GPS çalışma mantığını düşünün,
Konum doğrulama için düzgün bir hesap başlatmak istiyoruz, 7 uydudan data geliyor, hepsinden yörünge bilgisi, saat bilgisi geliyor.
4 sinyal, 3 boyutlu sistemde konum için yeterli, +3 sinyali hava koşulları düzeltmesi için kullanıyoruz. Artı sinyal sayısı ne kadar çok olursa konum o kadar doğru hale geliyor.
Manyetik dalgalar (ışık) farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder, bulutta farklı, yüksek basınçta farklı, düşük basınçta farklı, rüzgarda farklı. Gelen zaman damgalarının alıcıya ulaşma süresi arasındaki farklar ile sanki bu farklı hızlar yokmuş gibi bir hesapla konum ön hesabını yapıyoruz, bu hesap hatalı, hızlar arasında fark var. 4 lü kombinasyonlar ile konum hesabı yapıp ortalamayı alıyoruz, yaklaşık bir konum buluyoruz. Bu konumu bulurken bu 4 lü kombinasyonlardan gelen aşırı farklı olan hesapları atıyoruz. Birbirine yakın olan konumların ortalamasını alıyoruz.
Bu kadar bilgi yeter, şimdi soruya gelelim:
Göndericinin konumu ile alıcı arasındaki hava koşullarına bağlı olarak aynı sinyal kuzeyden, güneyden, doğudan, batıdan ve diğer yönlerden yansıyarak gidecek, birden fazla yansıma hız farklarından dolayı kaymalı olarak birden fazla sinyal farklı kaymalarla ulaşacak. Ulaşan sinyallerin hangisinin hangi yönden geldiğini tespit edebilmek için bile verici tarafında 10 kilometre çapında bir çember üzerinde 4 verici, alıcı tarafında 4 alıcı koyarsak dünyanın hangi tarafında hava durumu nedir çözeriz. Al sana meteoroloji ölçüm sistemi.
Hangi tarafta düşük basınç sistemleri daha fazla ise o taraftan daha hızlı sinyal gider.