Kısmet ise YTU EHM yi bitiriyorum 2 hafta sonra ve bununla alakalı bir kaç şey söyliyim.
Bir kaç maddede karşılaştırma yapacak şekilde özetleme yapabiliriz.
1) İsim - Eğer YTU kazanabiliyorsan sınav ile tekrar uğraşmak 1 yıl zaman kaybettirebilir. YTU ve İTÜ arasında dağlar kadar fark yok diyebilirim.
Bu karşılaştırmayı EHM için yapıyorum. İTÜ EHM okuyan bir çok arkadaşım var bu yüzden rahatlıkla söyleyebilirim. Sakın YTU de okuyorum diye böyle söylediğimi sanma zira İTÜ çok beğeniyorum ve benim okulumdan daha başarılı olduğunu söylebilirim. Sadece arada devasa bir uçurum olmadığını söylüyorum
2) Ekol (EHM için)
EHM genellikle 2.sınıftan sonra seçim yapmanı ister. Alacağın derslere göre kariyerinde işine yarayacağı dersleri seçip alırsın. DAL saçme diyebiliriz.
Örneğin;
-Elektromanyetik teori
-Güç elektroniği
-Sayısal elektronik (FPGA - VLSI)
-Gömülü Sistemler
Aynı zamanda üniversitelerin ekolleri için şunları söylemek lazım. (Piyasadan gördüklerim)
İTÜ : Sayısal Elektronik / Sinyal İşleme / Güç Elektroniği
YTU : Elektromanyetik / Yazılım / Güç Elektroniği
Ben elektromanyetik çalışan biri olarak (Mikrodalga / Anten) YTU den çok memnunum. Unutma bu İTÜ de elektromanyetik çalışamayacağın anlamına gelmiyor.
3) Hocalar ve iletişim.
Okul ne kadar iyi olursa olsun iyi bir iletişimi bulunmayan bir ortama sakın gitme. Hocaların iletişimi ve seni yönlendirmeleri çok önemli. Ders sonrası kapıda 2 dk yaptığın muhabbet arasında bile sana çok önemli bilgiler verip yapacağın çalışmalara yön verebilir hatta seni heveslendirebilirler. YTU yü sevme sebebim oldu bu
4) İmkanlar ( Peki kullanmana izin verecekler mi ?
)
İyi okul = imkan sahibi demek.
Kesinlikle lab imkanları iyi olan okulları tercih et.
Daha da önemlisi seni o 4 sene içinde ders harici laba sokarlar mı bunu öğren.
Maalesef bazı okullar öğrenciye çocuk muamelesi yapıp imkanları onlara açmıyorlar. Zorunlu ders labları haricinde buraya girmen yasak yada yasakmışcasına kurallar koyuyorlar.
5) Elektrik / Haberleşme / Elektrik - Elektronik
Maalesef bir türlü anlam veremediğim karşılaştırma.
Tabiki hiç birimiz çalışacağımız işi bilmeden ve ne istediğimizi tam olarak anlamadan bölümlere giriyoruz ama en azından Elektik mi Elektronik Haberleşme mi buna karar vermen lazım. En azından yüksek gerilim ile uğraşmam diyorsan EHM, donanım tasarlamak ve onlara yazılım yapmak diyorsan yine EHM, Güç elektroniği / elektrik makinaları ilgilini çekerse elektrik gibi alt şeyler düşünebilirsin.
"EHM de iş yok" gibi safsatalara inanma. Yazılım/ Donanım tasarım/ havacılık/savunma/otomotiv sektörlerinin tümünde rahatlıkla iş bulunabilir.
6) EEM'cinin Yazılım Mühendisliği Hatası
4 yıl transistorle uğraşıp sadece donanım vs göreceğin için yazılım konularından uzak kalacağını bil. Bir kaç ders dışından yazılım görmeyeceksin. (Seçmeli ders almıyorsan ayrı) Bu yüzden 3. sınıfta donanıma lanet olsun ben yazılımcı olmak istiyorum dersen bu biraz yorucu olabilir
Bu yüzden yazılım merakın var ise bilgisayar mühendisliği veya yazılım müh. bölümlerini seçmende fayda var. Çok fazla insan EHM ye yada Elektriğe gidip "yazılım daha kolay dert tasa yok" şeklinde sektör değiştirme zihniyeti içerisinde. Bu seçim çok önemli çünkü yazılıma yönelik ders almak donanımla uğraşmaktan daha avantajlı olabilir.
Anlatılacak çok şey var ama dağınık anlatmak istemiyorum mümkünse sorularını yazmaya devam et teker teker cevaplıyım.