PCB tipi elektronik yük

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
25,236
Bugün forumdan @sedat ın gönderdiği PCB tipi elektronik yük elime geçti. Öncelikle resimlerini paylaşayım. Haftasonu bununla deneyler yapacağız.

1707919124155.jpeg


1707919139598.jpeg


1707919156131.jpeg
 
Arkadaki besleme girişine 12V bağladım. Şu anda boşta 75 mA gibi bir akım çekiyor. Sonra da girişleri güç kaynağına bağladım.

1707920779126.jpeg
 
Yalnız şöyle birşey dikkatimi çekti. Derhal 1 A çekmeye başlamadı, yavaş yavaş rampa yaptı. Bu ayarlarla ilgili bir durum olabilir. Bakalım bir süre çalışsın bu şekilde.
 
Yarım saattir çalışıyor. Fan hızı biraz artıp 1350 rpm oldu, CPU ve MOS sıcaklıkları da sırasıyla 30 ℃ ve 32 ℃ değerlerinde stabil hale geldi.

DSC00327.JPG
 
Yalnız şöyle birşey dikkatimi çekti. Derhal 1 A çekmeye başlamadı, yavaş yavaş rampa yaptı. Bu ayarlarla ilgili bir durum olabilir. Bakalım bir süre çalışsın bu şekilde.
Umarım akıma hızlı aç kapa yapabiliyordur. Güç kaynaklarının regülasyonunu test etmemizi sağlar.
 
Ekran sanki az akım çekiyor gibime geldi. 75mA iyiymiş. Acaba ayarladığın 1A'e dahil mi acaba bu 75mA?
 
Fan hızı yüksekmiş, iyi ses yapar muhtemelen.

Neredeyse hiç ses gelmiyordu. Soğutucu tasarımı sayesinde hava bir yere çarpmadan akıp gittiği için herhalde.

Ama ayarları biraz inceledim, tuş takımında fazla ayarlanabilecek bir yer görmedim. Herhalde WIFI veya BT üzerinden daha ayrıntılı bir menüsü var, ona sonra bakacağım.
 
Şimdi elektronik yükün devreye girmesinin grafiğini inceledim. Keskin bir şekilde devreye girmesi sağlanamıyor. Yumuşak bir şekilde devreye giriyor. Bu durumda bu elektronik yükü sadece statik yük testlerine kullanabiliriz. Bir güç kaynağının dinamik performansını değerlendirmek için kullanamayız, çünkü bunun için yükün olabildiğince kısa sürede belli bir akım değerinden diğerine geçmesi lazım.

 
Kısaca elektronik yük çok gerekli değil. 5..10 çeşit rezistans edinerek aynı amaçla kullanılabilir.

Test edilecek kaynağa göre ağır şartlar sunabilen yük dizayn etmek yerinde olur.
 
Rezistans bağlamaktan çok daha iyi, orası kesin. Tam olarak 3.000 A akım çekmen gerekiyorsa bunu rezistansla nasıl yapacaksın? Yapamazsın.

Ayarlanan akımı miliamper altı doğrulukta çekiyor, onu net görebiliyoruz videoda. Bu önemli bir artı. Elektronik yüklerin sağladığı standart CC, CV, CP, CR modlarının hepsi var. Ama yavaş tepki veriyor. Çok yavaş oturan bir PID algoritması kullanılmış sanki.
 
Bu da ayar ekranı. Ayar ekranından da görüldüğü üzere, ürünün de açıklamasından anlaşılacağı üzere, bu cihazın asıl amacı aküler üzerinde testler yapmak.

1708501136125.jpeg
 
Ne işe yarıyor, cihaz google'da aradım ama bu scoop mu ? :kafa_samar:
 
Rigol DL3000 serisi gibi profesyonel bir elektronik yükte devreye girme hızı geniş bir aralıkta ayarlanabilmektedir. DL3031A modelinde devreye girme hızı 0.001A/μs ile 5A/μs aralığında ayarlanabiliyor. Mesela 3A veren bir güç kaynağının çıkışından hiç akım çekmiyorken 1μs sonra 3A çekebiliriz. Aynı şekilde 3A çekiyorken, 1 μs sonra hiç akım çekmeyebiliriz. Bu da güç kaynağının dinamik performansı hakkında çok net bilgi verecektir. Mesela yük devreye girdiği an voltaj ne kadar dip yapıyor? Yük devreden çıkınca voltaj ne kadar yukarı fırlıyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
7,778
Mesajlar
129,157
Üyeler
3,133
Son üye
Makensis Makine

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back
Top