Belki bir gün birilerine lazım olabilir bu konudaki azbuçuk bilgi zekatımı vermiş olayım;
Tanaka® marka oksijen kesim makineleri ile uyumlu kesme nozul 3051 GE No:5
www.sarfmalzemeci.com
linkde şolümonun kesim ucu var (bek diyede adlandırılır-kesim memeside denir- nozul terimi de kullanılır ama bu daha çok plazma ve lazer kesim sarf malzemelerini uygun terimdir.) şolümo için torch terimide kullanılsada bu keslime plazma kesimi için uygundur kısmende lazerler içinde kullanılabiliyor.
kesim ucunun çevresi kırtıklı-girintili olan kısımdan lpg gazı yanarak çıkar (plg gazı belirli oranlarda bütan ve propandan gazları karışımından oluşur. aygazda denir. bir markadaır ama böylede benimsenmiştir.)
kesim ucunun ortasındaki büyük tek delik ise oksijen gazının çıktığı kısımdır. bu tip uçlar en ice metalden en kalın metale kadar 3-350 mm. arası kalınlıkları kesmek için 0-9 numara arasında üretilirler. numaralar ve kalınlıklara göre uçlarda sadece orta delik çapı büyür. kesim kalınlığı yani uç numarası büyüdükçe orta delik kalınlaşır. bu uçta lpg ve oksijen kesim ucunda karıştırılıyor, uzak doğu uçları genelde böyledir. avrupa uçları daha farklı olup onlarda gaz uca gelmeden önce karıştırılıyorda olabiliyorlar. uçlar çift gaz içinse şolümo yani yanıcı gaz (genelde çoğunlukla lpg bütan/propan) + oksijen (yakıcı gaz) birlikte kullanılır.
uç bu yapının dışında baca şeklinde içiri doğru biraz boşça ve çevresinde serbest atmosfer havası alma delikleri varsa bu pürmüz (hamlaçda denir) ucu - yapısı olabilir.
şolümo ucu ile kesim iki şamada olmak durumundadır. önce çok düşük basınçlı-debili oksijenle aygaz yakılıp kesilecek demir ön tavlama ısıtmaya tabi tutulur. burda sadece aygazlada tavlama olabilir. bu kesilen metalin kalınlığına göre ve bir takım şartlara göre belirli bir süredir. bu süre dolduğunda ise aygazla hiç oynanmadan elle manuel veya bir selenoid vanayla yüksek oksijen devreye alınır ve tavlanmış metale ucun ortasından yüksekbasınç-debili oksijen üflenerek verilir böylece metalin kesilen kısmına dıştan aygaz içten oksijen giderek üflenerek curuf uzaklaştırılarak metal kesilir. burda hernekadar kesilen kısım kanal halinde erimiş olsada buna kesim yapmak deniliyor metali eritmek daha farklı bir olay olarak geçiyor sektörde, düzgün kesim için metali eritmememek gerekiyor denilebilir. kesilen kanal haricinde metal erimemk zorunda yoksa düzgün kesim yapılamaz.
aygaz ile tavlama ve kesimde oynanmaz. yoksa alev söner - ayarı bozulur. kesim işi yarıda kalıp gerçekleşmeyebilir. gaz ayaraını operatörü iyi verir hassas göz kararı menevişe getirme ustalığı vardır.
aygaz hep aynı ayarda verilir. kesimde yalnızca oksijen sert bir şekilde uygulanır.
kısaca uç iki ayrı gaz çıkışı içinse çift gaz kullanımlı şolümo yok tek gaz çıkışlı ise aygazlı pürmüz-hamlaç içindir.
pürmüz hamlaçlada metal belirli bir oranda kesilir kesilmesine ama pürmüzlerde amaç daha çok ısıtma tavlama amaçlıdır.
uçların ayrı olma ana nedeni bu. birde pürmüz ve şolümo markası - modeline göre uçlar çeşitlenebiliyor.
dışı sarı bakır uçlara kesim eriyik crufları yapışabiliyor. dışı krom kaplı uçlara cruf yapışması çok daha zor oluyor. cruf yapışdıkça kesim ucunun önünü kaplayabilir buda temislenmesini gerektirip kesimi bozup yarıda bırakabilir.