Turgay Abaya
Aktif Üye
Merhaba .Ben hobby amaçlı ancak çocukluktan beri mekatronikle uğraşan biriyim. Son tasarladığım motorun verimini ölçerken mekanik gücü bulabiliyoruz ama harcadığımız enerjiyi bulmada sorun var.Şöyleki En son Fluke marka True Rms cihazda aldım, firmasıylada teknik anlamda görüştüm oda net cevap veremedi Fluke lada diğerleri ilede ölçerken problem şu.Ben bu motorun her iki bobinine tasarladığım hall sensör ve mofset devresi ile ayrı devrelerle Alternatif kare dalga veriyorum ve motor bobin giriş kısmından ise multimetre ile ölçmeye çalışıyorum. Ben herbir bir bobini ayrı ayrı ölçüp toplam bobşblerde harcanan enerjiyi bulmaya çalışıyorum. Sorun şuki multimetrelerin hiçbiri kare dalgayı görsede sanırım duty cycle boşluğunu görmüyorAşağıda sırasıyla resimlerde görüldüğü şekliyle A)Ben 360 derece boyunca bobine 180 dercede bir yönü değişen arada boşluk olmayan yani duty cycle"ı 1 olan akım versemde B)Benim asıl motorumdaki gibi bobine 180 derecede bir yönü değişen Ac KARE dalga vesem yani duty cycle 1/2 olsada C )Hatta sadece 360 derecelik periyotta 90 Derecelik Kare dalga versemde duty cyle 1/4 olsada yine ÖLÇÜLEN ETKİN VOLTAJ ÜÇÜNDE AYNI ÇIKIYOR ,ARADAKİ BOŞLUKLARI SANKİ MULTİMETRE GÖRMÜYOR.Multimetredeki ölçtüğümüz değeri DC akımdaki gibi duty cycle değeri ilemi çarpmak lazım acaba ,bu konuda tecrübesi olan varmı ?