PIC Basic

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,779
Birçok yerli ve yabancı forumda PIC Basic'ten bahsedildiğini görüyorum. PIC Basic Pro diye paralı bir derleyici var, oldukça popüler. Belki bedava olan derleyiciler de vardır. PIC Basic ile C yi karşılaştıracak olursak, ticari projelerde hangisi daha yaygın kullanılıyordur?

Sormamın sebebi şu: Ben PIC üzerinde C ile programlama yapmanın daha iyi olacağını düşünüyorum. Yazılan C kodunun (eğer taşınabilirliğe dikkat edilerek yazılmışsa) büyük ölçüde başka işlemcilerde de çalışacağını, daha yüksek performans elde edileceğini, bellek gereksinimlerinin daha az olacağını düşünüyorum. Ama tabi biraz daha fazla emek gerektirecek.

Ama, eğer PIC kullanılan piyasadaki ürünlerin büyük çoğunluğunda PIC Basic yazılımı çalışıyorsa, yani hem hobi alanında hem de ticari alanda PIC basic çok yaygın ise, o zaman bunu es geçmemek lazım ve öncelikle bununla programlamaya başlamak lazım. C ile programlama bu durumda ikinci aşamada öğrenilmeli.
 
Abi çok büyük bir hata olur Bence Herkes ilk ASM den sonra C den başlamalı. PBP diye bir şey kalmadı Bence , kullananlar ise bir zaman BASIC dillerinin meşhur olduğu dönemlerden gelen kişiler.

PBP dili Yapısı gereği ASM yi andırıyor zaten. LABEL ler filan. Bir kişi PBP öğreneceğine Gitsin ASM öğrensin. bir yandan donanımıda öğrenmiş olur.

Lisede banada PBP gösterdiler çok büyük sorunlar yaşadım C diline geçiş yaparken. bir türlü alışamıyordum. Şimdi PBP dönermiyim dönmem bence eziyet. tabi bu benim şahsi görüşürüm.

Ayrıca gömülü sistemler piyasası hızla ilerliyor ARM aldı gitti başını. C den C++ bile geçiş yapılmaya başlandı. Bence PBP gibi bir dille bu dönemde ve piyasa bu denle hız almışken ilerliyorken. bir kişinin PBP öğrenmesi olduğu yerde saymasından başka bir şey değildir. diye düşünüyorum.
 
C dili taşınabilirlik ve hız açısından iyidir. Bir programı, hem PIC hem ARM'da derlemenin en kestirme yolu C dilini kullanmaktır. Microchip Firması'nın MPLAB IDE'si ve XC8 derleyicisi ücretsizdir. Ayrıca, açık kaynak Small Device C Compiler derleyicisi de varmış; ancak, daha denemedim.

BASIC dili, C'nin sözdizimine alışamayanlar için iyidir. Doğal dil gibi bir sözdizimi vardır.

PIC gibi ufak mikrodenetleyicilerin kullanım alanı her zaman olacakır. Çünkü, maliyet açısından daha ucuzdurlar. ARM mikrodenetleyiciler ise daha büyüktür ve maliyet açısından daha pahalıdır.

C++ dili, C dilinden daha büyük kod üretir ve bu kod daha çok kaynak tüketir. Bunun nedeni, nesne tabanlı yapısındandır. Ancak, C++ dilinde verilmli şekilde programlamada daha çok hız elde edilebilir.
 
Konuyu hortlatmak gibi olmasın, ancak forumda gezinirken bu başlık altında paylaşayım dedim.

Proton BASIC diye bir IDE var. Microsoft Windows XP ve üstü Microsoft sürümlerinde çalışıyor. Eskiden bu yazılım ücretliyken şimdi ise ücretsiz olmuş. Proton BASIC'i şu ana kadar deneyemedim.

http://www.protonbasic.co.uk/
 
Kodlamaya 95 yilinda qbasic ile basladim. Programlama mantigini bana ogrettigi tartisilmaz ancak o donem yine kullanilabilir olan turbo C de ayni isi gayet rahat yaparmis..

Uzun zamandir pic e elimi surmedim. Ugrastigim donemde de basic diline asina oldugum icin picbasic ve picbasicpro kullandim.

Simdilerde arduino sayesinde c diline iyice alstim artik. Nesye yonelik programlama kutuphane olusturma kisimlarinda hala biraz zorlaniyorum.

Bazen popiler dillere goz atarim ornegin phyton. Asinalik olarak C den farksiz geliyor bana. Ancak basic oyle degil. Basic kullanicisi basic disina cikmak istemiyor...

Sahsi fikrim basic dili uzatmalari oynuyor... Dilin kendisi kotu degil orda bir sorun yok. Basic yabanci dil olarak ingilizce yerine fransizca tercih etmek gibi birsey...
 
Konuyu hortlatmak gibi olmasın, ancak forumda gezinirken bu başlık altında paylaşayım dedim.

Proton BASIC diye bir IDE var. Microsoft Windows XP ve üstü Microsoft sürümlerinde çalışıyor. Eskiden bu yazılım ücretliyken şimdi ise ücretsiz olmuş. Proton BASIC'i şu ana kadar deneyemedim.

http://www.protonbasic.co.uk/

Proton basic'in bedava sürümü sadece bazı PIC MCU'lar için kod üretebiliyor (20 - 30 farklı MCU). Bu listenin dışındaki bir MCU ile proje yapıyorsan gene lisans satın almak gerekiyor.
 
PLC bende hiç pozitif bir çağrışıma sebep olmuyor :mad: İran uranyum zenginleştirme tesislerinde Siemens PLC'ler kullanılıyordu ve İsrail/ABD bir virüs ile bunları hackledi ve koca tesis kendi kendisini imha etti. Umarim bizim kritik tesislerimizde batı menşeli böyle PLC ler kullanılmıyordur ve yerlileri kullanılıyordur.
 
Plc programi ladder logic olarak gecer. İddaya gore dunyanin en kolay gorsel programlama dilidir.

Kendi ihtiyacim icin arduino nano tabanli bir plc urettim. Arduino derken arduino sadece mcu isini hallediyor. Endustriyel ortamlarda hali hazirda sorunsuz kullaniyorum. Aliskanlik uzere kendi ide si uzerinden c ile programliyorum. Ancak arduino yu ladder ile programlayan 3. Parti ucretsiz bir yazilimda var. Onuda denedim gayet basarili calisiyor. Hatta ayni anda bircok inputtan islem yaparken programin akisinin aksamamasi adina c de bir suru kod yazarken ladder ile dertiz tasasiz bu isler hallediliyor...

Biraz yaptigim plcden bahsedeyim;

9 giris 9 cikis var. Giris ve cikislar optik izole. 5 giris analog olarak kullanilabiliyor. 0-5, 0-10v ve 4-20ma destegi var. İsletme sirasinda ayar icn dahili iki adet trimpot var. Tum girisler 5-30v arasi kullanilabiliyor. Dahili. Pull up ve pulldown dipswitchler var. Her giris icin led gosterge ve girisleri simule etmek icin her giriste bir adet mikro sw var. Switchler istenirse girisi gnd ye veya + ya cekiyor. Habelersme icin rs232 ekledim. Cikislarda yarim kopru mosfet var ve pushpull calisiyor ayrica iki adet 6A role var. İstenir ise cikislar 5v veya 24v calisiyor. Dahili rtc ve genisleme yuvasi var... Tum bunlar ray tipi kucuk bir plc kusunun icinde... 4 katli bir devre tasarimina sahip.

Genel amacli olmasi icin baya bir kafa patlatmistim zamaninda... Dahili butonlar sayesinde deney seti gibi tasarim oldu. Aninda dertsiz tasasiz simulasyon ikmani sagliyor.
 
1599073175274.png


1599073293375.png
 
Gerçekten süper olmuş.Elinize sağlık.
Bu PLC MCU ların portları gibi bir mantıklamı çalışır?
 
Paylaşımlar için teşekkür ederim. Aynı zamanda ürün çok iyi bir sistemdir. Bunu geliştirip faydalı model ya da endüstriyel tasarım olarak değerlendirebilirsiniz.
 
Çok güzel bir ürün olmuş. Stabilite durumu nedir? Yük altında vs.

Herhangi bir sorunu yok denebilir. Sadece bir tasarim hatam var. Cikislar yuksek frekansli pushpull pwm basinca isiniyor. Boyle kucuk bir plc den bu beklenmez heralde ancak yazilim ile pwm e engel ol diyemiyorsun. Kodu yazan nano nun kapasitesi dogrultusunda istedigi gibi davranabiliyor. Mosfet yapisini daha iyi tasarlayabilirmisim. Bu nedenle arduino nun pwm destekli pinlerine denk gelen cikislardaki yarim kopruyu kaldirarak open collector cikis yaptim. Normal pwmde sikinti yok. 2-3 yildir sorunsuz calisiyorlar.

Gerçekten süper olmuş.Elinize sağlık.
Bu PLC MCU ların portları gibi bir mantıklamı çalışır?

Plcler konusunda uzman degilim ancak giris seviyesindeki plcler bu projede oldugu kadar esnek kullanim imkani saglamiyorlar. Plc ler biraz daha belli kaliplarin icinde calisiyor. Onun disinda tum plclerin icinde zaten mcu var. Mcu larin portlari ciplaktir. Plclerin portlarinda koruma devreleri vardir ve 24v gibi voltajlar ile sorunsuz calisir.

Paylaşımlar için teşekkür ederim. Aynı zamanda ürün çok iyi bir sistemdir. Bunu geliştirip faydalı model ya da endüstriyel tasarım olarak değerlendirebilirsiniz.


Yorumlar icin tesekkur ederim. Tasarimin esas amaci kendi ihtiyacimi karsilamakti. Bir yandanda ticari bir projeye uygun olarakta gelistirdim. Urun haline getirdim. Arduino kodlamanin popilerligi ile birlikte Nispeten uygun fiyata esnek cozum yaratacak bir urun oldu. Ancak, aciksasi bu urunu pazarlamak icin, seri uretim icin efor sarfetmeye zaman yok malesef. Bu nedenle biraz hobi projesi gibi oldu 20 adet kadar imal ettim. İhtiyac oldukca kullaniyorum.

Bu plc ile soyle bir proje yaptim. Bu arada ethernet modulumde var idc yuvasindan baglaniyor. Bir pc programina i/o destegi saglamam gerekiyordu. Programin ip server destegi vardi. Ethernet uzerinden plc ile programi konusturdum. Programi plc yonetti ve duruma uygun i/o imkani sundu. Bir yandanda ayni pc ile comport uzerinden de konusarak veri tabanina log attim.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,828
Mesajlar
99,423
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top