Ölümcül elektrik çarpılmalarında insanı öldüren akımdır/gerilimdir

Siz 220v diyorsunuz ben 380v ölçtüm diyorum. Ustamın elleri ayakları nasırlıydı hiç etkilenmiyor musun diye soruyordum çok hafif gıdıklıyor diyordu. Ben bunu bizzat yaşadım.

üstadım mesaj alıntılamadım ama mesajım @devreci arkadaşa bi cevaptı. ben de konu içinde faz kablosunun izolesini ağzıyla sıyırıp çarpılmış fakat ölmemiş bi arkadaşın hikayesini anlatmıştım. nasırlı, şerbetli insanları genelleyemeyeceğimizi siz de takdir edersiniz.
 
Duruma göre değişen birşey anlaşılan elektrik çarpmasının sonucu. Ben hayatımda iki kez çarpıldım 220'ye. Birinde çocuktum, apartman otomatiğine çarpılmıştım. Önce bir tuttu bırakmadı ama kısa sürdü. O zaman ilginç bir şekilde yarattığı etki hoşuma gitmişti biraz, böyle gıdıklar gibi bir şey. Biri de geçenlerde elektronik karta güç verirken güç girişini yanlışlıkla avuçladım :) , o zaman bir yanma hissettim ve hemen bıraktım. Temas ettiği yerde beyaz nokta gibi birşey oluştu. Ama tabii üçüncüde ölmeyeceğimin bir garantisi yok.
 
Yanlış anlaşıldı vucutdan geçen amper watt/s olarak kıyasladığımızda belki onbin kat daha fazla güç geçmesine rağmen ölmeyen insanlar var,
mesela çivici katil :) .

Daha yeni haberlerde vardı iki çocuk og direğe demir çubuk uzatıyordu birisi öldü birisi kurtarılmıştı , ayaklarından dev ark çıkmıştı en azından ayakları çok kötü yanmıştır.

Ben küçükken bizzat sahit oldum mahallede direkte çalışma yapan bir abimiz anlık 220v elektirk çapmasıyla ölmüştü, bir eli demir direkte diğer eli kabloda adamda anlık bir hereketlenme oldu sonra direkte asılı kaldı hemen öldü 220 v adam ölürmez olur mu hiç .

Daha kötüsü elektrik çarpması sonucu kalbi durmayan , eliyle 220v bir cihazı tutarken elektirk çarpıyor ama bırakamıyor çünkü elektrik el kasının daha da sıkı tutmasına neden oluyor, solunum kesiliyor ve boğularak ölüyor dakikalarca acı çekiyor , ölümün en acılısı.

çivicinin çarpılma hikayesini bilmiyorum ama örneğin çamaşır makinesi gövdesine temas edip 220 volta çarpıldığını söyleyenler var. dolaylı temaslarda muhtemelen şebeke gerilimine maruz kalınmıyor ama devreyi incelenmeden de net bi şeyler söylemek zor.
 
Elektrik çarpılmalarından sonra vücutta elektroliz başlıyor eskiler tuzlu su içirilmesini tavsiye ederdi. Çarpılan kişiye 1 hafta geçmeden kefeni yırttın demezlerdi çünkü organlardaki tahribat ve fonksiyon kaybı zamanla artmakta 1 hafta 10 gün sonra çarpılan kişi ölebilmekteydi. Bir akrabamın sağ kolunda elinden omzuna kadar damarlarındaki kan kurumuş pul biber gibi olmuştu ameliyat üzerine ameliyat oldu.
Konuyla ilgili sürekli başrol akımdır diye ısrar etmemin sebebi;
Trakyalı mehmet ustam vardı adam bir eline fazı bir eline nötr kablosunu alır çarpılmazdı(elleri kaplunbağa derisi gibi nasırlıydı) hatta bir keresinde bir eline bir fazı diğer eline diğer faz kablosunu aldı ölçü aletiyle elinde tuttuğu kablonun bakırlarından ölçüm yaptığımda 380v'u görüyordum. Bir insan 50v ile çarpılıp ölebilirken başka bir insanı 380v sadece gıdıklıyordu. Özetle gerilim ve direnç değişkendir esas olan akım, akımın ilerleyiş yolu ve etki süresidir. Bu yazdıklarım hep alçak gerilim için yüksek gerilimde sonuç ya ölümle yada ağır yaralanmayla sonuçlanıyor. (Nadiren hafif yaralı atlatan ustalarıma da şahit oldum.)


Ben bunu reddetmiyorum ki. Burada yine yüksek direnç sayesinde voltajın akım oluşturma kabiliyeti azalmış oluyor. Bu Ohm Kanunu'na uygun zaten. Herşey bu çerçevede fizik kurallarına uygun gerçekleşiyor. Ama o voltaj olmasa akım zaten hiç olmayacak. Ortada çok enteresan bir bilmece yok, ikisi de birbirinden ayrılmaz bir ikili, akımın oluşması için voltaj şart, ölüm için de akım.

Dediğinizi gayet iyi anlıyorum. Ancak, birbirlerine sebep-sonuç ilişkisiyle bağlı iki olgudan birini suçlu ilan etmek, diğeri öldürmez demek yanlış diye düşünüyorum.

Videodaki kurşun-katil analojisi güzel bir örnek. Birisine ateş edip ve sonra "katil öldürmez, kurşun öldürür, benim suçum yok" demek gibi birşey oluyor.

Diğer türlü yaklaşacaksak, öldüren voltaj ya da akım değil, düşük direnç/empedanstır desem de doğru olurdu o zaman.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,014
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top