2X24V ile opamp çalıştıracağını sanıyor :D
Diğer sohbetler de kablonun gürültü faktörünün ötmeye sebebiyet verebilecek kadar yüksek olabileceğini dile getirmeleriniz :D
Boştaki kablo gürültüye sebebiyet verir, ama vınlama ya da hırlama gibi efektler yaratamaz.
Vınlama yaratabilmesi için kablo ucunun boşta ve belli bir uzunlukta olması gerekmektedir.
Kabloyu kısa devre etmek gürültü sebebini açıklamaz.
Kabloyu kısa devre etmiyoruz. Pc nin mic in girişini kısa devre edip ses soluk var mı ona bakacaz.
Devreye 2x24v vermiyoruz. Yeni aldığım cihazda 48v phantom çıkışı var onu verecez.
Gerisini @taydin abi bilir. :D

2X24V ile opamp çalıştıracağını sanıyor :D
Diğer sohbetler de kablonun gürültü faktörünün ötmeye sebebiyet verebilecek kadar yüksek olabileceğini dile getirmeleriniz :D
Boştaki kablo gürültüye sebebiyet verir, ama vınlama ya da hırlama gibi efektler yaratamaz.
Vınlama yaratabilmesi için kablo ucunun boşta ve belli bir uzunlukta olması gerekmektedir.
Kabloyu kısa devre etmek gürültü sebebini açıklamaz.

Abi yani ne diyeceğim, nereden başlayacağım bilemiyorum. Bütün cümleler konusunda sana katılmıyorum, o yüzden hiç başlamayayım :katil2:

Hmm bu arada benim SM58'de devre falan yokmuş :) sadece diyafram ve trafo var. O yüzden buna fantoma da gerek yokmuş ama verince de zararı olmuyormuş. Habi bakalım :D

Bu durumda senin mikrofonun XLR olarak çalışma ihtimali baya artıyor Gökhan.
Deneriz abi en fazla yanar. Deney deneydir :D

Bu arada yanlış anlama Yamyam abi, ses sahne ekipmanı konusunda benden tecrüben çok fazladır. Ve piyasada çalıştığın yıllarda oluşan sorunları pratik yöntemlerle çözmeyi biliyorsundur. Ben sadece işin devre teorisi açısından nasıl olması gerektiğini veya olmayacağını irdeleyebilirim.

Ben de şu anda öğreniyorum bu mikrofon işlerini, bu deneyleri de o yüzden yapıyorum zaten. Mesela ben dinamik mikrofonlarda phantom power yaygın diye biliyordum, ama dinamik mikrofonların phantomla işi olmadığını aha biraz önce öğrendim :)

Al işte, bu lavalier mikrofonu ben XLR çıkış zannediyordum (mikrofon kapsülünden stereo jack çıkıyor) ve biraz önce DI box'a bağlayıp tam fantom power'u açacaktım, bir kontrol edeyim dedim. Çıplak bir stereo jack taktım transmitter'in mikrofon girişine ve orada +5V var :mad: Demek 48V luk fantomu yiyince feleğini sapıtacaktı ve belki de telef olacaktı.

Al işte, bu lavalier mikrofonu ben XLR çıkış zannediyordum (mikrofon kapsülünden stereo jack çıkıyor) ve biraz önce DI box'a bağlayıp tam fantom power'u açacaktım, bir kontrol edeyim dedim. Çıplak bir stereo jack taktım transmitter'in mikrofon girişine ve orada +5V var :mad: Demek 48V luk fantomu yiyince feleğini sapıtacaktı ve belki de telef olacaktı.
Abi o kadarcık micde 48v olurmuki? Benim bildiğim 48v kondenser mikrofonlara veriliyor. O da büyüklerine. Bu bit kadar olanlar yanar heralde. Ama benimki cahil yorumu. Doğrusunu bilmiyorum tabiki :D

Lavalier'in pinlerini şu şekilde belirledim. Bu doğrultuda deneyeceğim sonra. Burada yalnız +5V gerilimin bir direnç üzerinden verilmesi lazım. Transmitter'de bu direnç nedir bilmiyorum ama 10 kΩ denemek için iyi bir değer diye düşünüyorum ve öyle deneyeceğim.

IMG_3289.JPG

IMG_3290.JPG

Abi o kadarcık micde 48v olurmuki? Benim bildiğim 48v kondenser mikrofonlara veriliyor. O da büyüklerine. Bu bit kadar olanlar yanar heralde. Ama benimki cahil yorumu. Doğrusunu bilmiyorum tabiki :D

Evet benden iyi biliyorsun demekki bu konuyu. Aynen öyle imiş. Fantom olayı kondenser mikrofonlar için geçerliymiş. Ben hep bu profesyonel mikrofonlarda dahili bir balanslama devresi olduğunu ve 48V ile bunun beslendiğini düşünüyordum.

Ben kişileri köteklemeyi severim.
Bana katılmak önemli değildir. Ama 48V u ne şekilde kullanırsa kullansın uygun bir devre tasarlayabileceğini sanmıyorum.
Gürültü konusu ise zaten zamanla ortaya çıkacaktır.
48v kullanan mikrofonlar nasıl kullanıyor peki abi?

Ben kişileri köteklemeyi severim.
Bana katılmak önemli değildir. Ama 48V u ne şekilde kullanırsa kullansın uygun bir devre tasarlayabileceğini sanmıyorum.
Gürültü konusu ise zaten zamanla ortaya çıkacaktır.

Zaten o mikrofon benim SM58 gibi sadece diyafram trafo ise birşeye gerek yok direkt çalışacak XENXY ile. Sadece XLR kablo gerekecek. Ama değilse ve normal PC mikrofonları gibi JFET'li ve biaslama varsa o zaman o devreyi yaparız ve sonucu hep beraber görürüz ;)

@taydin abi bak bunu geçen paylaşmıştım. Teller iyi görünmüyor diye çizdim. 2 tel o minicik pcb ye giriyor. Ordan da 2 yol ile bizim kablolara gidiyor.
Eğer o 1cm bile olmayan pcb nin arkasına jfet sığar diyorsan açar bakarım. Yoksa yok.
20200211_231452.jpg

O cihazda kullanılan PHANTOM devresi özeldir.
Normal op-amplar ile 48V besleme ile çalışamazsın. Op-ampların max. besleme gerilimi +/-18V=36V tur
Bu sebeple phantom devresinde özel transistörler kullanılmaktadır. Çoğunlukla da FET'ler.
Biraz araştırdım. Kondenser mikrofonların içinde kondansatöre benzer bir yapı oluyormuş. 48v bu kondansatörü şarj ediyormuş. Devre filan yok yani. Hatta dur bir şema ekleyeyim buraya.
Screenshot_20200211-232233.jpg

@taydin abi bak bunu geçen paylaşmıştım. Teller iyi görünmüyor diye çizdim. 2 tel o minicik pcb ye giriyor. Ordan da 2 yol ile bizim kablolara gidiyor.
Eğer o 1cm bile olmayan pcb nin arkasına jfet sığar diyorsan açar bakarım. Yoksa yok.
2843 eklentisine bak

O PCB üzerindeki yollar direkt olarak kablolara gidiyorsa zaten arkasına bakmana gerek yok :D birşey olsa de etkisiz eleman olacak. Resimden net anlaşılmıyor ama sanırım öyle. Yani bunda trafo da yok, JFET de yok. Hiçbirşey yok, sadece diyaframın bobini var.

Bu şekilde gene balanslı çalışma şansı var, ama trafo olmadığı için seviye çok daha düşük olacak. mikserde kazanca abanman gerekebilir. Bu durumda da XLR ile yokettiğin gürültü aşırı yüksek kazançtan dolayı geri gelir :)

Buna herhalde o balanslı devreyi yapacağız. Ama 1 kazanç yerine şöyle 5 gibi bir kazanç yapmak lazım ki trafolu gibi davransın.

Ama devreden önce mevcut durumu bir anlayalım. Sen XLR erkek ve dişi konnektörleri al. İçinde iki canlı tel olan ve blendajlı kabloyu al. XLR kabloyu yapalım hazırda dursun. Sonra mikser gelince miksere takıp ses seviyesine bakalım. Belki yeterince ses seviyesi alırız. O zaman iş sadece XLR kablo ile bitmiş olur. Olmazsa da devreye başlarsın.

Benim baktığım bütün kondenserlerde bir devre var içeride. En basitinden bir JFET var, veya benim full diyafram kondenserde olduğu gibi komple balanced driver devresi var.

O PCB üzerindeki yollar direkt olarak kablolara gidiyorsa zaten arkasına bakmana gerek yok :D birşey olsa de etkisiz eleman olacak. Resimden net anlaşılmıyor ama sanırım öyle. Yani bunda trafo da yok, JFET de yok. Hiçbirşey yok, sadece diyaframın bobini var.

Bu şekilde gene balanslı çalışma şansı var, ama trafo olmadığı için seviye çok daha düşük olacak. mikserde kazanca abanman gerekebilir. Bu durumda da XLR ile yokettiğin gürültü aşırı yüksek kazançtan dolayı geri gelir :)

Buna herhalde o balanslı devreyi yapacağız. Ama 1 kazanç yerine şöyle 5 gibi bir kazanç yapmak lazım ki trafolu gibi davransın.
Gerekirse fındık trafo sokarız içine abi :D

Abi ben bunları geçen ay almıştım dursun lazım olur diye. Şimdi baktım içine 3 kablo 1 ground diyebileceğim 4 uç var. Kabloyu 3 + blendaj olarak mı alsam acep? Tabi öyle bir mic kablosu varsa :D

20200212_001716.jpg
20200212_001809.jpg

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back