Propan torcu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,139
Elimde bir propan tüpü var, bir de ısıtma amaçlı kullanılan tavlama ucu var

1722258453596.png


Ama torç almadım daha. Bakıyorum da, oksijen karıştırmalı torçlar var, oksijen bağlantılı olmayan torçlar da var. Genel ısıtma amaçlı kullanacağım için oksijen karıştırmasına gerek yok gibime geliyor, ama oksijen olmayınca da gazın atıklı yanıp malzeme üzerinde karbon, su buharı vs gibi artık bırakacağından da endişeleniyorum. Nasıl bir torç almalı?
 
Teknik olarak kesim amaçlı kullanılanına şolümo (şaloma da denir) lpg + oksijen birlikte kullanılır. 2-3 adet gaz hortumu girişi bulunur.
Isıtma - tavlama amaçlı olarak kullanılanına pürmüz denir, bunda sadece yanızı gaz kullanılır genellikle lpg. 1 adet gaz hortumu girişi bulunur.

Japon Tanaka HC-325 cnc üzerinde kullanılan oksijen kesim şolümosu ve GE3051 kesim uçlarının satışını yapıyorum.
Ayrıca pürmüz imalatımızda var ama buda cnc makine için üretiliyor. Bunlar elde kullanılmaya uygun değiller.

Tanaka markasında istediğiniz tarzda ürünler de mevcut, bunların satışını yapmıyoruz.
İyi bir markadır ve fiyatları avrupalı üreticilere göre nispeten daha iyidir.
Daha alt katagorisi direkt çin ürünleridir. Çinlilerde bu alanda ürün çeşidi çoktur.

Çatılara ve temellere ziftli kağıt yapıştırıcı satıcıları, uygun fiyatlı ürünler sunabiliyorlar.
Yerli Yıldız Gaz diye bir firmada var, onada dönülüp sorulabilir.
 
@picmanya kesme ve kaynak için oksi asetilen setim var zaten. Ben sadece tavlama için bir çözüm arıyorum.

Sinek ilaci kutularindan biraz daha iri butan ya da istege gore propan+butan hazir torcu da ustunde tupler var. Cok sik ve buyuk kutleler isitmayacaksan fazlasiyla yeterli oluyor.

Daha sonra çatıya bitüm kaplama da yapacağım o yüzden elimdeki büyük propan tüpünü ve uçları kullanmak gerekecek. Oksijensiz torç alıp sonra da bir de oksijenlisini almak istemiyorum, bir kere doğrusunu almak istiyorum.
 
O zaman oksijenli al. Kaynak ve kesme islerinde de kullanirsin.
 
@picmanya kesme ve kaynak için oksi asetilen setim var zaten. Ben sadece tavlama için bir çözüm arıyorum.



Daha sonra çatıya bitüm kaplama da yapacağım o yüzden elimdeki büyük propan tüpünü ve uçları kullanmak gerekecek. Oksijensiz torç alıp sonra da bir de oksijenlisini almak istemiyorum, bir kere doğrusunu almak istiyorum.
Kuyumcuların kullandıklarından al. Sarı ve gümüş kaynağında işe yarıyor. Onlarda oksijen kullanılmıyor.
Torcun hava delikleri var G3 tüfeğinin namlu ucundaki gibi.
Ama zift eritmede geniş alanı ısıtmak ister. Bu resmini attığın daha uygun.
 
uçları değişkenlik gösterebilir, her uç her pürmüzde ve şolümoda kullanılamıyor, bu kısmı kontrollü bakarak almak gerekebilir.
büyük izolasyon malzemesi satıcılarında ve büyük hırdavatçılarda pürmüz satıldığını görüyorum. çatı şıngıl kaplamacılarada sorulabilir.
bağlantıları küçük tüp, mutfak tüp ve sanayi tüpüne uygun olabildiği gibi bek-meme değişimiyle doğalgaza bile bağlanabiliyor.

daha önce el tipi olanlarından almak ve sormak zorunda hiç kalmadım. burlarda kullanılıp satıldığını söyleyebilirim.
 
Sadece propan olursa mutlaka artık bırakır diye düşünüyorum. Mesela çeliği portakal rengine getirdin. Yanan propanın ürettiği karbon çeliğe katılacak ve yüzeyin yapısını bozacak. Herhalde oksijenli torcu alacağım. Çatı işi yaparken de oksijen tarafını boşta bırakıveririm.
 
Şimdi biraz baktım da, uçlar da kullanılan gaza göre imiş ... Sadece propan ucu ayrı, propan/oksijen karışımı ucu ayrı.
 
Belki bir gün birilerine lazım olabilir bu konudaki azbuçuk bilgi zekatımı vermiş olayım;

linkde şolümonun kesim ucu var (bek diyede adlandırılır-kesim memeside denir- nozul terimi de kullanılır ama bu daha çok plazma ve lazer kesim sarf malzemelerini uygun terimdir.) şolümo için torch terimide kullanılsada bu keslime plazma kesimi için uygundur kısmende lazerler içinde kullanılabiliyor.

kesim ucunun çevresi kırtıklı-girintili olan kısımdan lpg gazı yanarak çıkar (plg gazı belirli oranlarda bütan ve propandan gazları karışımından oluşur. aygazda denir. bir markadaır ama böylede benimsenmiştir.)
kesim ucunun ortasındaki büyük tek delik ise oksijen gazının çıktığı kısımdır. bu tip uçlar en ice metalden en kalın metale kadar 3-350 mm. arası kalınlıkları kesmek için 0-9 numara arasında üretilirler. numaralar ve kalınlıklara göre uçlarda sadece orta delik çapı büyür. kesim kalınlığı yani uç numarası büyüdükçe orta delik kalınlaşır. bu uçta lpg ve oksijen kesim ucunda karıştırılıyor, uzak doğu uçları genelde böyledir. avrupa uçları daha farklı olup onlarda gaz uca gelmeden önce karıştırılıyorda olabiliyorlar. uçlar çift gaz içinse şolümo yani yanıcı gaz (genelde çoğunlukla lpg bütan/propan) + oksijen (yakıcı gaz) birlikte kullanılır.

uç bu yapının dışında baca şeklinde içiri doğru biraz boşça ve çevresinde serbest atmosfer havası alma delikleri varsa bu pürmüz (hamlaçda denir) ucu - yapısı olabilir.

şolümo ucu ile kesim iki şamada olmak durumundadır. önce çok düşük basınçlı-debili oksijenle aygaz yakılıp kesilecek demir ön tavlama ısıtmaya tabi tutulur. burda sadece aygazlada tavlama olabilir. bu kesilen metalin kalınlığına göre ve bir takım şartlara göre belirli bir süredir. bu süre dolduğunda ise aygazla hiç oynanmadan elle manuel veya bir selenoid vanayla yüksek oksijen devreye alınır ve tavlanmış metale ucun ortasından yüksekbasınç-debili oksijen üflenerek verilir böylece metalin kesilen kısmına dıştan aygaz içten oksijen giderek üflenerek curuf uzaklaştırılarak metal kesilir. burda hernekadar kesilen kısım kanal halinde erimiş olsada buna kesim yapmak deniliyor metali eritmek daha farklı bir olay olarak geçiyor sektörde, düzgün kesim için metali eritmememek gerekiyor denilebilir. kesilen kanal haricinde metal erimemk zorunda yoksa düzgün kesim yapılamaz.

aygaz ile tavlama ve kesimde oynanmaz. yoksa alev söner - ayarı bozulur. kesim işi yarıda kalıp gerçekleşmeyebilir. gaz ayaraını operatörü iyi verir hassas göz kararı menevişe getirme ustalığı vardır.
aygaz hep aynı ayarda verilir. kesimde yalnızca oksijen sert bir şekilde uygulanır.

kısaca uç iki ayrı gaz çıkışı içinse çift gaz kullanımlı şolümo yok tek gaz çıkışlı ise aygazlı pürmüz-hamlaç içindir.
pürmüz hamlaçlada metal belirli bir oranda kesilir kesilmesine ama pürmüzlerde amaç daha çok ısıtma tavlama amaçlıdır.

uçların ayrı olma ana nedeni bu. birde pürmüz ve şolümo markası - modeline göre uçlar çeşitlenebiliyor.
dışı sarı bakır uçlara kesim eriyik crufları yapışabiliyor. dışı krom kaplı uçlara cruf yapışması çok daha zor oluyor. cruf yapışdıkça kesim ucunun önünü kaplayabilir buda temislenmesini gerektirip kesimi bozup yarıda bırakabilir.
 
Oksijen/propan hamlacını aldım yıldızgaz dan. Tüm yanıcı gazlar için uygun diyor.

1722584567751.png


Hortum için ise Gebze sanayide kaç tane esnaf gezdim propan hortum almak için, herkes hemen asetilen hortumunu getiriyor. "PROPAN hortum lazım" deyince de "bu yanıcı gaz hortumu tüm gazlara uygun" diyor. Hortuma bakıyorum, üzerinde hiçbir şey yazmıyor ... Ama ben kesin biliyorum, propan ve asetilen hortumu ayrı. Propan daha aşındırıcı bir gaz, ona göre hortum istiyor.

Tamamen Allah'a emanet, kelle kucakta iş yapılıyor piyasada. Birkaç yıl önce haber vardı, Ankara OSTİM'de eleman oksijen tüpüne tabanca bağlamış ve benzin motorunun içini basınçlı oksijen ile temizliyormuş. Tabi sonunda yangın çıktı ve bütün tesis yandı, ölüler de vardı.
 
Tüm yanıcı gazlar için uygun diyor.
"Tum", "her sey" , "her yer" gibi kullanilirsa bir yerde, ben bir kacis yapiyorum sormayin abi. Isin kotusu bir sey desen. sen cok biliyorsun git baska yerden al diye terbiyesizlikle bile karsilasiyorsun. Dolayisiyla Babamin bir lafi burda hep aklima gelir,

" Akilliyi herkes idare eder, onemli olan salagi idare etmektir" :gulus2:
 
Yıldızgaz iyi firma bence. Ürünlerinin İsviçre Gloor ürünleri ile çok büyük benzerliği var, lisans altında Gloor ürünlerini Türkiye'de üretiyor olabilirlar.
 
kırmızı yanıcı gaz hortumunu gözünüz tutmuyorsa çelik örgülü teflon hortumunuda kullanabilirsiniz.
ayak altında dolaşacaksa etli kırmızı gaz hortumu daha iyi olur. alacağınız hortum etli bir hortumsa sorun olmaz diye düşünüyorum,
cnc cilerde bu iki hortumu kullanırlar. hortumları sabit olduğundan paraya kıyabilen teflonu daha çok kullanırlar. avrupa cnc de bu hortumları teflon istiyor.
Birde hortum iç çapı nekadar büyük olursa (gaza karşı uygulanan akış zorluğu olmaması açısından) daha rahat ve iyi kesim yapacağınızdan zamandan ve bir miktarda gazlardan tasarrufunuz olur. uzun hortum kullanımında ve kalın malzeme kesiminde,hortum içi çapının büyük seçilmesi önem kazanır.

hortumdan daha çok, emniyet çek valfe (alev geri tepme güvenlik valfe) dikkat edip bunu kesin kullanmak gerekir. lpg için ters diş kırmızı, oksijen için düz diş mavi olur. bu tür donanımların tüm bağlantıları prinç (sarı) metalden oolur-yapılır.

yıldız gaz hortumuda satıyordu diye biliyorum. hortum için onlarda adres verebilirler. hayırlı olsun güle güle kullanın.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Mesajlar
118,755
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top