PIC bazlı yerli geliştirme kartı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,725
Üzerinde PIC işlemci bulunan yerli bir geliştirme kartının internet sayfasına rastladım bugün. Kart arduino'ya çok benziyor, acaba konnektörleri uyumlu bir şekilde mi yaptılar? Öyleyse çok akıllıca. Uygun yazılımla bütün Arduino shield'leri kullanılabilir.

 
Söylediğin çok mantıklı. Umarım pazarlama işini de iyi becerirler. Sitelerinden anladığım kadarıyla oldukça pazarlama eksikleri var.
 
Bir de aynı Arduino'da olduğu gibi bunun IDE sini yazıyorlar. Ama daha release edilmemiş, alpha'da


IDE ve kütüphaneler de açık kaynak kod, ama bir geliştirici grubu, iletişim ve paylaşım ortamı oluşturulmamış. Sadece github'da bir depo açmakla olmaz herhalde bu iş :)
 
Arduino bu işi çok sistematik yapıyor. Arduino'dan önce de Türkiye de bir çok PIC geliştirme kartı üretildi. Karaköyde bir kaç firma üretiyordu. Hepsi kayboldu gitti. Hatta bende de bir programla kiti vardı, zamanla öyle bir hale geldi ki üzerindeki 2x16 ekran kartın kendisinden daha değerli bir hale geldi. Tekrar kullanayım dediğim kaynak bulamadım ben de üzerindeki bileşenleri söktüm kalanı attım.

Bildiğim kadarıyla Ardiuno bu işi üniversitede eğitim kiti olarak başlattı, orada yetişen insanlar video, kütüphane vs gibi bir çok açıklayıcı kaynak üretti. Bugün Arduino ile yeni bir proje üretmek için her kaynağa erişmek mümkün... Bunu tek başına bir firma ya da kurum yapamaz. Kolektif zekadan faydalanıyor adamlar.

Pickat geliştiricileri de umarım yol haritasını çizerken bunlara dikkat ediyordur. Çok satsın çok kazanalım gibi bakkal zihniyeti ile bu işler olmadı/olmuyor. Olmayınca da bu ülkede iş yapılmaz, pazarımız çok küçük vs gibi şeylerin arkasına sığınmak çok kolay...
 
Evet hakikaten arduino'da herşey hazır. Ama bir bakıma da dezavantaj bu. Herkesi hazıra alıştırıyor. Sıfırdan bir firmware geliştirmenin önünde bir engel olarak duruyor.

Gelişmiş ülkelerde zaten herkes arduino kütüphane hazırlamayı biliyor, sıfırdan firmware yazmayı da biliyor. Ama bizde buna yapabilen insan sayısı çok az.
 
Evet hakikaten arduino'da herşey hazır. Ama bir bakıma da dezavantaj bu. Herkesi hazıra alıştırıyor. Sıfırdan bir firmware geliştirmenin önünde bir engel olarak duruyor.
Ben de bu konuda direnç gösteriyorum bir de şu çerçeveden bakmak gerek; Herkes sıfırdan geliştirmeyi öğrenmeye maddi/manevi müsait olamayabiliyor ancak bir kısmı hazır olan işlerle yeni ürünler geliştirmek daha müsait oluyor. Sıfırdan geliştirebilecek insanların kümesi < hazır araçlarla geliştirebilecek insanların kümesi :) Öğrenmek isteyen her türlü öğreniyor, böylesi toplum için daha verimli...
 
2016 yılında da "yerli Arduino" "ioturks" çıkmıştı. Şimdi ioturks.io sitesine ulaşılamıyor. tiwtter'da #ioturks hashtag'ı en son 2018 Temmuz'unda kullanılmış.
"Ayrı varlık" olarak başarısız "yerli ve milli" projeler peşinde koşmaktansa bence de küresel açık kaynak kodun enerjisine katılmak daha mantıklı geliyor.
(Alfa PICKat IDE'yi indirdim. Help menüsüne About bile koymamışlar.)
 
Evet zaten olayın özü, arduino donanımını en ayrıntısına kadar anlamak ve gerektiğinde onu sıfırdan yapabilmek. Bu seviyeye geldikten sonra ha orijinal Arduino kullanmışsın, ha çakmasını, he yerli/millisini, bir farkı yok :)

Dediğin gibi, eğer yerli ve milli arduino yaygınlaşsa bile, onu alıp kullananlar kapalı kutu gibi, hiç ayrıntılarını bilmeden kullanıyorsa yerli ve milli olmasının hiçbir anlamı yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,787
Mesajlar
98,986
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top