Mosfet ve Röle kullanımı

1enjoy

Üye
Aktif olarak tasarladığım kartın üzerinde meşhur mavi röleyi kullanıyorum fakat pcb yi biraz küçültmek istiyorum: mosfet kullanarak bu kartı biraz daha küçültmek mantıklı olur mu? 3 amperlik bir smd mosfet kullanıp kontaklar içinde optokuplör kullanırsam daha mantıklı bir seçim olur mu yoksa böyle aksiyonlar yerine birşey yapabilir miyim?

Röle yerine alternatif çözüm arayışınızda yukarıdaki ifade ile neyi anlatmak istiyorsunuz?
Kullanılan rölenin bazı kontakları ana akım taşıma devresi , bazısı da anahtarlama devresine dahil olarak kullanılıyormuş diye anladım . Yapılan modifikasyonda tek elden yapılan bu işi iki parçaya bölünmek isteniyor anladığım kadarıyla . Onun doğruluğunu da sizin gibi ustalar karar verir .

Tahmin oyunu oynamak yerine, konu sahibi derdini kendisi daha doğru cümleler ile ifade etse daha iyi olmaz mı? :)

Tahmin oyunu oynamak yerine, konu sahibi derdini kendisi daha doğru cümleler ile ifade etse daha iyi olmaz mı? :)
Her türlü forumlara müdavim olarak hiçbir imla kuralına uymadan mesaj yazan bir sürü insan gördüm . Küyük büçük harf yok , noktalama işaretleri yok , resmen bir kamyon hafriyat desen yeridir . Bu arkadaş en azından meramını iyi kötü anlatabilmiş .

Röle yerine alternatif çözüm arayışınızda yukarıdaki ifade ile neyi anlatmak istiyorsunuz?
Röle yerine farklı bir çözüm kulllanmak istiyorum çünkü kartım çok küçük. bunun yerine mosfet veya farklı bir komponent ne önerirsiniz?

Ve Mosfet kullanırsam, kuru kontak ihtiyacını kaldırıp güvenli bir sistem yapabilir miyim belki mosfet 1 ay hep iletimde kalıcak bunun garantisini veremiyorum. Mosfeti denetlemek için bir mikrodenetleyici kullanabilir miyim? ne kadar mantıklı olur? Röleye göre daha avantajlı olmaz mı?

Ve mosfetin yarı iletken olmasından ötürü tam iletken bakır altın gibi maddelerden ötürü bozulma ihtimali var mı? iç direnç kaynaklı.

Rölenin devredeki kullanımına göre sorunun cevabı değişir. Eğer röle, bir yüke besleme voltajı uyguluyorsa, sorunsuz bir şekilde röle yerine MOSFET kullanabilirsin. Eğer izolasyon da gerekli ise, MOSFET'i bir optokuplör üzerinden sürersin. Ama eğer röle, bir devredeki iki noktayı birbirine bağlıyor ise, o zaman devrenin ayrıntısına bakıp, analiz edip ona göre MOSFET ile alternatif çözüm sağlanabilir mi karar vermek lazım.

@taydin hocam söyleyeceklerimin çoğunu yukarıda ifade etti.

Kontrol edeceğiniz yük DC ile çalışıyorsa bunun akım ve çalışma voltajlarına uygun ve iç direnci düşük bir mosfet tercih etmek genel olarak daha mantıklı. Ama röle ile AC bir yükü anahtarlıyorsanız mosfet işinize yaramayacak.
Yük hakkında daha fazla detay verin.
  • DC mi AC mi
  • Kaç volt
  • Kaç amper / veya kaç watt

Sakıncası yoksa, devreniz çizim taslaklarınız vb detayları paylaşırsanız çok daha hızlı sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

@taydin hocam söyleyeceklerimin çoğunu yukarıda ifade etti.

Kontrol edeceğiniz yük DC ile çalışıyorsa bunun akım ve çalışma voltajlarına uygun ve iç direnci düşük bir mosfet tercih etmek genel olarak daha mantıklı. Ama röle ile AC bir yükü anahtarlıyorsanız mosfet işinize yaramayacak.
Yük hakkında daha fazla detay verin.
  • DC mi AC mi
  • Kaç volt
  • Kaç amper / veya kaç watt

Sakıncası yoksa, devreniz çizim taslaklarınız vb detayları paylaşırsanız çok daha hızlı sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

DC yük 24 volt yaklaşık 2-3 amper civarı çekicek fakat sürekli açık kalma ihtimali ve sürekli iletimde olması ihtimali var. Projedeki voltajı direkt bir bakır plakadan alıyorum.

TCS3200 Renk Sensörü kartı​

kullanıyorum. Kartın çok küçük olması ( kontrol kartı) gerek sığması için fakat normalde kullanığımda 1 röle var ben bu sayıyı arttırıp 8 röle yapıcaktım fakat kartın üstüne sığdıramıyorum. Mosfet ve Mikrodenetleyici kullanıp çoğu elektronik mühürleme ve çıkışları mikrodenetleyiciyle sürüp daha kolay yapabiliğceimi düşünüyorum. Sizinde fikrinizi almak istiyorum.

Röleli kullanımda yükseklik sorununuz yoksa slim tipde röleler kullanabilirsiniz.

1757701626566.png

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,260
Üyeler
3,284
Son üye
djcuneyt

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back