picprojeden bir üyeye mesaj atılması

czorgormez

Temporary user
picrojeden biri bana mesaj atmış bir soru sormuş cevap yazayım dedim, ama yazılamıyor herhalde forumun min mesaj sınırı var eyvallah.

ardından aynı üye bir post açmış. orada işte kabaca
"iyi insalar vardı hepsi kaçtı, xxxx forumda bu kişiler hala yazıyor. böyle böyle yaptınız bu yüzden kaçtılar" gibi çok kibarca eleştirmiş beni de taglemiş. işte bazı kişilerde bu mesaj sınırı olmamalı gibi. (referans sistemi)

ben de yanıt yazdım. içeriği de en ufak ters laf içermiyor sadece "size yanıt yazamıyorum, bla bla bla bu sebeple de bu forumda yazmıyorum" gibi bir 2-3 satır. tabi moderatör onayına düşüyor ve şimdi baktım yanıtım uçurulmuş. çok ayıp yahu kaç yaşında insanlarsınız hiç mi eleştiri kaldıracak karakteriniz yok, eleştiri bile de değil. bu sebeple yazmıyorum cümlesini içeriyor.

neyse zaten yazmıyordum benim için fark eden birşey olmayacak, amacım polemik başlatmak da değil. @epsilon isimli üyeye ulaşıp özel mesajla durumu açıklayabilen olursa sevinirim. özel mesajında bahsettiği konuda yardıma ihtiyacı varsa havada kalmasın.

Ne üye arama var, ne de konularda bulamadım epsilon isimli üyeyi. Seni buldum ama sana da mesaj gönderebilecek bir yer bulamadım. İçeriğini bilmem ama forumun kendisi saçma sapan bir yapı. Yada bazı şeyleri yasaklaya yasaklaya bu hale getirmişler. Tarafsız olarak söylüyorum bizim burası cennet. :)

Ne üye arama var, ne de konularda bulamadım epsilon isimli üyeyi. Seni buldum ama sana da mesaj gönderebilecek bir yer bulamadım. İçeriğini bilmem ama forumun kendisi saçma sapan bir yapı. Yada bazı şeyleri yasaklaya yasaklaya bu hale getirmişler. Tarafsız olarak söylüyorum bizim burası cennet. :)
forum tanrıları tarafından kutsanıp şövalye ilan edilmediğin için mesaj atamazsın :yerlereyat1:

şimdi denk geldim de donanımhaberde vs. 2018'de birebir aynı konular bir sürü çok kaliteli üyenin benzer sepepler ile forumu terk etmesinden bahsediliyor. demek o kadar yıl içinde en ufak bir değişim olmamış.

Picproje çok güzel bir forumdu yazık oldu …
Özellikle güç elektroniği konularında çok zengindi.
Burası da çok güzel ama açık konuşmak gerekirse picproje kadar teknik değil tabi bu foruma ayrı bir canlılık ta katıyor.
belki de güç elektroniği sorusu çok sorulmadığından bana öyle geliyordur önümüzdeki haftalarda birkaç konu açmak var aklımda

Dh ninde teknik konuları içeren forumlarıda aynı şekilde. Sorulan soruların kalite ve kapsamı zamanla düştü, haliyle konuya verilen cevaplar / katkılarda yüzeysel olmaya başladı.

Zamanla bir çeşit arz/talep dengesi oluşuyor. Talep azaldıkça, kaçınılmaz sonla daha erken yüzleşiyor(uz)lar.

sorun sadece arz/talep mi yoksa yöneticilerin davranışları mı ?

Maalesef onunda çok etkisi var @czorgormez hocam.

Forumlar kullanıcılar varsa bir değer ifade eder, onların varlığı ve ürettiği içerik asıl değeri ortaya çıkarıyor. Kullanıcı kitlesi artınca bir süre sonra yöneticiler "tanrı moduna" giriyorlar. Bu nokta işte sonun başlangıcı :)

Benim de birçok forumdan uzaklaşmamın nedeni de tam olarak bu. Keyfi davranan, astığı astık, kestiği kestik yöneticiler ... Bir de yeni üyelere karşı, forumun mevcut "kaşarlarının" sergilediği davranış da çok itici. Genç gelir bir soru sorar, birisi "bu soru da sorulur mu yav" diye dalga geçer, diğer kaşarların hepsi "gülücüklü" olarak beğenir. Diğerleri de dalga geçer ve gene tüm kaşarlar beğenir ... O mesaj da çocuğun o forumda yazdığı ilk ve son mesaj olur.

Fikir özgürlüğü de çok önemli. Ama malum, siyasi ve dini konularda bu konuda ödün vermek zorunda kaldık ...

Açıkçası buraya üye olmadan önce diğer siteye bakmıştım forum karışık gelmişti. Sonrasında biraz mesajları okuyunca da çok kasıntı olduğunu düşünmüştüm. Burası diğer "bu tip" forumlara göre daha esnek. Benim gibi yeni üye olmuş sayılan insanlara karşı daha sıcak duruyor.

bana hem özelden hem publicden mesaj atan birine yanıt yazmamı engllemeleri çok saçma. ve adama yazdığım public yanıt içinde de en ağır hadi eleştiri diyelim. "foruma girmeme sebebim de budur" kelimesi var.

bu nasıl bir 15 yaş ergen psikoljisidir ki moderatör bu yanıtımı sakıncalı bulmuş ve direkt sistemden silmiş. açıklama bile yok. yani kusura bakmasınlar da benim o forumdaki bilgiye ihtiyacım yok. herşeyi bildiğimden değil, az ingilizceniz varsa dünyanın tüm bilgileri tüm forumları zaten elinizin altında oluyor.

işte bu tavırlar bana gülünç/çocukça geliyor.

Moderatörlerin şahsi egoları,kuruntuları yüzünden bir çok donanımlı forum sitesi malesef zamanla çöplüğe dönüştü.

Fikir özgürlüğü de çok önemli. Ama malum, siyasi ve dini konularda bu konuda ödün vermek zorunda kaldık ...
İnsanlar Google'da din ya da siyasi bir konuyu araştırırken kendini burada bulmuyor. Boş vakit öldürmek dışında buraya gelen üyeler de bu gaye ile burada bulunmuyor.

Dolayısıyla ödün verilmedi; mekatronik ile alakasız konuların burada konuşulmasının ne kadar gereksiz olduğu gerçeği ile yüzleşildi.

Ülkeye ilk internet geldiğinde evime bağlatanlardanımdır herhalde. O yüzden forumlar tarihine vakıf sayılırım. Ben şöyle söyleyeyim nedenini...

Şimdi bizde hobi olarak iş yapıp para kazanan adam çok azdır. Amerikada Avrupada mesleği elektronik mühendisi olmayan, ne bileyim marangoz, çiftçi, doktor vs. olan ama evinde elektroniğe meraklı adamlar çoktur. Bunlar toplumun refahı ile ilgili biraz da. Hani şu garajında bilmemneler yapan insanlardan bahsediyorum. İşte bu insanlar kafayı hobileri ile kırmıştır. O yüzden yabancı forum siteleri çatır çatır bilgi paylaşır üretir. Cin fikir ürünler de böyle çıkar. O yüzden adamlarda zibilyon tane gerçek startup girişimi var.

Bir de üreticilerin forum siteleri var ki onlar da öyle. Zaten zorunlular bilgi paylaşmaya ki çiplerini satsınlar.

Gelelim bizim türk forumlarına, elektronik ile ilgili olanlarına...

Yıl 1990-2010 yılları arasında bilgiye erişim gerçekten zordu. Datasheetleri ansiklopedi gibi edinmek zorundaydık. Yanımızda transistör muadil kitapçığı ile gezerdik. Böyle zamanlarda bilgi kırıntısına o kadar açtık ki bunu şu an anlayamazsınız. Karaşimşek ışık yapmak bile lükstü. İşte o dönemlerde forumlarda ufacık bilgi kırıntısı paylaşan adamların kulu köpeği oluyorduk. Biz de sonra bir şeyler öğrendikçe paylaşım yapma gereği hissediyorduk. Hatta hatırlayanlar bilecektir "elektrotekno" diye bir site vardı. Yahu üye olmak için referans vermek zorundaydılar size. Ekşisözlüğe yazar olmak daha kolaydı. Millete damla ile bilgi verilirdi, o millet bilgi versin diye de az şakşakçılık yapmazdı millet. Dolayısı ile türk elektronik forumlarının değeri oldukça fazla idi özellikle 2010 hadi olsun 2015'e kadar. Bir çok arkadaşım ile tanışık da bu sitelerden olmuştur, hala görüşürüz.

2015 yılı sonrasında ise deli gibi bir değişim oldu. Birincisi artık bilgiye ulaşmak çok kolaydı, azıcık ingilizce bilseniz zaten yeterli idi. Dolayısı ile bunlar forumların değerini azalttı. Çünkü başkalarından bilgi kırıntısı dilenmek gereksiz hale gelmeye başladı. Github'lar ChatGPT'ler vs. vs. çıktı. Üreticiler deli gibi yardımlarda bulundu öğrencilere. Bunlar varken kim egosu balon gibi şişmiş, ağzı kokuşmuş, mahalle karısı gibi konuşan adamlardan bilgi dilensin ki.

Ayrıca 2000 yıllarında bu forumlarda takılan, sektöre giren, öğrenci olan adamlar büyüdü. Ve haliyle profesyonel hayata atıldıklarından, aile yaşamı, çoluk çocuk derken, kimse ne yapsın forumları. Artı hadi bu adamlar bilgi paylaşayım desin, arkadaşın dediği gibi, eski kaşarlanmış tipler hakaret yağdırır, laf sokar, dalga geçer vs.

Gelelim picprojeye, benim edindiğim tecrübeye...

Picprojeyi daha önce duymuş ama hiç girmemiştim. Üyeliğim de yoktu. Burada da bulunan bazı üyeler nedeniyle geçtiğimiz aylarda taramak zorunda kalmıştım. O sitede eskiden üyeliği bulunan, sonradan silip gitmiş ya da hala üyeliği bulunan ama şu an sektörde olan bir çok adama denk geldim. Çoğu en son 5-6 sene önce girmişler. Yönetim genel olarak çok sertmiş, siyaset girmiş işin içine, üyelerin çoğu bu yüzden gitmiş. Bir kısmı da kaşarlanmış üyelerden çekmiş gitmiş. Kimisi de dediğim gibi artık ilgilerini kaybetmiş.

Picprojeyi tararken bazı makalalere denk geldim, zamanında neler neler paylaşmış insanlar zaman ayırıp görseniz şaşırırsınız. Forumcak oturup üniversal programlayıcı yapmaya çalışmışlar, birisi pic anlatmış, diğeri güç elektroniği, FPGA anlatan olmuş, birisi kolaylık olsun diye pic Basic anlatmış, hackerspace gibi toplantılar yapmışlar, dergi çıkarmışlar, ortak projeler geliştirmeye çalışmışlar. Alınmayın bu siteyi x100'e katlarlar birikim açısından. Tabi bunda dediğim yılların da etkisi var ama sonuç ne sıfır. Bu bilgiler birikimli olarak geleceğe düzenli şekilde aktarılamadıktan sonra kıymeti yok...

Ben her zaman diyorum, forumlar kullanıcılara ait değiller, buranın malı mülkü burayı kim işletiyorsa onun. Onun canı ne isterse o olur. Dolayısı ile benim de zamanında yaptığım gibi forumlara gönül bağı kurmayın boşuna. Adamın parası çıkışmaz, canı sıkılır, eşiyle kavga eder kapatıverir siteyi gider. Siz de boşa yazdığınız binlerce mesaj, ettiğiniz onlarca kavga, boşa geçirdiğiniz onca zamanla kalırsınız.

Forumlar en fazla bu kadar ilerler, yazmayı okumayı sevmiyor yeni gençler. Onlar da buraları kullanmamaya başlayınca, maliyetler çekilmez hale gelince mekatronik de bir gün ölü forumlar arasında yerini alacak, ben şimdiden söyleyeyim sizlere...

mekatronik de bir gün ölü forumlar arasında yerini alacak, ben şimdiden söyleyeyim sizlere...
Her başlangıcın bir sonu vardır. Mekatroniğin sonunu da zaman gösterir. Ama çok büyük bir aksilik olmazsa en az 20 yılı daha var. Önemli olan nerede başladığı, nerede bittiği değil. Bu geçen süre zarfında forumun bize ne kadar katkısı oldu? Biz foruma, dolayısıyla elektronik, mekanik konusunda bilgiye aç insanlara ne kadar katkı sunduk? Ne kadar bilgi paylaştık?

Çok güzel yazmışsınız genel olarak, maalesef ülkemizdeki forumculuğun genel hali bu. Artık bilgiye erişmek kolaylaşınca forumların kıymeti azaldı gibi duruyor. Bir de ne kadar öldü desekte fb ta şu ande beli alanda çalışan gruplar için hala bir platform niteliğini korumakta. Benzer sorunları farklı alanlarda birçok forumda da yaşıyorum bambaşka konuda ülkenin açık ara en büyük forumunda belli bir mesajdan önce kendi profilinizi görüntüleyemiyor, kendi mesajlarınızı arayamıyordunuz en son domain adını satıyorlardır. Yine başka bir hobi forumunda yönetim ve bazı aktif üyeler kavga etti, sonuçta üyeler ayrı forum kurdu kapandı ana forum kan kaybetti kapanacağı günü bekliyor.

Ben ne burada ne diğer forumda herhangi bir tatsızlık yaşamadım, destekte gördüm alım-satımda yaptım. Ama burada asıl unsur yönetimin tavrı umarım benzer şeyler yaşanmaz.

Artık bilgiye erişmek kolaylaşınca forumların kıymeti azaldı gibi duruyor.

Forumların faydası, sadece uzman olduğu belli olan kişilere doğrudan erişim sağlamakla sınırlı değil. Bir proje yaptın ve bunu paylaşıp hava atmak istiyorsan da forumda projeyi takdir edecek kişilerin olduğunu bilmek güzel birşey.

Projenin resimlerini yapay zekaya da gönderebilirsin hava atmak için, ama önceden yapay zekaya söylemen lazım. "Bak şimdi ben resimleri göndereceğim, sen de beğeneceksin ve eline sağlık falan diyeceksin". Ama yapay zeka da gene yapacağını yapacak, sana proje ile ilgili iki sayfa avantaj ve dezavantajlarını yazacak :katil2:

Bir de ne kadar öldü desekte fb ta şu ande beli alanda çalışan gruplar için hala bir platform niteliğini korumakta.

fb forumu hangisi?

Forumların faydalarından birisi, uzman olduğu belli olan kişilere doğrudan erişim sağlamakla sınırlı değil. Bir proje yaptın ve bunu paylaşıp hava atmak istiyorsan da forumda projeyi takdir edecek kişilerin olduğunu bilmek güzel birşey.

Projenin resimlerini yapay zekaya da gönderebilirsin hava atmak için, ama önceden yapay zekaya söylemen lazım. "Bak şimdi ben resimleri göndereceğim, sen de beğeneceksin ve eline sağlık falan diyeceksin". Ama yapay zeka da gene yapacağını yapacak, sana proje ile ilgili iki sayfa avantaj ve dezavantajlarını yazacak :katil2:

fb forumu hangisi?
Feys :) elektronik alanında eskiden çok iyiydi ama. Zamanla arızalı beyaz eşya tamir ettirmek isteyenlerle (zerre bilgisi olmayıp oğrenmek de istemeyen sadece tamire para vermek istemeyen kişiler yoksaoğrenme hevesi olsa yine elimden geldiğince yardımcı olmaya calişiyorum ) ve çok bilmiş cahillerle dolduğu için ben baya azalttım arada girip bakınıp çıkıyorum
Burada daha teknik insanlar var çoğumuz artık birbirimizi üç aşşağı beş yukarı tanıyoruz uzmanlığına güveniyoruz ama feyste sen doğru bilgiyi versen de ozgüveni tavan yapmış cahiller arasında sesini duyuramıyorsun insanlara ölümcül kazalarla sonuçlanabilecek bilgiler veriyorlar doğrusunu soylüyorsun kimse takmıyor felan :katil2:

FB Guruplarının en büyük sıkıntısı yorum yapılmayan mesajlar en dibe iner ve kaybolur.
Bir süre sonra aradığın mesajı ve paylaşımı asla bulamazsın.
Sanki bir değirmenin boğazına düşer paylaşımlar ve bi zaman sonra yüzeye çıkemıyorsa öğütülüp yok edilir.

Yalnız türkiyedeki forumların büyük bir kısmınında asıl sıkıntıları zaten ayrışmış olan toplumu siyasi ve dini tartışmalarla daha kutuplaşacak safhaya gidilmesi.
Biz millet olarak görüşlerimizi birbirimize zorla kabul ettirme eğiliminde olduğumuzdan olsa gerek.

Yabancı forumlarda forumun ana konusu dışında paylaşım yapılmasına ya müsade edilmez..
Yada sadece gülünüp geçilir ve kaale alınmaz.
Konu içinde kalıp konuyu zenginleştirmek forumu dinç tutar. Forumun ömrü uzar.

Sözkonusu edilen forumda 1 mesaj yazılmasına onay gerekliliğinden ziyade 10 mesaj gibi bir limit war biliyorum.
10 mesaj yazılınca diğerleride aktif oluyor diye hatırlıyorum.
Bununda başka sebepleri olduğu kanaatindeyim.
Sadece 1 tek mesaj yazıp 10 larca yıl boyunca birdaha uğramayacak kişileri eleyip kirlilikten uzaklaştırma amacı taşıdığı kanaatindeyim.

Yöneticilerin cinslikleri konusundaki eleştirilere bende katılırım.

Ancak din ve siyaset kişisel bir tercih olduğundan sürtüşmeye warcak seviyeye getirilmemesi ve mümkün olduğunca kaçınılması gerektiği düşüncesindeyim.
Zira üyelere hiç bir fayda sağlamadığı gibi zarara da götürmektedir.

zerre bilgisi olmayıp oğrenmek de istemeyen sadece tamire para vermek istemeyen kişiler

Evet bu benim de canımı sıkıyor. Bir bilgi kırıntısı eksiği olduğunu zannediyor, hemen onu kapacak sonra da bir daha foruma uğramayacak kişiler. O durumlarda ben genel olarak tüm üyeler için yararlı olacak bir bilgi vermeye çalışıyorum.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back