Rigol DP821A tamiri

Bana Dahili numara verdiler yarın arayıp Gözde Hanıma bir sorayım ben bunları başka sormak istediğin bir şey varsa abi sen yaz buraya , yarın ben sorup cevapları alıp yazayım buraya.

Valla tek merak ettiğim gümrük ... Eğer 10 Avroluk komponent alıp bizim gümrükteki memur bunu göbeğini kaşıya kaşıya "ticaridir" diyebiliyorsa, ve onun iki dudağının arasındaki bu söze istinaden ben 1500 TL kazık yiyorsam, o zaman ha digikey'den almışsın, ha mouser, ha gidip direkt komponentin fabrikasından almışsın, birşey farketmiyor.
 
Bugün Mecidiyeköy'e gittim. Laptop tamircilerinin olduğu bir bölge var orada. işlemciye uygun bir kalıp buldum bir yerden. 0.5 mm lik de lehim topu buldum. Ama işlemciler daha gelmedi.

IMG_20191026_193913.jpg


IMG_20191026_194529.jpg
 
0.5 mm lehim topları.

IMG_20191026_194814.jpg
 
Öff kalıp tam olarak aynı çıkmadı. Asimetrik bir kalıp, yatayda delik merkezleri arasında 0.8 mm var, dikeyde ise biraz daha fazla :mad:

Ben gene de bir deneyeyim diye bunu bantla yapıştırdım üzerinden çıkan çipe ve reball yapmaya çalıştım. Sonuç tam hüsran ... Toplar yapışmadı. Flux süreyim dedim, bütün toplar flux'a yapıştı ve kalıptan ayrıldı ...

Bir de bant çözümü iyi değil. Bu kalıbı çip üzerinde düzgün yerleştirecek bir aparat lazım.
 
Dün Louis Rossman'in bir videosunu seyrettim. Bu videoda, benim bu iMX çipine çok benzeyen bir çip ile uğraşıyor (aslında sürünüyor demek lazım :) ). Dikkatimi çekti, reball yaparken lehim topu kullanmıyor, onun yerine krem lehim kullanıyor. Gerekçe de, hem toplar küçük olduğu için sıcak hava bunları uçuruyor, hem de flux süremediğin için toplar çipe iyi tutunmuyor. Ben de iki sorunu bizzat yaşadım. O yüzden öncelikle iyi bir krem lehim bulacağım bir yerlerden. Sonra da daha önce Çin'den ısmarladığım kalıbın gelmesini bekleyeceğim. Onun da doğru olduğunun bir garantisi yok (doğru dürüst ölçü bilgisi yok!) ama gelince göreceğiz

 
Şimdi şöyle bir strateji izleyeceğim. Birkaç gün içinde mouser'den ısmarladığım 3 tane iMX elime ulaşır. Bunlarda hazır top olacak üzerinde, yani direkt lehimleyebileceğim. Ama bunda lisanslama sorunu çıkma ihtimali var. DP821A model numarasındaki A eki, bunda olabilecek bütün opsiyonların aktif olduğunu gösteriyor. Yeni işlemci takınca belki de bu opsiyonların hepsi pasif duruma geçecek.

Bu tip ürünlerde lisanslama cihazın seri numarasına göre yapılıyor. Eğer seri numarası NAND flash'daki firmware'in bir parçası ise, o zaman yeni işlemci ile sorunsuz çalışır. Ama eğer seri numarası bu iMX'lerde bulunan "one time programmable" (bir kere programlanabilen) bir bellekte yer alıyorsa, o zaman yeni işlemcide lisanslama sorunu garanti.

Eğer böyle bir lisanslama sorunu çıkarsa, Çin'den kalıbın gelmesini bekleyeceğim ve bundan söktüğüm kendi işlemcisini tekrar takmayı deneyeceğim. Belki @uyesercan ın dediği gibi, o kadar uğraşmama rağmen o işlemciyi bozamamış olabilirim :D
 
Valla tek merak ettiğim gümrük ... Eğer 10 Avroluk komponent alıp bizim gümrükteki memur bunu göbeğini kaşıya kaşıya "ticaridir" diyebiliyorsa, ve onun iki dudağının arasındaki bu söze istinaden ben 1500 TL kazık yiyorsam, o zaman ha digikey'den almışsın, ha mouser, ha gidip direkt komponentin fabrikasından almışsın, birşey farketmiyor.

Abi RS Component'den bugün dönüş yaptılar bu sorunu onlara sordum geri dönüş şu şekilde oldu ;
 

Ekler

  • Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    370.8 KB · Görüntüleme: 313
Bu çok iyi hakikaten. Bir deneme yaparım artık :)
 
Evet UPS'den haber geldi, sadece 55 ₺ gümrük vergisi ödemem yeterli olacak. Gümrüğe girmedi yani.

2 - 4 günde gelsin diye 20 € ödedim UPS'e, iki hafta oldu hala gelmedi paket :mad: Bu ülkede ARGE yapana Allah sabırlar versin ...
 
Ben aldığımda nispeten ucuzdu ama şimdi çok pahalanmış, yenisi 6100 ₺. O yüzden tamir olacaksa biraz daha masrafa değer :)

Bu tip güç kaynaklarının en önemli amacı ve bu kadar para etmesinin sebebi programlanabilir olmaları. Mesela benim şöyle işime yaradı ve benzer durumlarda hala kullanıyorum:

Yaptığımız linux tabanlı bir ürün, bazan IP almıyordu ve power kapat aç yapınca alıyordu. Ama problem çok sık olmadığı için, cihazın başına oturup sürekli power off/on yapma şansım yoktu. Ama böyle bir güç kaynağını 40 saniyede bir power off/on yapacak şekilde programlıyorsun, bir trigger girişine göre de testi devam ettiriyorsun. Gömülü sistemde IP alamadıysa güç kaynağına trigger gönderip testi durduruyor. Bu şekilde akşamdan bırakıyorsun sistemi ve sabaha kadar yüzlerce kez kapat/aç yapıp DHCP probleminin kesin olarak düzeldiğinin garantisini veriyor sana.

Bunun gibi, örneğin otomatik test yapacaksın ve değişik zamanlarda değişik voltajlar verilmesi gerekiyor, veya birden fazla çıkışta belli zamanlama ile önce birini sonra diğerini açmak gerekiyorsa bu programlanabilme özelliği çok faydalı oluyor.
 
O yüzden tamir olacaksa biraz daha masrafa değer
Tabii ki şu an tamir etmek şu an en rasyonel çözüm ama bir yandan da algı hatası var. Bu cihazın yenisinin de o fiyat olmaması gerekiyor. Hayatın merkezine insan değil nesne geçiyor. Yaptığın işi yurt dışına satıyorsun ama satamaz isen ne olacaktı?

10m2 basit bir alana ufak bir atölye kuracağız diye 20-30 bin mi harcamalı? Yoksa şimdi yaptığımız gibi cihazın üzerinde yazanla çıkan gerilimin aynı olup/olmadığından emin olamadığımız cihazlarla bir şeyler yapmaya mı çalışacağız?

O paraya bu ülkede bir kişiyi sigortasız 2 ay zorlarsan 3 ay çalıştırırsın, hiç değilse evini geçindirir. Zamanımızın değersizliğini yazarken içimden çok küfür ettim. :D

Bu ülkede çimlere basmak bile yasaklanıyor! Darlandım aq
 
Aslında bu ucuz olan bir marka :D Bu seviyede bir Keysight veya diğer marka güç kaynakları bakarsan fiyat üç misline çıkıyor. Daha iyisini yapan çıkmadığı için buna bu para veriliyor mecbur.
 
Eğer daha iyisini daha ucuza yapmaya karar verirsen, gene bu parayı verip bir tane alman gerekiyor, çünkü elinde o cihaz yoksa, nereden bileceksin onu geçip geçmediğini? :)
 
Herkes de daha iyisi olması gerekmez hatta iyisi (Keysight vb.) bile gerekmez ama ortalamasına (Rigol vb.) da kolay erişmek gerekir. Sonrası çorap söküğü gibi gelir...
 
bir kaç ay önce şu sinyal jenaratörünü satın aldım. sinyal jenaratörüm yoktu ve çok istiyordum.

- Cihaz (Sinyal Jenaratörü)

Cihazın bir çok özelliği var en önemli özelliği PC arayüzü ile cihazı kontrol edebilmek. ve spesifik dalga şekilleri cizip bunu hafızaya kaydettirip bunları ürettirebilmek faz acısını ayarlamak tan tutunda bir dünya özellik. Modülasyon çeşitleri. frekans ölçme v.b

Bana göre benim için en iyi cihaz şuan bu. çünkü tüm gereksinimlerimi fazlasıyla karşılıyor.

Cihazın şu anki fiyatı 92 dolar. Şu anki dolar kuruyla aynı seviyede almıştım. o yüzden pek fark yok gibi.

Şimdi bu cihazın özelliklerine sahip TR de bir sinyal jenaratörü almaya kalkalım ve hangimiz böbreğini verecek ona karar verelim.
 
Evet o sinyal jeneratörü ünlü zaten :) EEVBlog'da yüz sayfalık konusu var.

Aslında birçok problemi var o cihazın. Ama o problemlerin hiçbirisi seni etkilemiyorsa, alınabilecek en iyi sinyal jeneratörünü almışsın demektir.
 
Problemleri neymiş abi ? Şuana kadar pek fark edemedim. varsa kritik şeyler bileyim :D

Aslında şuan osilaskop almak istiyorum. Analog osilaskopum var HITACHI V-212 20MHZ ama yetersiz kalıyor. Yakın zamanda Bir de Dijital Osilaskop alacağım Çinliler şu sinyla jenaratörü gibi bir osilaskop yapsada alsak 500 tl ye :DDDD
 
60 MHz olan versiyonu alsan bile en fazla 25 MHz kare dalga verebiliyor. Kare dalgada rise/fall time'lar uzun, jitter de fazla. Sinüs'te de distorsiyon biraz yüksek. THD ölçümü yapamazsın örneğin. Ama hobi kullanımında bunlar bir sorun teşkil etmez.

EEVBlog'daki ilgili konuyu da incele. Bunun altını üstüne getirdiler, iyi kötü herşeyi çok net anlaşıldı bunun. Bu konu aslında FY6600 olarak başladı ama ileriki aşamada senin elindeki FY6800 ile ilgili de çok derin tartışmalar var. Hatta birileri bu cihaz için open source firmware bile yazmış.

 

Forum istatistikleri

Konular
7,121
Mesajlar
121,232
Üyeler
2,885
Son üye
ozcanthegreat

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back
Top