Ülkeye ilk internet geldiğinde evime bağlatanlardanımdır herhalde. O yüzden forumlar tarihine vakıf sayılırım. Ben şöyle söyleyeyim nedenini...
Şimdi bizde hobi olarak iş yapıp para kazanan adam çok azdır. Amerikada Avrupada mesleği elektronik mühendisi olmayan, ne bileyim marangoz, çiftçi, doktor vs. olan ama evinde elektroniğe meraklı adamlar çoktur. Bunlar toplumun refahı ile ilgili biraz da. Hani şu garajında bilmemneler yapan insanlardan bahsediyorum. İşte bu insanlar kafayı hobileri ile kırmıştır. O yüzden yabancı forum siteleri çatır çatır bilgi paylaşır üretir. Cin fikir ürünler de böyle çıkar. O yüzden adamlarda zibilyon tane gerçek startup girişimi var.
Bir de üreticilerin forum siteleri var ki onlar da öyle. Zaten zorunlular bilgi paylaşmaya ki çiplerini satsınlar.
Gelelim bizim türk forumlarına, elektronik ile ilgili olanlarına...
Yıl 1990-2010 yılları arasında bilgiye erişim gerçekten zordu. Datasheetleri ansiklopedi gibi edinmek zorundaydık. Yanımızda transistör muadil kitapçığı ile gezerdik. Böyle zamanlarda bilgi kırıntısına o kadar açtık ki bunu şu an anlayamazsınız. Karaşimşek ışık yapmak bile lükstü. İşte o dönemlerde forumlarda ufacık bilgi kırıntısı paylaşan adamların kulu köpeği oluyorduk. Biz de sonra bir şeyler öğrendikçe paylaşım yapma gereği hissediyorduk. Hatta hatırlayanlar bilecektir "elektrotekno" diye bir site vardı. Yahu üye olmak için referans vermek zorundaydılar size. Ekşisözlüğe yazar olmak daha kolaydı. Millete damla ile bilgi verilirdi, o millet bilgi versin diye de az şakşakçılık yapmazdı millet. Dolayısı ile türk elektronik forumlarının değeri oldukça fazla idi özellikle 2010 hadi olsun 2015'e kadar. Bir çok arkadaşım ile tanışık da bu sitelerden olmuştur, hala görüşürüz.
2015 yılı sonrasında ise deli gibi bir değişim oldu. Birincisi artık bilgiye ulaşmak çok kolaydı, azıcık ingilizce bilseniz zaten yeterli idi. Dolayısı ile bunlar forumların değerini azalttı. Çünkü başkalarından bilgi kırıntısı dilenmek gereksiz hale gelmeye başladı. Github'lar ChatGPT'ler vs. vs. çıktı. Üreticiler deli gibi yardımlarda bulundu öğrencilere. Bunlar varken kim egosu balon gibi şişmiş, ağzı kokuşmuş, mahalle karısı gibi konuşan adamlardan bilgi dilensin ki.
Ayrıca 2000 yıllarında bu forumlarda takılan, sektöre giren, öğrenci olan adamlar büyüdü. Ve haliyle profesyonel hayata atıldıklarından, aile yaşamı, çoluk çocuk derken, kimse ne yapsın forumları. Artı hadi bu adamlar bilgi paylaşayım desin, arkadaşın dediği gibi, eski kaşarlanmış tipler hakaret yağdırır, laf sokar, dalga geçer vs.
Gelelim picprojeye, benim edindiğim tecrübeye...
Picprojeyi daha önce duymuş ama hiç girmemiştim. Üyeliğim de yoktu. Burada da bulunan bazı üyeler nedeniyle geçtiğimiz aylarda taramak zorunda kalmıştım. O sitede eskiden üyeliği bulunan, sonradan silip gitmiş ya da hala üyeliği bulunan ama şu an sektörde olan bir çok adama denk geldim. Çoğu en son 5-6 sene önce girmişler. Yönetim genel olarak çok sertmiş, siyaset girmiş işin içine, üyelerin çoğu bu yüzden gitmiş. Bir kısmı da kaşarlanmış üyelerden çekmiş gitmiş. Kimisi de dediğim gibi artık ilgilerini kaybetmiş.
Picprojeyi tararken bazı makalalere denk geldim, zamanında neler neler paylaşmış insanlar zaman ayırıp görseniz şaşırırsınız. Forumcak oturup üniversal programlayıcı yapmaya çalışmışlar, birisi pic anlatmış, diğeri güç elektroniği, FPGA anlatan olmuş, birisi kolaylık olsun diye pic Basic anlatmış, hackerspace gibi toplantılar yapmışlar, dergi çıkarmışlar, ortak projeler geliştirmeye çalışmışlar. Alınmayın bu siteyi x100'e katlarlar birikim açısından. Tabi bunda dediğim yılların da etkisi var ama sonuç ne sıfır. Bu bilgiler birikimli olarak geleceğe düzenli şekilde aktarılamadıktan sonra kıymeti yok...
Ben her zaman diyorum, forumlar kullanıcılara ait değiller, buranın malı mülkü burayı kim işletiyorsa onun. Onun canı ne isterse o olur. Dolayısı ile benim de zamanında yaptığım gibi forumlara gönül bağı kurmayın boşuna. Adamın parası çıkışmaz, canı sıkılır, eşiyle kavga eder kapatıverir siteyi gider. Siz de boşa yazdığınız binlerce mesaj, ettiğiniz onlarca kavga, boşa geçirdiğiniz onca zamanla kalırsınız.
Forumlar en fazla bu kadar ilerler, yazmayı okumayı sevmiyor yeni gençler. Onlar da buraları kullanmamaya başlayınca, maliyetler çekilmez hale gelince mekatronik de bir gün ölü forumlar arasında yerini alacak, ben şimdiden söyleyeyim sizlere...