Ömürboyu lisans ile satılan Rhino 8 CAD programı

Sercan

--
3. havalimanında, Türkiye’nin en prestijli firmalarında çalışan, özellikle BİM konusunda oldukça uzman bir mimar arkadaşım var. AutoDesk ürünleri için Türkiye distribütörlerine AutoDesk'in daveti ile ürünleri tanıtıyor. Yani, AutoDesk adına konuşabilecek, yazılımlarını en ince ayrıntısına kadar bilen biri.

Birkaç gün önce bir araya geldiğimizde ben de Fusion hakkındaki kaygılarımdan bahsettim. FreeCAD öğrenmeye çalıştığımı, onun da ne kadar zorlayıcı olduğunu anlattım. Kendisi zaten birçok yazılımın sadece nasıl kullanıldığını değil, hikayesini bile kuruluş yıllarına kadar biliyor.

Bana, "Senin için en uygun yazılım Rhino olur." diye tavsiyede bulundu.

Ömür boyu lisans mantığında ilerliyor. Üstelik öğrenci lisansı alabilirsen bunu profesyonel işlerinde de kullanabiliyormuşsun; böyle bir kısıtlama yokmuş. Rhino’nun sahibi bu konuda çok net bir duruşa sahipmiş. Autodesk firmayı satın almak için birçok kez teklif götürmüş, hatta Rhino için geliştirilen bir eklentiyi çok iyi bir fiyata almışlar. Ama firmayı satın almak isteseler de sahibi satmamış. Arkadaşım da sırf bu duruşu desteklemek için Rhino’yu satın almış ve şahsi olarak kullanıyormuş.

Ben de merak ettim açıkçası. Önümüzdeki bir iki ay içinde 90 günlük deneme sürümünü indirip kullanmayı düşünüyorum. Denemeden önce de forum ahalisini hem bilgilendireyim hemde bir konuşayım istedim. Bu yazılımı kullanan var mı? Sizce artıları ve eksileri neler?

Cad tasarım uygulamaları en belirgin farkı doğrudan eskiz çözümleyicileri bulunması. Bir zaman kadar önce 3d tasarım uygulamalarının genelini araştırdığımda çok daha havalı görünen, organik diye belirtilen tasarımların yapılmasını hedefleyen uygulamalar eskiz tasarım imkanı sunmuyor olduklarını farkettim.

Sanırım Rhino da benzer şekilde daha çok organik tasarım alanına hitap ediyor gibi. Blender da organik tasarım hedefleyen bir hayli güçlü araçlar ve pluginlerle desteklenmiş, ücretsiz bir uygulama. Bir blender kullanıcısı blender da çalışması üzere sketch solver plugin geliştirmekteydi. Youtube de videolarına rastlamıştım. Belki yıl aşırı olmuştur o zamanlar biraz denemek istemiştim , ancak en temel özelliğin plugin ile sistemin geneline entegre edilmeye çalışılması... pek birşey beklememek gerek.

Sonra tekrar kuzu kuzu freecad devam :oops:.

Rhino özellikle karmaşık şekilli yüzey geometrilerinde (complex free-form surfaces) çok güçlüymüş. Bu yüzden de endüstriyel tasarım, mimari ve ürün tasarımı gibi alanlarda sıkça kullanılıyor. NURBS (Non-Uniform Rational B-Splines – düzgün olmayan rasyonel B-eğrileri) tabanlı bir yazılım olduğu için serbest biçimli yüzeyler konusunda en iyi seçeneklerden biri olarak geçiyor.

Benim çizimler 3D yazıcı için olacağı için bu kadar ileri seviye yüzey modellemeye ihtiyacım olur mu emin değilim ama yine de indirip deneyeceğim.

Bu arada Fusion ve FreeCAD biraz farklı, onlar daha çok parametrik modelleme mantığıyla çalışıyor gibi anlıyorum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,056
Üyeler
3,211
Son üye
mgumus1806

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back