PIC bazlı yerli geliştirme kartı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
25,210
Üzerinde PIC işlemci bulunan yerli bir geliştirme kartının internet sayfasına rastladım bugün. Kart arduino'ya çok benziyor, acaba konnektörleri uyumlu bir şekilde mi yaptılar? Öyleyse çok akıllıca. Uygun yazılımla bütün Arduino shield'leri kullanılabilir.

 
Söylediğin çok mantıklı. Umarım pazarlama işini de iyi becerirler. Sitelerinden anladığım kadarıyla oldukça pazarlama eksikleri var.
 
Bir de aynı Arduino'da olduğu gibi bunun IDE sini yazıyorlar. Ama daha release edilmemiş, alpha'da


IDE ve kütüphaneler de açık kaynak kod, ama bir geliştirici grubu, iletişim ve paylaşım ortamı oluşturulmamış. Sadece github'da bir depo açmakla olmaz herhalde bu iş :)
 
Arduino bu işi çok sistematik yapıyor. Arduino'dan önce de Türkiye de bir çok PIC geliştirme kartı üretildi. Karaköyde bir kaç firma üretiyordu. Hepsi kayboldu gitti. Hatta bende de bir programla kiti vardı, zamanla öyle bir hale geldi ki üzerindeki 2x16 ekran kartın kendisinden daha değerli bir hale geldi. Tekrar kullanayım dediğim kaynak bulamadım ben de üzerindeki bileşenleri söktüm kalanı attım.

Bildiğim kadarıyla Ardiuno bu işi üniversitede eğitim kiti olarak başlattı, orada yetişen insanlar video, kütüphane vs gibi bir çok açıklayıcı kaynak üretti. Bugün Arduino ile yeni bir proje üretmek için her kaynağa erişmek mümkün... Bunu tek başına bir firma ya da kurum yapamaz. Kolektif zekadan faydalanıyor adamlar.

Pickat geliştiricileri de umarım yol haritasını çizerken bunlara dikkat ediyordur. Çok satsın çok kazanalım gibi bakkal zihniyeti ile bu işler olmadı/olmuyor. Olmayınca da bu ülkede iş yapılmaz, pazarımız çok küçük vs gibi şeylerin arkasına sığınmak çok kolay...
 
Evet hakikaten arduino'da herşey hazır. Ama bir bakıma da dezavantaj bu. Herkesi hazıra alıştırıyor. Sıfırdan bir firmware geliştirmenin önünde bir engel olarak duruyor.

Gelişmiş ülkelerde zaten herkes arduino kütüphane hazırlamayı biliyor, sıfırdan firmware yazmayı da biliyor. Ama bizde buna yapabilen insan sayısı çok az.
 
Evet hakikaten arduino'da herşey hazır. Ama bir bakıma da dezavantaj bu. Herkesi hazıra alıştırıyor. Sıfırdan bir firmware geliştirmenin önünde bir engel olarak duruyor.
Ben de bu konuda direnç gösteriyorum bir de şu çerçeveden bakmak gerek; Herkes sıfırdan geliştirmeyi öğrenmeye maddi/manevi müsait olamayabiliyor ancak bir kısmı hazır olan işlerle yeni ürünler geliştirmek daha müsait oluyor. Sıfırdan geliştirebilecek insanların kümesi < hazır araçlarla geliştirebilecek insanların kümesi :) Öğrenmek isteyen her türlü öğreniyor, böylesi toplum için daha verimli...
 
2016 yılında da "yerli Arduino" "ioturks" çıkmıştı. Şimdi ioturks.io sitesine ulaşılamıyor. tiwtter'da #ioturks hashtag'ı en son 2018 Temmuz'unda kullanılmış.
"Ayrı varlık" olarak başarısız "yerli ve milli" projeler peşinde koşmaktansa bence de küresel açık kaynak kodun enerjisine katılmak daha mantıklı geliyor.
(Alfa PICKat IDE'yi indirdim. Help menüsüne About bile koymamışlar.)
 
Evet zaten olayın özü, arduino donanımını en ayrıntısına kadar anlamak ve gerektiğinde onu sıfırdan yapabilmek. Bu seviyeye geldikten sonra ha orijinal Arduino kullanmışsın, ha çakmasını, he yerli/millisini, bir farkı yok :)

Dediğin gibi, eğer yerli ve milli arduino yaygınlaşsa bile, onu alıp kullananlar kapalı kutu gibi, hiç ayrıntılarını bilmeden kullanıyorsa yerli ve milli olmasının hiçbir anlamı yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,740
Mesajlar
128,767
Üyeler
3,125
Son üye
adnancoskun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Back
Top