Bu konuda biraz daha araştırma ve plecs ile deneyler yaptım. Neticede benim vardığım sonuç şu: Genel bilgi olarak güç faktörünü yük voltajı ve yük akımı arasındaki faz farkından türetirsek, yarım dalga doğrultucunun bir güç faktörüne sahip olması mantık yapmıyor, çünkü voltaj ve akım arasında bir faz farkı yok. Ama güç faktörünün genel tanımı, yani hem lineer hem de nonlineer devreleri de kapsayan tanımı şudur:
[math]true\ PF = displacement\ PF \times distortion\ PF[/math]
displacement PF
Yer değiştirme, veya buradaki anlamıyla faz kaymasından kaynaklanan güç faktörüdür. Eğer devrede reaktif komponentler varsa, displacement PF 1 den farklı olacaktır.
distortion PF
Nonlineer yüklerde, yük akımının barındırdığı harmoniklerden kaynaklanan güç faktörüdür. Lineer yüklerde distortion PF bire eşittir, çünkü herhangi bir harmonik yoktur ve enerjinin tamamı temel frekanstadır. Ama nonlineer devrelerde, reaktif komponent olsa da olmasa da, enerjinin bir kısmının harmoniklerde yer almasından dolayı distortion PF 1 den küçük olacaktır.
Bu durumda yarım dalga devrede, güç faktörünün 1 den küçük olmasının sebebi displacement PF değildir. Bu değer yarım dalga doğrultucuda halen 1 dir. Güç faktörünün 1 den küçük olmasının sebebi distortion PF nin 1'den küçük olmasındandır. Durum böyle olunca da, ideal komponentlerden oluşan yarım dalga doğrultucu için "kapasitiftir" veya "endüktiftir" diyemeyiz. Bu devre için geçerli olan kavramlar değil bunlar. Onun yerine, yükten geçen akım harmonikli olduğu için bundan kaynaklanan bir güç faktörü kötüleşmesi var diyebiliriz.