Evet şimdi farkettim. Oradaki entegrenin üzerini kazımışlar. Ama çok büyük ihtimalle o bir OPAMP. Oranın şemasını çıkarayım ona göre kesinleştiririz.
Evet şimdi farkettim. Oradaki entegrenin üzerini kazımışlar. Ama çok büyük ihtimalle o bir OPAMP. Oranın şemasını çıkarayım ona göre kesinleştiririz.
Timur, senin resmini çektiğin bölgenin tam açısını ben denk getiremedim ama benzer bir gruptan (sanırım tüm gruplar aynı) şunu çektim....
10582 eklentisine bak
Bendekinde entegrenin üzerini kazımayı unutmuşlar. Texas Instruments ın MC33078 (DUAL HIGH-SPEED LOW-NOISE OPERATIONAL AMPLIFIER)
Valla bu merak başa bela... Bendeki nasıl acaba diye direk söktüm... Forum için feda olsun......
Maalesef bendeki de DL3021. Ben senden ümitliyim. Sen kesin bi yolunu bulursun. Elimde havya bekliyorum...Sendeki DL3021 mi yoksa DL3031 mi? Eğer 3031 ise bendekini 3031'e yükseltmenin yolunu kesin buluruz
Büyük merakla sonuçları bekliyoruz.10 tane MOSFET sipariş ettim. Öncelikle bu bozuk olanı yerine takıp eski haline geldiğini teyit edeceğim. Ondan sonra kontrol kartındaki UART header'a bağlanacağım ve linux içine login edeceğim. Muhtemelen eksik MOSFET'ler dışında devre tam olarak aynı, o yüzden bir konfigürasyon veya bir EEPROM'da saklanan bilgi ile bu kendisinin ne olduğuna karar veriyordur.
O konfigürasyonu değiştirip bunu 3031 gibi tanıtacağım. Tabi bu şekilde 350 W a çıkamaz ama 100 W ta da çalışması lazım 3031 olarak. Ondan sonra da eksik MOSFET'leri ve önündeki opamp akım feedback devresini tamamlayacağım. Herşey yolunda giderse artık bu 200 W yerine 350 W lık bir elektronik yük olacak
Muhtemelen eksik MOSFET'ler dışında devre tam olarak aynı, o yüzden bir konfigürasyon veya bir EEPROM'da saklanan bilgi ile bu kendisinin ne olduğuna karar veriyordur.
Peki Sercan bey bu şekilde ara modellerde firma şuan yapılmak üzere olan yükseltme işlemini öngörerek bir önlem almış mıdır? Entegre üzeri kazıma bir adım !Dave de incelemesinde neden böyle bir ara model çıkartıyorsunuz, üst modeli (3031) tek model olarak alt fiyattan verseniz piyasayı domine edersiniz diye Rigol'e hayıflanıyordu. Zaten her şey anı sadece 3-5 parça daha ekleyecekler, daha doğrusu üst model tasarlanmıştır dolayısı ile sonradan parça çıkartılmış olma ihtimali daha yüksek...
Entegre üzeri kazıma bir adım !
Nazar var abi. Benim antika osiloskopta bozulmuş. Ben bozmadım valla. Bizim peder bozmuş. Kim uğraşacak şimdi. Rus malı kaynak hiç yok. Yandık.
Linux tabanlı firmware'si olan bir osiloskop var mı? Varsa fena olmaz aslında..
Artık firmalar tamir in yanı sıra at yenisini al üzerinden çalıştıkları için servislere dahi bu gibi açıklayıcı servis manuelleri göndermiyorlar arızaya göre R22 direnci değiştirin değil güç kartı değişimi yapın deniyor. Örneğin Geçen bir yere arızaya gittim tıbbı cihaz için o dönem de bu forumda değildim servis kart a 500€+KDV demiş üzerinde uln 2003 ve röle de sorun vardı. SMD unl ve röle bedeline işi çözüme ulaştırdık. @ taydın arızanın düzelmesine sevindim iyi günlerde kullanınNormalde servis kitapçıkları mesela bendeki 1985 yılında üretilmiş Tektronix'in servis kitapçığını açtığın zaman şu arıza varsa R22'yi kontrol edin gerekiyorsa değiştirin diye tek tek ve net bir noktayı işaret ederek arıza tespiti yapılabiliyor.
Bugün yeni MOSFET geldi. Yerine lehimleyip cihazı topladım ve sorun çözüldü.
Yazlıma müdahale etmek için kontrol kartındaki header'ı daha yakından inceledim ve malesef bu bir UART header'i değil. Bu durumda da bu cihazın işlemcisinde muhtemelen linux değil doğrudan bir firmware çalışıyor olmalı. Kart üzerinde bulunan RS232 portunu da gözlemledim osiloskop ile, oradan da boot sırasında herhangi bir veri çıkmıyor.
Elektronik yük de lazım artık, o yüzden topladım ve kullanmaya başladım. Artık bunun firmware dosyası üzerinde bir ara inceleme yapıp oradan bir sonuca ulaşmaya çalışacağım.
@taydin Rigol DL3021 cihazinin satin alinmasini tavsiye eder misiniz yoksa su olsa daha iyi olur dediginiz bir cihaz var mi?