OPAMP Tarihi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,497
OPAMP'lerin ortaya çıkış nedeni ve ilk keşfedeni ile ilgili Op Amps for Everyone 4th Edition kitabının giriş bölümüde yer alan bilgi:

1934 yıllarında Harry Black, New York City'deki evinden çalıştığı yer New Jersey'deki Bell Labs'e tren ve vapurla gidip geliyordu. Vapur yolculuğu Harry'yı sakinleştiriyordu ve kavramsal düşünme fırsatı sağlıyordu. Harry'nin çözmesi gereken zorlu bir problem vardı. Telefon hatları uzun mesafeleri katettiğinde, yükselteçlerin kullanılması gerekiyordu ve mevcut verimsiz yükselteçler telefon servisini kısıtlıyordu. Yükselteçlerin imalat sonrası kazançlarındaki toleranslar kötü idi, ama bu, kazançlarının imalattan sonra ince ayardan geçirilmesi ile çözülmüştü. Ama bir yükselteç fabrikada her ne kadar doğru bir şekilde ayarlandı ise de, sahadaki kullanım şartlarında kazanç o kadar çok değişime uğruyordu ki, görüşme ses seviyeleri ya çok düşük kalıyordu, yada ses kalitesini bozacak kadar çok yüksek oluyordu.

O zamana kadar kararlı bir yükselteç yapmak için birçok girişimde bulunulmuştu, ama sahadaki sıcaklık değişimleri ve telefon hatlarındaki besleme voltajı dalgalanmaları kontrol edilemez kazanç değişimlerine sebep oluyordu. Harry, pasif komponentlerin, aktif komponentlere göre çok daha kararlı olduğunu biliyordu. Dolayısıyla, bir yükseltecin kazancı, sadece pasif komponentlere bağlı olarak ayarlanabilse, problem çözülmüş olacaktı. Her zamanki vapur yolculuklarından birinde, Harry'nin üretken beyni yükselteç problemi için özgün bir çözüm ortaya koydu ve yolculuğu sırasında da bu çözümü belgelendirdi.

Çözüm, önce gerekenden çok daha yüksek kazanca ve bant genişliğine sahip bir yükselteç yapmak, sonra da çıkış sinyalinin bir kısmını girişe geri beslemek idi. Bu geri besleme de öyle bir şekilde yapılmalı ki, kazanç, devredeki aktif komponentler yerine, tamamen seçilen pasif komponentlerin değerine bağlı olsun. Buna "negatif geri besleme" denir ve tüm modern op amp devrelerinin temelinde yatan prensiptir. Harry, vapur yolculuğu sırasında, bilinçli olarak ilk geri besleme devresinin kullanımını belgeleyen kişi idi. Eminim bundan önce devre tasarımcıları kazara veya istemeden geri besleme devreleri oluşturmuşlardı, ama tasarımcılar ortaya çıkan etkiyi görmezden gelmişlerdi!

Bell Labs'de çalışan yönetici ve diğer tasarımcıların isyan ve feryatlarını duyar gibiyim. Şunun gibi bişey dediklerini tahmin ediyorum, "30 KHz kazanç-bant genişliği elde etmek zaten yeterince zor, ve bu dangalak bizden 3 MHz kazanç-bant genişliğine sahip bir yükselteç tasarlamamızı istiyor. Üstelik neticede istenen bir ses yükselteci". Ama sonunda böyle bir yükselteci tasarladılar, problem de çözüldü, ve negatif geri beslemenin faydalarının farkına varıldı. Op amp artık doğmuştu. Ama ayrı bir komponent olarak kabul edilmesi ve op amp ismini alması için daha yıllar geçmesi gerekecekti.
 
Son düzenleme:
Evet, op amp'leri yaygın olarak kullanıyoruz, ve temel devreleri nasıl kuracağımızı biliyoruz, ama bazan bir komponenti ilk ortaya çıkaran tarihi süreçlerde çok önemli dersler vardır. Bu tarihi okumak, devre tasarımında daha derinlemesine bilgi sahibi olmamızı sağlar. O yüzden, tarih deyip geçmemek lazım :)
 
Okullarda Bilim Tarihi, Sanat Tarihi dersleri olmalı. Tarih bilgisi daha bir anlam kazanıyor
 
Eskilere çok ta takılmamak lazım.
Sadece yapıyı iyi anlatıp kullanıp dahada geliştirilebilir ne yapılır diye düşünecek kapıyı aralamak lazım.
Çin 1 günde 257 patent kaydı yaptırmış (Radyo haberlerinden Yanlış hatırlamıyorsam) Sürekli yeniliklere yelken açacak beyinleri yoğurmak gerek.
Maalesef şu teknoloji yaşlılığımda yanıma geldi.
40-50 yıl önce gelseydi neler gfarklı olurdu diye düşünmeden edemiyorum.
Adamlar 57 lerde bilgisayarlar yapmaya başlamışlar (ben doğmazdan önce) ben 17 yaşında ancak diyotla tanışabildim. Kapı devreleriyle işlem yapmak ise oldukça sonraları oldu. Zira çok geriden gelip nal topladım milletçek yaptığımız gibi.

Çin nasıl olduda bu kadar 99 larda hızlı bir ivmeyle buralara kadar tırmandı?
Biz niye 2 ileri bir geri sayıp durduk.
Eğitimle mi ilgili yoksa siyasi yapımızlamı, coğrafyamızlamı yoksa genlerimizlemi alakalı?

Benim ise ömrüm bitmek üzere.
Şimdiye kadar sadece tek patentlik iş yaptım ama patron patentini aldımı bilmem.
Sonuçta şirkete mal olmalı şirket çatısı altında olduğundan dolayı.

Demem o ki hep ileri daha da ileri..
Önümüzde takoz olacak hiç birşeye takılmadan hemde.
Her ferdin kendi alanında hedeflemesi gereken bu olmalı.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,121
Mesajlar
121,233
Üyeler
2,885
Son üye
ozcanthegreat

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back
Top