Pi5 NVME Boot

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
1,874

Raspberry Pi 2024 yılbaşından önce NVME adaptörü çıkaracağını duyurmuştu ama stoklara girmesi 2024 Temmuz ayını buldu. Raspberry Pi NVME adaptör üretimi kaliteli olsa da fan için yeterli havalandırma alanı sağlamıyordu. Bu yüzden Waveshare NVME adaptörü PCBWAY sayesinde temin ettim.

1720771020986.png

2230 ve 2042 boyutlarındaki NVME diskleri destekliyor. Ayrıyeten üzerine INA219 akım okuma çipi yerleştirilmiş. INA219 sayesinde NVME diskin çektiği akım, küçük bir pyhon script ile okunabiliyor. Kartın 3A kadar 3.3V besleme desteği var ama bu akım Raspberry Pi 5 headerdan çekileceği için güç tüketimi düşük bir disk seçimi uygun olacaktır.

Diski taktıktan sonra PCIE kabloyu taktım. Burada kablo yönüne dikkat etmek gerekiyor aynı kablo 4 farklı şekilde takılabiliyor.

1720771269123.png




Bu sayfadaki yönergeyi takip ederek,
/boot/firmware/config.txt dosyasına aşağıdaki satırı ekleyip reboot ettim.

/boot/firmware/config.txt:
dtparam=pciex1

Sonrasında
NVME check:
lspci
komutu ile diski tanıyıp tanımadığını kontrol ettim.

Diski formatlama gereği duymadım.
Raspberry Pi sitesinden Pi Imager programını
pi imager kurulum:
sudo apt install rpi-imager
komutu ile kurdum.
Hedef disk olarak NVME seçip işletim sistemini yükledim. Sonrasında
nvme boot:
sudo raspi-config
komutu ile boot order kısmından "NVME first" seçerek kaydettim. Sonrasında Raspberry pi'yi kapatıp SD kartı çıkardım. Yeniden açıp NVME diskten boot etmesini sağladım.
Kurulum ve güncellemeler sonrasında hız olarak afaki bir fark göremedim ancak veri okuma ve yazma hızlarında illaki hızlanma olacaktır.
Normalde Sandisk 32GB SD (A101 de satılanlar) kart kullanıyorum.

Kullandıkça detayları ve gördüğüm farkları yazarım.
 
Son düzenleme:
pi4 veya pi5 üzerinde ne kadar hız farkı oldu ? açıkçası SD kartlar endüstriyel projelerde bana güven vermiyor. hemen değil ama aylar belki de 1-2 yıl sonra o kartlar bozulur gibi geliyor.
 
SD kartlar bana da güven vermiyor. Ama ssdlerin de garantisi yok. En güzeli yazılımı kartta veriyi bulutta tutmak. Kart iptal olursa yeni kart takılır ama veri kaybolmaz.
 
SD kartlar bana da güven vermiyor. Ama ssdlerin de garantisi yok. En güzeli yazılımı kartta veriyi bulutta tutmak. Kart iptal olursa yeni kart takılır ama veri kaybolmaz.
ben linux ile çok uğraşmıyorum ama endüstriyel bir projede arkadaşlar şöyle yapmıştı. boot ederken sistem kendi imajını bir ramdiske atıyor. swap dosyası vs bu ramdiskte tutuluyor ve normal çalışma esnasında özel bazı dosyalar hariç sd karta yazma yapmıyor. en azından benim anladığım kadarıyla böyleydi.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,342
Mesajlar
107,848
Üyeler
2,622
Son üye
Cemil47

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top