proje için supercap seçimi.

Zenere neden ihtiyaç duyuyoruz onu anlamadım.
Maks gerilimi yükseltmek için seri bağlanmış supercap'larda kapasitor başına düşen gerilimin 2.7V geçmemesi için. Eğer gerekiyorsa.
Risk yoksa tamamdır, zenere de ihtiyac yok o durumda.
Elinizdeki supercap'ların değer farkları ne kadar? İstatistik çıkarma şansınız oldu mu? Datasheet'de tolerans konusunda ne yazılmış?
 
Maks gerilimi yükseltmek için seri bağlanmış supercap'larda kapasitor başına düşen gerilimin 2.7V geçmemesi için. Eğer gerekiyorsa.
Risk yoksa tamamdır, zenere de ihtiyac yok o durumda.
Elinizdeki supercap'ların değer farkları ne kadar? İstatistik çıkarma şansınız oldu mu? Datasheet'de tolerans konusunda ne yazılmış?
supercaplerin üreticileri hep çinli dolayısıyla datasheetler tek sayfa ve fazla bir bilgi de yok. 5.5volt olan henüz elime ulaşmadı gelince onu da test edeceğim. benim için yerine getirmesi gereken fonksiyon çok düşük fw-on voltajlı bir shottky ile 3.3 volta şarj olması ve enerji kesildiğinde sistemi 10-15 saniye daha uyanık tutup bazı işlemleri yapması. shottky olarak da toshiba CUS10S30 kullanıyorum sod123 kılıfta 100mA akımda 200mV gerilim düşümü var. 10mA altına düştüğünde bu gerilim düşümü iyice sıfırlanıyor ve kapasitörü neredeyse VCC voltajına kadar şarj edebilecek.

1746802508158.png
 
Isin icinde mesaj atacak modul ve MCU calistirma olunca super cap bana uzun vadede riskli geldi.
enerji kesildiğinde 2-3 saniye içinde maximum 80mA çeken bir modulden 1 saniye uzunluğunda lorawan mesajı atacak. sonra tüm modulleri ve işlemciyi uykuya alacak.

aklıma gelen tek risk kapasitör deşarj olurken işlemcinin saçmalayacağı bir voltaj aralığına gelip o anda tekrar enerji gelirse reset atmadan uyanmaya çalışıp saçmalaması. bu durum için de brownout detectoru aktif tutacağım. enerji 2.5 volt altına indiğinde işlemciyi sürekli resette tutacak.

uzun vade derken bu kapasitörlerin dökümanlarında %20-%80 aralığında 250.000 cycle verilmiş. bu süre sonunda da bozulmuyor aslında ama kapasite kaybına uğruyor.
 
Lorawan modul hakkinda hic bilgim yok.

Modulun anlik yuksek akim ihtiyaci olabilir diye dusunuyorum.

Akimi 80mA gibi sinirlayip modulden mesaj yollamayi denediniz mi?

Atilmasi gereken mesaji hazirlayip, mesaj atma isini elektrik geldiginde yapsaniz olmuyor mu?
 
lorawan özelinde önemli bir durum yok. maksimumda 80-90 mA akım çeken 25mw gücünde bir verici. bekleme akımı 25-30mA arası. devrenin geri kalanı da toplamda 30 mA kadar çekiyor. yani kapasitörün karşılacağı maksimum peak akım 110-120mA geçmeyecek bu da en fazla 1500ms sürebilir. bu sürede gerilim düşümü olursa çıkış gücü biraz düşer ama sistem 2.5 volta gelene kadar çalışmaya devam eder. 2.0 voltun altında da sistem reset kalacak.

Datasheet şunu diyor:
Power supply supervisor The device has an integrated power-on reset (POR)/power-down reset (PDR) circuitry. It isalways active, and ensures proper operation starting from/down to 2 V. The device remains in reset mode when VDD is below a specified threshold, VPOR/PDR, without the need for anexternal reset circuit.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,719
Mesajlar
128,481
Üyeler
3,117
Son üye
MekanikAdam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top