak tefek eksikliklerini giderince çok iyi iş görüyorlar fiyata göre.

Bu videoda değişik materallerdeki performansı inceleniyor (İngilizce):

O kanalın sahibi, benim de üye olduğum "homeshopmachinist" forumunun acemisi idi eskiden. Orada işi çok iyi öğrendi ve şimdi başkalarına o öğretiyor. Çok yararlı bir kanal hakkaten.
 
@ckocagil Videodaki tezgah çelik işlerken zorlanıyor. Craft 2555v modelinin motoru 1100 watt gücünde. Acaba çelikleri işlerken zorlanır mı?
 
@yurga Videoda 17:35'te hız ayarlarıyla oynayıp güzel bir sonuç alabiliyor. 1100 watt daha iyi işler mi sorusunu tornadan anlayan biri cevaplamalı.
 
@ckocagil Videodaki tezgah çelik işlerken zorlanıyor. Craft 2555v modelinin motoru 1100 watt gücünde. Acaba çelikleri işlerken zorlanır mı?

Eğer fizikteki enerji formüllerini bilirseniz bu tür sorulara kendinizde cevap bulabilirsiniz .Çeliğin türleri ve sertlik seviyeleri var .Rockwell diye bir birimi vardı diye hatırlıyorum.Yani kullanılan malzemenin kalınlığı,sertlik değeri ,işlemek için gereken devir sayısı vb değerlerden watt-Joule dönüşümlerini yapılabiliri.Buna göre hangi kalınlığa kadar çelikle çalışabildiği anlaşılır.Zaten bu tür makinalarda ,kullanılan materyallerın sınırlarıda kitapçığında ,üreticinin web sitelerinde vb yerlerde izah edilir.
 
Eğer kendini her zaman çelik işlerken hayal ediyorsan bu torna doğru seçim olmaz. Hem ilerleme hem de derinliği çok az vermek lazım o yüzden iş bitirmek hem çok uzun sürer hem de makina daha çabuk yıpranır. Ama çoğunlukla pirinç, aluminyum, plastik ile uğraşıp arada bir de çelik işleyeceksen iyi iş görür.

Katerli kesiciler (yani ucu değişebilen kalemler) böyle küçük makinalarda iyi sonuç vermiyor. O yüzden HSS takım çeliğinden çok keskin kalem bileyip onunla çelik çalışırsan iyi iş görür.

Tabi burada düşük karbonlu çelikten bahsediyoruz. Yani piyasada satılan standart profil/lama/boru/çubuk.
 
@Omega Makine mühendisiyim, bu hesaplara girmeyi çok istiyorum ancak iş sektöründe köreldim iyice. Üni konularını fırsat bulunca hatırlasam çok güzel olacak.


@taydin Çoğunlukla çelikle çalışmayı düşünüyorum. Bu tezgahlarda anca 0,5mm talaş vermek mantıklı olur gibi. Üst modellerine parasal olarak gücüm yetmez, ayırca iki veya üç faza ihtiyaç duyduğu için sanayi tipi elektriği bulamam :)
 
@taydin Çoğunlukla çelikle çalışmayı düşünüyorum. Bu tezgahlarda anca 0,5mm talaş vermek mantıklı olur gibi. Üst modellerine parasal olarak gücüm yetmez, ayırca iki veya üç faza ihtiyaç duyduğu için sanayi tipi elektriği bulamam :)

Çelik ile 0.5 mm az bir derinlik değil bu makina için. Komforlu çalışma sınırı bu değerin çok altındadır diye düşünüyorum (belki 0.2 mm).
 
Evet, en temel, atölyemizin olmazsa olmazı iki makinayı belirttikten sonra, geri kalan makinaların listesi ile devam edelim. Artık bundan sonraki liste, önem sırasına göre olmayacaktır, sadece bir liste olacaktır.

===== AVUÇ İÇİ TAŞLAMA =====
Testere ile kestiğimiz parçaların kenarlarındaki talaşları temizleme için, veya kaynak öncesi metalin kaynatılacak yerlerinde temiz metalin açığa çıkarılması için, veya kaynak için pah açılması için avuç içi taşlama kullanmamız gerekecek. Ayrıca kaynak tamamlandıktan sonra kaynak yerinin düzeltilmesi veya metal parçaların kesilmesi için de avuç içi taşlama kullanacağız. Yapılacak iş kapasitesine göre değişik boyda modeller bulunur, ama ilk aşamada küçük boy avuç içi taşlama, ve bu makinaya uygun kesme ve taşlama diskleri alabiliriz:

9719576035378.jpg
Avuç taşlamaya ihtiyacım olmaya başladı.
Öyle çok kalın demirler filan kesmeyeceğim. Genelde vida kesme ve çoğunlukla zımpara yapmak için kullanacağım.
Mümkün olduğunca ucuz olsun istiyorum. ilk önce gözümü A101 deki piranha taşlamaya diktim. Sonra youtube da videosunu izleyince anında vazgeçtim. Sonra bu Einhell'i gördüm. Yorumları iyi gibi. Aynı fiyatlara daha iyisini öneren olmazsa bunu alayım diyorum.

 
Bence iş görür. Bende koçtaşın markası olan performance var. İş yerinde bosch mavi var. Arada fark yok gibi...
 
Artık Çin malları da belli bir seviyeye geldi. Bosch'un mavi serisine göre kullanım ömrü daha az olacaktır, sürekli kullanımu uygun olmayıp arada bir dinlendirilmesi gerekecektir. Bir de çok fazla bastırmadan kullanmakta fayda var, bu tip ucuz aletlerin fazla zorlamada veya aleti düşürürsen millerinin yamulduğu bilinen bir istatistik. Eğer milini yamultursan çok tehlikeli bir durum ortaya çıkar, taşı şarapnel gibi fırlatır. Onun dışında iş görür diye düşünüyorum.
 
Fazla butceniz yoksa matkap icin aparatlar ile birden fazla isi yaptirabiliyorsunuz. Ornegin pistonlu jigsaw aparati ile dekupaj, matkap masa iskencesi ve disk tas adaptorleri ile tas motoru gibi. Hatta bazi matkaplarla birlikte bunlar set olarak geliyor. Bu sayede giris seviyesi aletleri tek kalemde alabiliyorsunuz. Ustelik az yer kapliyorlar.
 
Keyifle okudum. Benim de bir hobby metal atölyem var, geçen yıl kurmuştum. Bu süreçte şunu öğrendim, benim gibi amatör biri, profesyonel makine kullanmak zorunda. Yoksa makine, alet edevat elde kalıyor.
 
döküm lazım olursa haber ver abi kuzenim bir dökümcüde çalışıyor :D
 
Paylaşım için teşekkürler. Benim Atölyede birkaç sorun var. Mekanik kısmı için örnek arıyorum ama bulamadım. Buradaki bilgiler fikir verecek. Benim işyeri 70m2. Elektronik, bilgisayar malzemeleri, kablolar, yazıcılar vb. derken işyerinde mekanik için bir bölüm bir türlü oluşturamadım ve kilitlenmiş durumdayım. Şirkette herşey var ama olmayan tek şey "yer" :-). Mekanik işler için bölüm oluşturabilirsem burada kaynak, kesme, taşlama vb işleri yapmak istiyorum. Özellikle taşlama ve kesme işlemleri için portatif bir kabin oluşturarak burada ortama toz, kıvılcım, duman gibi şeylerin girmesini engellemem lazım. Böyle bir çözüm çok aradığım halde bulamadım. İşyerindeki yangın sistemini devreye sokmaması için ortamdaki havayı emerek bunları filtreleyip temizlemesi gerekiyor. Sizin atölyenin resimlerini ölçlerini de paylaşabilirseniz çok makbule geçer. Saygılar.
 
Elektronik, bilgisayar ve ofis malzemelerinin olduğu bir yerde metal işleme makinalarını bence koymamak lazım. Ortamdaki ve havadaki toz ve yağ zerrecikleri kısa zamanda elektronik, bilgisayar ve ofis aletlerini hem kirletecek hem de farklı sorunlara yol açacaktır diye düşünüyorum. Benim atölyede sadece metal ve ağaç işleme aletleri ve makinaları var, ofis bölümü yok. Toplam yer 60 m[SUP]2[/SUP], makinaların olduğu yer ise 45 m[SUP]2[/SUP] gibi.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,236
Mesajlar
122,428
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top