Opamp çalışmaları için simetrik güç kaynağı

ibrahimcelik

Kıdemli Üye
Merhaba herkese hayırlı günler ve hayırlı çalışmalar dilerim opamp denemeleri ve çalışmaları için nasıl bir güç kaynağı yapmayı tavsiye edersiniz ?

Sadece opamp testi için kullanacaksan ve bütçe kısıtlıysa aşağıdaki gibi bir mini trafo ile 7805 ve 7905 kullanıpsabit simetrik +/-5V DC elde edebilirsin. 14V AC çıkış veren bir trafo ile bunun +/-12V DC, +/-9V DC gibi çeşitlendirmek de mümkün...

Bu tarz trafolar hurda kartlarda bolca bulunuyor.

20230829_140653.jpg

En iyisi bağımsız iki tane güç kaynağı kullanmak. Böylece hem simetrik besleme olarak kullanırsın, hem de seri/paralel bağlama olanakları olur.

En iyisi bağımsız iki tane güç kaynağı kullanmak. Böylece hem simetrik besleme olarak kullanırsın, hem de seri/paralel bağlama olanakları olur.
Bağımsız ama farklı model güç kaynaklarını seri veya paralel bağlama konusunda ne düşünüyorsun Timur abi?
Bana biraz sıkıntı olur gibi geliyor.
Ama mesela seri koşulunda iki kaynak da 12 volt diyelim biri 4A diğeri 7A max veriyor, 24 volt 3A çekmek sıkıntı yaratır mı?
Hatta önden akım sınırlamalarını ayrı ayrı 3A ayarlayarak başlarsak?
Paralel kısmında tam emin olamıyorum daha kafa karıştırıcı geliyor.

İki farklı kaynağı sorunsuz seri bağlayabilirsin. Çekilebilecek maksimum akım, en zayıf olan kaynağın verebileceği akımdır.

Paralel bağlantıda sorun çıkmaması için iki kaynağın da dijital ayarlı olması ve ayarlanan voltaja çok yakın voltaj vermesi lazım, yoksa bir kaynaktan diğerine akım akar.

Opamp fazla akım çekmez. İki tane 9V pil ile opamp denemeleri yapabilirsin. Bir tane Korad var zaten sende, diğerini alana kadar idare eder seni. Veya bir şekilde iki sekonderli bir trafo bulursun, LM317 ile iki tane regülatör yaparsın, al sana bağımsız iki güç kaynağı.

Veya L272 gibi bir power opamp kullanarak korad'dan simetrik voltaj alabilirsin. Şu konuları incele:

Ben direk lm317 ve 337 ile 1A güç verebilecek bir devre düşündüm sizce bu yeterli olur mu ?
Ben de böyle yaptım :). 13V-13V gibi küçük bir simetrik trafoyla. 2 tane potansiyometreyle eski bozuk smps kutusuna uzay montaj. Voltmetresi bile yok ama iş yapıyor. Yalnız neden anlamadım 3 tane lm337 daha bağlarken yandı. Çipler mi dandikti, ben mi yanlış bağladım emin değilim. Şimdi düzgün çalışıyor da kusurları malum :) .

psu.jpg

Opamp fazla akım çekmez. İki tane 9V pil ile opamp denemeleri yapabilirsin. Bir tane Korad var zaten sende, diğerini alana kadar idare eder seni. Veya bir şekilde iki sekonderli bir trafo bulursun, LM317 ile iki tane regülatör yaparsın, al sana bağımsız iki güç kaynağı.
Abi 2 tane smps adaptör ve lm317 ile lm337 ikilisi iş görür dimi illaki ki trafoya gerek yok ?

Abi 2 tane smps adaptör ve lm317 ile lm337 ikilisi iş görür dimi illaki ki trafoya gerek yok ?
Görür iş görmeye de smps gürültüsü regülatörlerin çıkışına daha düşük de olsa yansır. Bu çok sorun değil tabii. Ama madem iki smps birleştireceksin. lm337 ile hiç uğraşma, @taydin 'ın dediği gibi 2 tane ayrı yap. Daha kullanışlı olur. Hem lm337, lm317'ye göre daha pahalı...

Bir korad bir de kademeli 12v a kadar güç kaynağım var o yüzden ufak birşey istiyorum
Görür iş görmeye de smps gürültüsü regülatörlerin çıkışına daha düşük de olsa yansır. Bu çok sorun değil tabii. Ama madem iki smps birleştireceksin. lm337 ile hiç uğraşma, @taydin 'ın dediği gibi 2 tane ayrı yap. Daha kullanışlı olur. Hem lm337, lm317'ye göre daha pahalı...

Piyasadaki ucuz LM337 lerin sahte olduğunu düşünüyorum. Aliexpress'ten 10 tane almıştım 2 dolara, hepsinin içi boş çıktı. Mouser'de orijinalinin tane fiyat 8 dolar, 2 dolara 10 tane alınca kaşınmış oldum, Çinli de kaşıdı :mad:

Sen iki tane 9V pil ile yap denemeleri. Tertemiz DC voltaj ile çalışmış olursun :)

Ben şunu yaptığım günden beri kullanıyorum. Her türlü işimi görüyor.

Ben şunu yaptığım günden beri kullanıyorum. Her türlü işimi görüyor.

Ben de bunu arıyordum abi teşekkür ederim

LM317 ve LM337 leri Karaköy Elektronik yada Özdisandan alabilirsin.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back